Afbeelding

Parkeerdruk verplaatst zich

Voor enkele bewoners in Leeuwenveld is het betaald parkeren een verademing. “Voor corona stond het hier altijd helemaal vol met auto’s van vakantiegangers.” Hoewel het lijkt alsof het parkeerprobleem voor hen met het invoeren van betaald parkeren opgelost is, is het resultaat vooral dat het probleem zich een paar straten heeft verplaatst.

Het stond zelfs in reistijdschriften te lezen: parkeer je auto in Weesp in plaats van op Schiphol, want dat is niet alleen gratis, je profiteert ook van de waakzaamheid van buurtbewoners. En dus parkeerden vakantiegangers hun auto’s voor enkele dagen tot enkele weken in de wijken rond het station. Vervelend voor buurtbewoners, want gecombineerd met treinreizigers met hetzelfde idee, was er voor hen amper plek meer.

‘Ik woon hier al meer dan twintig jaar, en in die tijd hebben we nooit zulke parkeerproblemen als nu gehad’

Ineens druk

Het invoeren van meer gebieden met betaald parkeren zou dit oplossen. En dat deed het, voor de bewoners van die straten. Er is momenteel volop plek. Voor de bewoners die net buiten de gebieden wonen, is het echter een bron van frustratie.

Een bewoonster van de Dichtersbuurt, die liever anoniem wil blijven (naam is bekend bij redactie), woont precies in zo’n overloopgebied. “Mijn buren en ik dachten dat we geen last van het betaald parkeren zouden krijgen. Wij wonen tenslotte buiten het gebied. Ik heb daar verder ook helemaal niet meer bij stilgestaan. Totdat ik begin april ineens dacht: wat is het toch ineens druk met parkeren. Ik had elke keer geen plek.”

“Ik plaatste een berichtje op een burenapp om te zien of mijn buren en ik de enigen waren met dit probleem. Er waren een heleboel mensen die reageerden dat ze dezelfde ervaring hebben. Ik kreeg ook een paar berichtjes van mensen die in een gebied met betaald parkeren wonen. Zij zeggen dat ze nu kunnen kiezen waar ze parkeren, want er staan bijna geen auto’s meer. Dat snap ik, want al die auto’s die eerst bij hen stonden, staan nu bij mij in de straat. Met het invoeren van betaald parkeren is het probleem bij die andere bewoners niet opgelost, maar heeft het zich naar ons verplaatst.”

Meneer Ruardy, die ook in de Dichtersbuurt woont, merkt ook dat er sinds het invoeren van het betaald parkeren een probleem is. “Ik heb geluk omdat ik een plekje direct voor de deur heb. Maar andere bewoners zie ik maar zoeken en rondrijden in de hoop op een plekje dat er niet is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn geweest? Ik woon hier al meer dan twintig jaar, en in die tijd hebben we nooit zulke parkeerproblemen als nu gehad.”

Voorwaarden

Facebook en Nextdoor staan vol met berichtjes van bewoners die dezelfde ervaring als deze bewoners hebben. Zij merken dat het probleem alleen maar verergerd omdat ook bewoners van de wijken met betaald parkeren de auto nu net buiten het gebied neerzetten. “Ik zag het deze week nog,” vertelt de bewoonster van de Dichtersbuurt. “Een bewoner van de Sportparklaan parkeert de auto steeds bij ons in de straat. Dat is lekker makkelijk. Jij hebt geen zin om een vergunning te kopen dus parkeer je de auto bij ons. Vervolgens hebben de bewoners van onze straat geen plek meer. Allemaal omdat veel andere bewoners dus te beroerd zijn om die vergunning te kopen.”

Een eerste parkeervergunning voor bewoners kost 25 euro per zes maanden, voor een tweede auto betaal je 100 euro per zes maanden. Ruardy denkt dat de reden dat er blijkbaar veel bewoners zijn die geen vergunning aanvragen niet alleen bij de prijs ligt, maar ook aan de voorwaarden waaraan voldaan moeten worden. “Er zijn best wat mensen in de wijk die met meerdere personen een appartement huren. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen staat ingeschreven bij de gemeente. Daarnaast kan je maar één bewonersvergunning krijgen als je hier in het afgelopen jaar bent komen wonen. Woon je met meerdere mensen die allemaal een auto hebben, dan ben je in de aap gelogeerd.”

‘Een andere bewoner zei tegen mij dat ik de gemeente alleen maar meer redenen geef om voor heel Weesp betaald parkeren in te voeren’

Overal betaald parkeren

Niet alleen de bewoners zelf, maar ook bezoekers kunnen hun auto niet meer kwijt. “Als ik bezoek heb moeten ze in een andere wijk parkeren. Of ze gaan maar bij het betaald parkeren staan omdat daar dan wel plek is,” vertelt de bewoonster van de Dichtersbuurt. Omdat ze het naar vindt dat haar bezoek best wat geld kwijt is aan parkeerkosten, hoopte ze dat het mogelijk was om een bezoekersvergunning aan te vragen. “Maar dan kan niet, want dat geldt alleen voor de bewoners in het gebied met betaald parkeren. Deze hele situatie is toch krom? Ik krijg bezoek, zij hebben geen parkeerplek omdat andere mensen geen vergunning aan willen vragen. Vervolgens wil ik dan zelf maar een vergunning aanvragen voor mijn visite zodat ze in ieder geval parkeerplek in de buurt hebben, kan dat weer niet.”

“Geef mij alsjeblieft betaald parkeren in de straat zodat ik een parkeervergunning kan aanvragen. Ik ben er helemaal klaar mee. Ik betaal liever voor een vergunning zodat ik zeker weet dat ik plek heb, dan dat ik een half uur moet rondrijden op zoek naar een plekje. En ik ben echt niet te beroerd om een paar straten te lopen, als daar wel plek zou zijn. Maar verderop is ook geen plek.”

“Een andere bewoner zei tegen mij dat ik de gemeente alleen maar meer redenen geef om voor heel Weesp betaald parkeren in te voeren. Ze heeft een punt. Maar ik blijf klagen, want dit is gewoon een onhoudbare situatie. Geef mij alsjeblieft betaald parkeren, want ik word hier helemaal lijp van.”

Ruardy en zijn buren zijn een handtekeningenactie gestart in de hoop bij de gemeente gehoord te worden. “Met die actie hebben we ook gezegd: óf we lossen dit probleem op de een of andere manier op, óf je voert overal betaald parkeren in. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is.”

Handhaving

Wat beide bewoners ook bijzonder vinden, is de plotselinge handhaving die regelmatig in het gebied rondrijdt. Ruardy: “In het verleden klaagden we als bewoners over foutparkeerders. Ik erger me daar kapot aan. Stond er weer iemand dagenlang op de stoep. Dan kwam er wel eens een handhaver langs, maar verder werd er nooit iets aan gedaan. Nu rijden er meerdere keren per dag scanauto’s voorbij.” Deze week werd bekend dat de gemeente meer dan 800 parkeerboetes die ze hebben uitgeschreven laat vervallen. 1100 blijven er staan. Dat betekend dat er in april bijna 67 parkeerbonnen per dag zijn uitgedeeld. Volgens de gemeente twintig keer zo veel als in een vergelijkbare periode. 

“Ook hier is de afgelopen vijftien jaar amper gehandhaafd,” laat de bewoonster van de Dichtersbuurt weten. Zij geeft aan dat zij ook wel eens een boete riskeert. “Voor mijn werk moet ik soms veel zware tassen meenemen. Dan zet ik mijn auto wel eens langs de stoep omdat ik niet dat hele eind met de tassen kan lopen. Vervolgens heb ik meteen een papiertje op de ruit met een waarschuwing. De gemeente creëert een probleem, maar vervolgens gaan ze wel ineens volop handhaven omdat ze weten dat er nu geld te vangen is. Daar ben ik best wel pissig over. Weet je wat ik ook wel eens doe? Mijn auto verplaatsen. Dan wacht ik tot ik een plekje vrij zie en dan ga ik toch snel mijn auto daar neer zetten. Dat is ook naar voor die andere persoon, maar ja, het is nu soms even niet anders. Vechten op plekjes, dat is wel een beetje het gevoel dat er in de wijk heerst.”

Volgende week komt er een vervolg op dit artikel met een reactie van de gemeente.