Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Ontwerpen komen binnen

Wordt het dat natuurlijke klimpark van de landbouwarchitect, die duurzame speeltorens van de speeltoestellenleverancier of toch een van de andere mooie ontwerpen? De eerste voorstellen voor de nieuwe speelgelegenheid van Don Bosco zijn gepresenteerd. Volgens de nieuwe voorzitter Fokko Hooijer wordt het lastig kiezen.

Hooijer volgde afgelopen april Judith van den Briel op. Hij is al langer betrokken bij de speeltuin. Eerst als vrijwilliger, toen als bestuurslid en de laatste periode als penningmeester. Hij belandde bij de Don Bosco via NLDoet in 2018: “We waren vanuit Groningen net in Weesp komen wonen en ik wilde graag onze nieuwe woonplaats en de mensen hier leren kennen”. 

Op reservering

Als kersverse voorzitter van een speeltuin in coronatijd stond en staat hij voor behoorlijke uitdagingen. Sinds begin april is de speeltuin weer open. Ouders kunnen via een formulier op de website een tijdslot voor hun kind(eren) reserveren. Fokko Hooijer: “Daar wordt op zich goed gebruikt van gemaakt, maar we zijn bijna nooit volledig uitverkocht. Waarschijnlijk is het moeten reserveren in combinatie met de andere maatregelen voor mensen toch een beetje een drempel. Maar de andere kant daarvan is dat mensen die wel graag willen komen, niet misgrijpen. We zien het eerder andersom: dat mensen zich wel aanmelden en dan soms niet komen. Voor corona had je daar natuurlijk geen zicht op.” 

‘Het doorberekenen van 4000 euro boete vinden we niet prettig’

Wat nu ook nog even anders dan anders is, is dat de speeltuin en het speeltuingebouw niet kunnen worden afgehuurd. Hooijer: “Wij zijn als verhuurder verantwoordelijk voor het naleven van de maatregelen. Voor handhaver spelen, zien we niet zitten. En het doorberekenen van een eventuele boete, die wel tot 4000 euro kan bedragen, vinden we als vereniging ook niet prettig. Dus voorlopig verhuren we nog even niet. Dat is wel jammer voor de vrijwilligers die als tegenprestatie voor hun inzet tegen een sterk gereduceerd tarief de speeltuin kunnen huren, voor bijvoorbeeld een familiedag of de verjaardag van hun kind. Dat kunnen we ze nu even niet bieden.” 

Kleinere takenpakketten

Toch heeft het tijdelijke gebrek aan dat voordeeltje vooralsnog geen afhakers opgeleverd: “We hebben er gelukkig juist wat vrijwilligers bijgekregen. Dat komt omdat de takenpakketten hebben verkleind, zodat je als vrijwilliger wat minder op je bordje krijgt. Dat past beter bij deze tijd. Mensen hebben het druk. Er is nog steeds de bereidheid om iets te doen voor de club, maar niet meer per se elke week. Wat dat betreft gaat het dus lekker, alleen wat het winkeltje aangaat komen we nog wel eens mensen tekort. Het is wel eens voorgekomen dat we om die reden moesten besluiten niet open te gaan. Dat is natuurlijk heel jammer voor de kinderen. Een kantineplicht, zoals je bij andere clubs wel ziet, zien wij vooralsnog niet zitten. In plaats daarvan blijven we de leden positief benaderen en wijzen we ze liever op de leuke kanten.” 

Een ander voordeel van vrijwilliger zijn, is dat Don Bosco aan de vooravond van mooie ontwikkelingen staat. De speeltuin is, dankzij Nyck (10) en Teun (8) Stoter, een van de winnaars van Weesp Begroot. Dankzij hun ingediende plan voor een actief speelpark voor de wat grotere kinderen, heeft Don Bosco van de gemeente geld gekregen om een dergelijke speelgelegenheid te realiseren. Het plan werd voorheen steeds samengevat als ‘klimbos’, maar volgens Hooijer moeten we dat wel wat ruimer zien: “Een klimbos met echte bomen zie ik niet snel gebeuren. Voordat die bomen groot en sterk genoeg zijn, ben je jaren verder.”

‘Het streven is om het nieuwe speelpark nog dit jaar te realiseren’

Knoop doorhakken

Maar er zijn mooie alternatieven, weet Hooijer inmiddels uit ervaring. Aan diverse professionals is gevraagd een voorstel te maken en daarvan zijn de eersten inmiddels gepresenteerd. De aanbieders lopen uiteen van landschapsarchitecten tot speeltoestellenleveranciers. Als alle voorstellen binnen zijn, kan het bestuur zich samen met de gemeente richten op het maken van een keuze: “We willen de knoop het liefst voor de zomervakantie doorgehakt hebben, zodat we kunnen doorpakken. Het streven is om deze nieuwe speelgelegenheid nog dit kalenderjaar te realiseren.”

Het nieuwe speelpark moet komen op het buitenterrein van We HaVe. Dat komt vrij omdat de handbalvereniging naar Weespersluis is verhuisd. De nieuwe speelgelegenheid is speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar en moet uitdagend en actief worden. Nu wordt Don Bosco vooral bezocht door kinderen tot 8 jaar, voor grotere kinderen is de speeltuin niet zo aantrekkelijk. Het nieuwe gedeelte dient afgescheiden te zijn van het bestaande gedeelte. Want wat uitdagend is voor een tiener, kan gevaarlijk zijn voor een peuter. Maar tegelijkertijd moeten de delen wel een geheel vormen. Hooijer: “Dat wordt nog het lastigste denk ik. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat er binnen de voorstellen een mooie oplossing zit”. 

Weespersluis-middag

Ondertussen denkt Hooijer ook na over hoe hij de inwoners van Weespersluis kan bereiken: “We gaan er vanuit dat we in of na de zomer weer normaal kunnen draaien. Dan kunnen we ook al die nieuwe gezinnen laten zien dat we hier in Weesp een prachtige speeltuin voor hun kinderen hebben en dat dit bovendien een perfecte plek is om nieuwe contacten op te doen. Ik denk aan een speciale middag voor de inwoners van Weespersluis. Met de huidige beperkingen kan dat niet, maar over een paar maanden hopelijk wel”. 

Lees ookWilde bloemen langs de grachten en een klimbos bij Don Bosco