Benthe Jansen begrijpt niet waarom de oude treurwilg voor haar huis omgekapt is.
Benthe Jansen begrijpt niet waarom de oude treurwilg voor haar huis omgekapt is. Foto: Benthe Jansen

'Fijn uitkijken op een parkeerplaats en de uitlaatgassen ruiken'

Onze redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen van deze week.

Treurwilg gekapt

Woensdag 5 mei is tegenover ons huis een gezonde, prachtige oude treurwilg omgekapt. Dit gebeurt zonder waarschuwing en zonder mogelijkheid om het tegen te houden, want de mannen met de zagen laten zich niet wegsturen. Blijkbaar is het wettelijk toegestaan dat de gemeente al het groen kan neerhalen zonder overleg, zelfs in deze tijd van klimaatproblemen, want er worden regelmatig bomen verminkt of omgekapt. Bellen om te vragen waarom help ook niet, niemand neemt op, of je wordt van hot naar her gestuurd. Deze boom, met zijn betoverende uiterlijk en mooie eigenschappen om de luchtkwaliteit te verbeteren en een plek te bieden aan de overgebleven fauna, is nu weg. Ik kan nu fijn kijken naar een parkeerplaats en de uitlaatgassen ruiken. Ook al zou er een boompje voor terug komen, dan is het de vraag of dat in mijn blikveld zal staan. Zelfs als dat zo is zal ik er pas van kunnen genieten als ik 70 ben en het eindelijk alle voordelen van de oude heeft verworven. Weesp heeft vele duurzaamheidsplannen zoals ‘Samen staan we duurzamer en sterker’. Maar al deze plannen bij elkaar zullen geen verschil maken als ondertussen de bomen blijven verdwijnen.
Benthe Jansen

Filmopnames Utrechtseweg

Bij deze wil ik reageren wat betreft filmopnames aan de Utrechtseweg. Een paar dagen geleden kwam mij ter ore dat het geen stijl is en o.a. veel overlast geeft. Hier wil ik op reageren, ik ben namelijk een naastwonende buurvrouw, en spreek ook voor de buren aan de andere kant. Alles gaat in goed overleg en corona-proof met de gehele filmploeg. Ik heb er totaal geen last van, en meerdere buren met mij. Er wordt gesuggereerd dat buren hun huis ontvluchten vanwege de drukte, dit is echter pertinent niet waar. Laten we trots zijn op ons Weesp, een stadje met dorps karakter. In Weesp worden wel meer opnames gemaakt, hoe leuk is dat als je het op tv ziet? Wat de opnames betreft, dat is niet iedere dag tot ‘s nachts, totaal 7 keer in 1 maand tijd. Ik heb er beslist geen last van: geen hard geluid of harde muziek, hooguit veel licht maar met rolgordijnen en overgordijnen dicht heb ik er geen last van. De klagers weten niet waar waar ze het over hebben, waar praat je over? Maak eerst eens goed je huiswerk voordat je commentaar geeft. Ik zie deze opnames in coronatijd als een welkome afleiding voor ons allemaal!
Ans Klok

Ondergang wilde tuinen

In zijn column schreef Hans Burggraaff dat veel Weespers hun tuin betegelen en zich helaas niets aantrekken van de natuur. Hij schrijft o.a over het vervangen van een fraaie wilde tuin in een tegelwoestijn. Ook ik heb met lede ogen de ondergang van deze mooie wilde tuin gezien. Sinds 1975 woon ik in de wijk Hogewey. Wat eens een wijk was met groen in de tuinen verandert in een wijk met veel tegeltuinen. Dit is al een aantal jaren gaande. Inmiddels weet iedereen dat groene tuinen helpen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De stad blijft koeler en het regenwater loopt beter weg. Daarom mijn oproep aan de bewoners van Hogewey met tegels in de tuin: tegel eruit en plant erin. In meerdere wijken in Nederland gebeurt dit al. Bijkomende winst is als je tegels vervangt voor een boompje, struik of plant wordt je tuin interessant voor vlinders, bijen, insecten en vogels. Laten we met elkaar de wijk Hogewey weer groener maken. Bekend is dat mensen in een groene omgeving zich gelukkiger voelen en dat is mooi meegenomen, vindt u niet?
Gerda Rijken

Filmopnames: 'Het is toch leuk om Weesp op tv terug te zien?'

Hossende Ajacieden

Bier drinken op een terras mag maar dansen of sporten in de sportschool mag niet, dat is lekker voor de coronakilo's' riep mijn partner. Op televisie zag ik feestende Ajacieden en er werd niet ingegrepen. Ik kan het niet rijmen. Aan de ene begrijp ik het wel, ik ben de laatste die iemand zijn feest wil afnemen, maar als zzp'er en als gewoon mens snap ik de maatregelen niet. Als kleine zzp'er kan ik al maanden weinig ondernemen. Zo had ik voor de corona wekelijkse dansgroepen en het is maar zien hoe dat straks weer gaat lopen en alles voor m'n eigen risico want ik krijg geen compensatie omdat mijn partner werkt, zet ik m'n onderneming wel door dan loop ik kans op een stevige boete. Ook musea, pretparken, voorstellingen en andere dingen die er toen doen mogen niet. Waar blijft de regering met inzet op welzijn, preventie en gezondheid en minder op angst en dus meer op hoop en mogelijkheden?
Marlie Wetemans

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.