Afbeelding

Kettingkledingruil rukt op

Je krijgt een tas met kleding, haalt eruit wat je wilt hebben, stopt wat eigen kleding terug waar je op bent uitgekeken of uitgegroeid, en geeft de tas weer door aan de volgende persoon. Dat is het idee achter de ketting kledingruil, die nu ook in Weesp te vinden is.

De eerste ketting kledingruil werd opgestart in Amsterdam. Inmiddels zijn er kettingen door heel Nederland. En sinds eind maart nu ook in Weesp op initiatief van Buurtkamer Weespersluis.

Verbindingen

Kledingruil bestaat al langer, maar door corona was het lastig om op die manier tweedehands kleding te vinden. “De initiatiefnemers hadden zelf tassen kleding thuis, maar geen mogelijkheid om bij elkaar te komen en de kleding te ruilen. Zo is dus het idee ontstaan om de tassen door te geven,” legt Ingrid Dietz van de buurtkamer uit. De ketting kledingruil draait inmiddels niet alleen meer om alleen het ruilen, maar ook om meer mensen te leren kennen in een stad of buurt.

De organisatie achter de buurtkamer hoorde over de ketting in het nieuws. “We waren toen net bezig met het opstarten van de buurtkamer, en toen dachten we: dit past eigenlijk heel mooi bij het concept van de buurtkamer. De buurtkamer gaat over het creëren van sociale contacten en wij vinden duurzaamheid belangrijk. Het fijne is dat we dit kunnen organiseren voor heel Weesp, dus iedereen kan meedoen. Zo ontstaan er verbindingen tussen allerlei wijken in de stad.”

Regels

Zodra een tas afgeleverd is, krijg je drie dagen de tijd om in alle gemak te ‘shoppen’. Er zijn wel een paar regels verbonden aan het ruilen: kleding moet van goede kwaliteit zijn, schoon zijn en niet versleten of stuk. Oftewel: je stopt kleding in de tas die jij zelf ook graag zou willen krijgen van een ander.  “Daardoor wordt er ook echt mooie kleding uitgewisseld. Er zitten echt pareltjes in de tas. Het zijn geen kledingstukken die je normaal in de container doet. Het gaat eigenlijk om mooie kleding die je een tweede leven gunt.”

Daarnaast haal je jouw eigen kleding er weer uit als het na een hele ronde nog steeds in de tas zit. “Dat is ook wel een belangrijke regel. Want je wilt natuurlijk niet dat dezelfde kledingstukken in de ketting blijven zitten.”

Weespers krijgen elke twee weken een tas thuis. In de ketting zijn meerdere tassen in omloop, om te zorgen dat het aanbod varieert en het niet te lang duurt voordat deelnemers weer een tas krijgen.

Via een app-groep kunnen deelnemers laten zien welke kledingstukken ze uit de tas hebben gehaald, als ze willen. “Dat is heel leuk, dat je dan ziet dat iemand heel blij is met kleding die jij misschien al jaren niet meer hebt gedragen. En ook dat levert weer sociale contacten op. Soms zie je dan ineens iemand die je kent van de groep op het schoolplein of in de stad. Dat is heel waardevol denk ik.”

Echt nodig

Melissa is samen met Ingrid één van de initiatiefnemers van de kledingruil en doet zelf ook mee. “Ik was echt verrast hoe leuk alle kleding is. Toen ik mijn eerste tas kreeg zat er allemaal nieuwe kleding in met de kaartjes er nog aan. Dat stimuleert je ook om weer iets moois door te geven. We bewaren allemaal kleding om bepaalde redenen; ‘ooit ga ik dit weer passen’. Maar doe nou maar gewoon weg. Want zo kan iemand anders daar heel veel plezier van hebben.”

“Je verzamelt zoveel kleding. Maar wat draag je daadwerkelijk? Wij zijn net verhuisd en tijdens die verhuizing had ik een tas met de kleding die ik droeg. De rest zat ingepakt. En die ene tas was eigenlijk al genoeg. Dan is dit dus een mooi moment om te kijken of ik al die andere kleding echt nodig heb.”

“In eerste instantie zag ik de route van de tassen en vroeg ik mij af waarom ik de tas niet kon doorgeven aan mijn buurvrouw die ook meedoet. Lekker makkelijk, zij woont naast me. Maar toen zei Ingrid: ‘je kent haar al, het is leuker als je de tas doorgeeft aan iemand die je nog niet kent’. Dus ik breng mijn tas naar iemand die iets verderop woont. Zo leer je weer een ander gezin kennen. Dat je alleen die tas snel afgeeft, maakt dan niet uit. Je hebt toch die eerste kennismaking gehad. En dan zie je ze later nog een keer, in de supermarkt of tijdens Koningsdag bijvoorbeeld.”

Ook kinderkleding

Momenteel doen er 32 Weespers mee aan de kledingruil, waarvan er zes buiten Weespersluis en Leeuwenveld wonen. Ingrid hoopt dat het er uiteindelijk nog meer worden. “Ik zou het erg leuk vinden als er meer mensen uit heel Weesp meedoen en we zo ook de ketting richting Aetsveld helemaal kunnen vullen met mensen.”

Sinds kort is er ook een kinderkledingtas die ook Weesp rondgaat. “We zitten nog in de proeffase, maar we vragen iedereen om aan te geven of ze die tas ook willen ontvangen. Niet iedereen heeft daar behoefte aan, dus die tas gaat wat sneller rond. Maar de buurtkamer zit natuurlijk in een hele kinderrijke buurt, dus zo waren we op het idee gekomen. We moeten even kijken hoe het gaat, maar misschien kunnen we in de toekomst meer ‘andere’ tassen opzetten. Zo ontmoet je toch ook weer iemand anders in de ketting.”

Opgeven kan via een e-mail naar Buurtkamer Weespersluis: buurtkamerweespersluis@gmail.com.