Burgemeester waarschuwt voor vertraging en schadeclaim als de nieuwbouwplan Weesperschool voor een onderzoek on-hold gaat.
Burgemeester waarschuwt voor vertraging en schadeclaim als de nieuwbouwplan Weesperschool voor een onderzoek on-hold gaat. Foto: WeesperNieuws

'Waarschuwingen Weesperschool hebben veel weg van pressiemiddel'

Onze redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen van deze week.

Weesperschool

Op de website van WeesperNieuws Extra stond een artikel over het on-hold zetten van de bouwplannen betreffende de Weesperschool. Op initiatief van GroenLinks en met als doel een onderzoek te doen naar de gang van zaken rond de invulling door en toewijzing aan projectontwikkelaar BPD. In dit artikel staat dat de burgemeester onder andere heeft gesteld dat de kans bestaat dat projectontwikkelaar BPD een schadeclaim in kan dienen. En dat zou de gemeente dus geld gaan kosten. En dat volgende projecten vertraging op kunnen lopen. Als voorzitter van de raad is dat zijn goed recht. Maar als de raad, in meerderheid, wil weten of een en ander op een correcte manier heeft plaatsgevonden kan zij een onderzoek instellen om duidelijkheid te verkrijgen. Het college als geheel en alle leden afzonderlijk zijn immers voor het gevoerde beleid en hun handelen verantwoording verschuldigd aan de gemeenteraad. Deze waarschuwingen lijken een middel om pressie uit te oefenen richting de raadsleden. En een poging de uitslag van het onderzoek te beïnvloeden. Een actie die zeker veroordeeld moet worden.
Jan Willem de Jong, Weesp

Burgerparticipatie

‘Na de parkeerperikelen in de binnenstad van Weesp hebben we nu een nieuw item: de ondergrondse vuilcontainers. Gelukkig te weten dat ook dit ‘niets met Amsterdam te maken heeft'. Ook zo'n voorbeeld van inspraak. We gaan eerst tekeningen maken (door mensen van buiten Weesp), dan gaan we prikken of er iets in de grond zit, dan gaan we graven tot bijna een meter. Ook bij ons voor de deur. Een 400 jaar oud rijksmonumentje. Op voorhand een sieraad voor onze pittoreske, monumentale en toeristisch aantrekkelijke binnenstad. De mogelijke locaties zijn volgens mij al tot op de meter nauwkeurig vastgelegd. Ik heb de uitvoerende, De GAD Gooi en Vechtstreek en de gemeente Weesp verschillende keren geprobeerd te bellen, maar daar word je niet vrolijk van. Na eerst vele minuten in de wacht komt het bericht dat de betreffende in vergadering zit. Maar... : u wordt terug gebeld. Na een aantal probeersels geloof je ook dit niet meer. Bij de gemeente Weesp weet zelfs niemand wie er over gaat! Jawel, iemand uit Amsterdam: ‘maar ik weet niet wie'. De oplossing: u kunt ook een briefje schrijven. Het toonbeeld van amateurisme. Hoe het wel zou moeten: maak op papier een plan door Weespers bedacht, houd wijksgewijs een paar bijeenkomsten en zoek binnen de criteria samen geschikte locaties. Dat is inspraak cq participatie. Maar dit is de omgekeerde wereld. De kaarten zijn allang geschud. Noem het maar oude politiek. Ze leren het nooit. Maar zoals staat beschreven: voor bewoners, met gemeenten.'
Ferdinand Vermeulen, Weesp

Bomenkap

Ik ben het heel erg eens met Benthe Jansen die vorige week met een brief in de krant stond over bomenkap. In ons kleine Nederland worden verhoudingsgewijs meer bomen gekapt dan in het Amazonegebied. Bomen worden als een sta-in-de-weg gezien. Er wordt vrijwel nooit gedacht hoe ze behouden kunnen worden. Wanneer er ergens een nieuw (bouw)project wordt gestart, is vrijwel altijd het eerste waar men mee begint: bomen kappen! We zagen het ook hier in onze eigen omgeving: toen de N236 werd aangepast, werden als eerste alle bomen daarlangs gekapt. Nadenken over andere oplossingen zodat de bomen behouden kunnen worden, is niet bespreekbaar. En dan zegt men: 'Ja, maar we planten bomen terug'. Tsja. Dat zijn er ten eerste veel minder dan er stonden en ten tweede zijn dat de eerste jaren kleine iele dingetjes. Nog een voorbeeld: vorig jaar werd op een zaterdag in de bocht van de Leeuwenveldseweg ineens een hele serie bomen gekapt. Ik kwam toevallig langs wandelen. Maar, zoals Benthe terecht opmerkte: had ik iets kunnen doen? Die mannen met zagen laten zich heus niet wegjagen door mij. En waarom gebeurde dat heel geniepig op zaterdag, een dag waarop vrijwel niemand werkt? Zodat het niemand op zou vallen? En waarom moesten die bomen weg? Het enige dat ik kan bedenken: omdat de huizen die daar nu vlak achter worden opgeleverd dan meer licht hebben. Wanneer je op de plattegronden bekijkt hoe Weespersluis eruit moet gaan zien, staan daar ook bomen ingetekend. Maar als daar dus nieuwe bomen geplant gaan worden, duurt het decennia voordat die volgroeid zijn. Ook in dit opzicht leven we in Nederland, en in Weesp blijkbaar ook, weer 'op de pof'. Net als bij de stikstofuitstoot, waar de Raad van State terecht de gehanteerde regeling heeft afgeschoten en zegt dat er serieus werk gemaakt moet worden van compensatie. Het Nederlandse landschap wordt steeds kaler, terwijl we elke boom keihard nodig hebben om onze CO2 uitstoot op te vangen!
B. Fetter, Weesp

Parkeerbeleid

Wat een ellende dat nieuwe parkeerbeleid in Weesp. Nu moet je ook je kenteken intoetsen. De zon erop schijnend en je ziet niets meer wat je in tikt, ver lopen om de parkeermeter te vinden, hopende dat ondertussen dat wagentje van handhaving niet al je auto heeft gefotografeerd. Voor mij is winkelen in Weesp verleden tijd. Het enige waar ik nog voor in Weesp kom is de juwelier en de slagerij. Dag Weesp, dag fijne winkelstad.
Annie van Alphen, Driemond

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.