Afbeelding

Oprechte aandacht

Koningin Máxima bezoekt op 26 mei het Weesper bedrijf Smit & Zoon. Het is de tweede keer dat de vorstin naar Weesp komt. In 2014 kwam ze langs in De Hogeweyk. Niet alle dementerende bewoners wilden er toen aan dat de koningin in hun midden was. Die leefden in hun hoofd nog in het Beatrix-tijdperk. Desalniettemin wist de vorstin met haar oprechte aandacht ieders hart te stelen. 

Het bezoek aan verpleeghuis De Hogeweyk vond plaats op 4 april 2014. Het WeesperNieuws mocht helaas niet mee naar binnen, maar meldden na afloop wel dat Koningin Máxima en koningin Silvia van Zweden erg onder de indruk waren van de manier waarop dementerende ouderen in De Hogeweyk in Weesp kunnen wonen. Ze raakten geïnspireerd door het bezoek dat ze vrijdag aan deze zorginstelling van Vivium brachten. Dat werd via de hofdames overgebracht, want zo gaat dat. 

Koningin Silvia is door persoonlijke omstandigheden erg betrokken bij dit onderwerp. Vandaar dat Máxima en Silvia hun echtgenoten Willem-Alexander en Gustav tijdens het staatsbezoek achterlieten bij een seminar over innovatie van de Zweedse Kamer van Koophandel in Amsterdam en in de auto naar Weesp stapten. 

‘Dementia Village’

In De Hogeweyk wonen circa 150 mensen met dementie in een speciaal voor hen gebouwd wijkje met 23 woningen en bijbehorende voorzieningen zoals een café, een kapperszaak en een theater. Kenmerkend is de mix van bewoners en niet-bewoners in deze wijk. Deze manier van opvang is veel geroemd en trekt internationale belangstelling. Niet alleen van vorsten (in 2003 bracht Beatrix ook al eens een bezoek), maar ook bijvoorbeeld van CNN. De Amerikaanse nieuwszender maakte een serie over De Hogeweyk onder de titel ‘Untold Stories: Dementia Village’. CNN’s medisch verslaggever Sanjay Gupta had over zijn bezoek aan De Hogeweyk bewonderend gezegd dat hij nog nooit in zijn leven zoiets gezien had.


Ook bij aankomst had Máxima oog voor de mensen en kinderen buiten. De dame in de rode mantel is koningin Silvia van Zweden. Foto: WeesperNieuws.

“Wij laten graag zien hoe we werken en hopen anderen daarmee te inspireren”, zei Sanne de Graaf van De Hogeweyk in 2014 tegen het WeesperNieuws. Hoewel er voor wat extra levendigheid in de wijk was gezorgd door familie, vrijwilligers en schoolkinderen te vragen juist deze middag langs te komen, was het voor en na het koninklijk bezoek een alledaagse dag in De Hogeweyk. 

Geen tijd voor bingo

Het bezoek duurde één uur en twintig minuten. Na de aankomst werd er in het café van De Hogeweyk ongeveer een kwartier gesproken over het onderwerp dementie. De overige tijd werd gebruikt voor een rondleiding langs de verschillende woongroepen. De koninginnen spraken met bewoners en bezichtigden woningen. Enkele bewoners hadden wel zin in een potje bingo, maar daar was helaas geen tijd voor. De Graaf blikte na afloop terug: “Beide koninginnen waren oprecht geïnteresseerd, dat zag je aan de aandacht die ze schonken aan de bewoners, de medewerkers en de familie. Je kunt je voorstellen dat er veel spontane momenten bij zijn geweest. De bewoners reageerden heel verrast en blij. Soms hadden ze een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld om uit te leggen dat dat koningin Máxima was. Veel mensen leven nog in de tijd van Beatrix. Iedereen was hoe dan ook heel blij met deze aandacht.”

Rond tien over half vijf vertrok de koninklijke delegatie weer. De koninginnen werden gereden in een donkerblauwe verlengde Volvo (uit Zweden), begeleid door motoragenten en gevolgd door een bus met gasten en enkele auto’s met beveiligers en ander gevolg. Van Weesp zelf hebben ze niet de mooiste kant gezien: bij het verlaten van De Hogeweyk keken de vorstinnen uit over de kale vlakte van het Papeveld en via de Hogeweyselaan hobbelden ze het bedrijventerrein af. Ook op 26 mei bezoekt de Koningin niet het mooiste gedeelte van Weesp. Smit & Zoon ligt weliswaar aan de Vecht maar om daar te komen komt ze onder meer langs het braakliggende terrein waar de Weesperwerf moet komen. 

Lees ook30 jaar WeesperNieuws, dit is de meest bijzondere editie