De Roskambrug moet voor ruim 26.000 euro worden aangepast.
De Roskambrug moet voor ruim 26.000 euro worden aangepast. Foto: Ruth van Kessel

Brugwachters lopen gevaar

Regelmatig wordt Weesp geconfronteerd met achterstallig onderhoud. Nu moeten de bruggen in Weesp voor alles bij elkaar een slordige 80.000 euro worden aangepast. Het is weer een lijk uit de kast.

Weesp is ambtelijk al enige tijd met Amsterdam gefuseerd en dat merkt de goegemeente. Amsterdam gaat namelijk met een stofkam door de gemeente en regelmatig lopen de ambtenaren uit de hoofdstad tegen achterstallig onderhoud aan. Een goed voorbeeld zijn de voetgangers- en fietsbruggen waarvan er twee dusdanig slecht waren dat ze meteen zijn verwijderd omdat ze een te groot gevaar opleveren. Ander voorbeeld is dat een groot aantal van de blauwe bankjes die her en der in Weesp staan, zijn vervangen. Niemand zal ontkennen dat dit hard nodig was. Derde voorbeeld is dat in Weesp verschillende wijken op de schop gaan omdat de straten aan vervanging toe zijn.

Bruggen

En nu komen daar de bruggen bij. In een raadsinformatiebrief wordt onomwonden het probleem vastgesteld: “Amsterdam is bezig om de beweegbare bruggen van Weesp in onderhoud te kunnen nemen. Bij het archiefonderzoek is gebleken dat een aantal wettelijk vereiste inspecties en onderzoeken niet aanwezig is. Dit betreft onder andere een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Omdat deze wettelijk verplicht is, is deze RI&E in het voorjaar uitgevoerd. Hierbij is bij alle beweegbare bruggen geconstateerd dat de situatie niet voldoet aan diverse richtlijnen. Dit zijn onder andere ARBO-wet, ARBO-besluit, Machinerichtlijn, richtlijn Vaarwegen etc. Er ontstaan onder andere onveilige situatie voor gebruiker bij diverse beweegbare bruggen bij het openen en sluiten van de bruggen.”

De brugwachters lopen gevaar

Met andere woorden: de brugwachters lopen gevaar omdat Weesp zijn zaken niet op orde heeft en dat moet snel worden opgelost.

Roskambrug is de duurste

Bij alle bruggen ontbreekt allereerst een logboek op de brug en de RI&E op de brug en verder heeft elke brug zo zijn eigen problemen. De duurste brug om aan te passen is de Roskambrug. Hier moet voor een slordige 26.000 euro aan worden verspijkerd. Onder andere en ladder moet worden gekeurd, er moet een afscherming tegen valgevaar komen waarbij meteen het beton moet worden gerepareerd, er moet een veiligheidsschakelaar bij de ingang van de kelder komen en er ontbreekt een verplichte vooraankondiging beweegbare bruggen.

Hoogteverschil

De Zwaantjesbrug moet voor 14 mille worden aangepast. Ook hier gaat het onder andere om de keuring van een ladder, het hoogteverschil tussen voetpad en rijweg moet worden gemarkeerd, er moeten kruisvakken komen bij de slagbomen, er wordt een spiegel geplaatst en ook hier ontbreekt de vooraankondiging beweegbare bruggen.

Bank verwijderen

De Sluisbrug aanpassen kost 13 mille. Een aantal voorzieningen die ook bij de andere bruggen moeten worden hier komen, maar ook moet hier een bank tussen de slagboom en de val worden verwijderd. De Lange Vechtbrug wordt voor 12.000 aangepast en hier moet als extra werk een voorbereiding van ene trap naar het bewegingswerk van de brug aangebracht.
Bij de Uitkomst gaat onder andere om een markering op de slagbomen, het plaatsen van een bord dat aangeeft dat je hier niet mag zwemmen en ook hier moeten kruisvakken komen. Deze grap kost iets meer dan 12.000 euro.