Afbeelding
Foto: Jim's Gym

Dat wordt ganzenborden

Binnensportlocaties mogen woensdag onder voorwaarden weer open. De sportscholen in Weesp kijken ernaar uit om hun leden weer binnen te kunnen ontvangen. Ook de leden zelf staan te trappelen, zo bleek bij onder meer Jim’s Gym. Daar kwam een groepje leden zondag de boel spik en span maken.  

Vanaf woensdag mogen binnensportlocaties zoals sportscholen en zwembaden de deuren weer openen. Er geldt wel nog een flink aantal voorwaarden zoals maximaal dertig personen mits zij 1,5 meter afstand (kunnen) houden, geen grote groepslessen voor volwassenen en de douche- en kleedruimtes blijven voorlopig dicht. De sportaanbieders zijn vooral blij met de versoepeling, maar uit navraag blijkt dat de organisatie ervan wel voor de nodige hoofdbrekens heeft gezorgd. 

Geen groepslessen

“Het is complex”, is het eerste wat Jeroen Donker van Fysio Trainingscentrum Weesp zegt als we hem vragen hoe hij het gaat regelen. De angel zit ‘m vooral in het feit dat er geen groepslessen mogen worden gegeven, terwijl die juist een groot deel van het aanbod bestrijken. Best gek ook, want er mogen straks dus wel dertig mensen naar binnen, maar een instructeur voor die groep zetten mag niet. 

‘De overheid ziet zelf vast ook snel in dat dit onzinnig is’

Donker twijfelt even of hij zijn oplossing met de media moet delen, maar besluit dit toch te doen omdat hij met zijn constructie geen regels overtreedt: “Wij hebben de leden die samen een groepsles volgden de kans gegeven hetzelfde tijdsblok te reserveren. Zij kunnen straks met dezelfde mensen sporten - met voldoende onderlinge afstand uiteraard - maar ze worden voorlopig niet begeleid door een groepsinstructeur”. De eigenaar van het Fysio Trainingscentrum Weesp reageert zich hoe dit klinkt: “Een beetje onzinnig, maar dat is deze regel in mijn ogen ook. Ik denk ook dat het niet lang duurt voordat de overheid dat zelf ook inziet.” 

Snel weer leden werven

Dat klinkt kritisch, en dat is Donker uiteraard ook wel, maar hij is vooral blij: “Met de online lessen en de individuele training buiten is ongeveer eenderde van onze leden tijdens de lockdown bij ons blijven sporten. Maar die andere 67% zien we natuurlijk ook graag weer terug”. Dat is wederzijds, want toen het trainingscentrum afgelopen vrijdag het reserveringssysteem openzette, zaten er binnen een paar uur ruim 140 aanvragen in de mailbox: veel bestaande leden, maar ook flink wat nieuwe. “Door het hele coronagebeuren zijn er best wel wat mensen afgehaakt, dus we kunnen wel wat nieuwe leden gebruiken. Aan de andere kant merk je ook dat nu we uit de lockdown gaan, mensen weer plannen durven maken. Het sporten oppakken is daar een van. Daarom gaan we deze week ook meteen van start met een wervingscampagne. Wij zijn er helemaal klaar voor, het kan vanaf nu alleen maar beter worden.” 

Jim’s schoonmaakploeg

Die mening wordt gedeeld door Jim Hagenstein van performance- en trainingscentrum Jim’s Gym aan de Amstellandlaan. Hij startte zijn sportschool in november 2019, een paar maanden later bereikte het coronavirus Nederland. Zijn eerste anderhalf jaar als sportondernemer zijn door de lockdowns op z’n minst turbulent geweest. Toch is hij nog steeds laaiend enthousiast, en zijn leden idem dito. Hij heeft net een spontane schoonmaakzondag achter de rug: “Ik had wat materiaal uitgeleend onder de leden - fietsen, gewichten, dat soort dingen - dat stond hier anders toch maar. Aan het begin van dit weekend heb ik een mailtje rondgestuurd met de vraag of alles retour kon komen vanwege de heropening. Met daarbij het verzoek om dat uiterlijk zondag te doen, zodat ik de materialen die middag kon schoonmaken. Tot mijn verrassing meldde een aantal leden zich als vrijwilliger om me te helpen. We hebben met een klein groepje de handen uit de mouwen gestoken en nu is alles al aan kant. Dat waardeer ik enorm!” 

‘Die online trainingen hou ik erin. Dat is de toekomst, ook zonder corona’

Hagenstein zat door de opstart van zijn bedrijf nog volop in de opbouwfase, maar de leden die hij voor corona al wel had, zijn hem trouw gebleven: “Ze voelen zich betrokken bij Jim’s Gym. Dat komt ook omdat ik de communicatie strak heb gehouden en voor elk nieuw probleem steeds een oplossing heb gezocht”. Ook Hagenstein stapte over op buitenlessen en online trainingen: “Die online trainingen hou ik erin. Dat is een ondernemersmodel dat de toekomst heeft, corona of niet. Met de buitenlessen stopt hij: “Voor zowel het materiaal als ons trainingsaanbod zijn binnenlessen geschikter. Mochten de ontwikkelingen daarom vragen, dan kan ik altijd weer schakelen. Maar ik hoop niet dat het nodig is, het is voor iedereen te hopen dat we nu voorgoed uit dit dal klimmen”. 

Ganzenborden

Ook voor de eigenaar van Jim’s Gym was het een uitdaging om uit te dokteren hoe hij binnen de nieuwe maatregelen zo goed mogelijk kan draaien. Voor zijn sportschool zijn de groepslessen eveneens heel belangrijk. Daarom maakt hij net als Jeroen Donker van Fysio Trainingscentrum Weesp gebruik van de mazen in de wet: “Ik ga de vloer opdelen in vier vakken. Binnen elk vak staan verschillende materialen en binnen elk vak zet ik een duo aan het werk. Ik laveer daar dan tussendoor om elk duo persoonlijke begeleiding te geven en na zoveel tijd schuiven de duo’s een vak op om andere oefeningen te doen. Groepslessen mogen nog niet, maar aan vier duo’s tegelijkertijd personal training geven mag wel. Nou, dan doen we dat toch?” Een soort ganzenborden dus? “Het is omslachtig inderdaad, maar ik ben er al heel blij mee dat het zo kan.” 

Lees ookJim’s Gym bestond net een paar maanden toen hij de deuren moest sluiten