Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Op naar de 100.000ste prik

Een feestelijk moment zal het niet zijn - mogelijk weet de betreffende persoon het op dat moment niet eens - maar de GGD Gooi en Vechtstreek verwacht wel eind deze week het honderdduizendste vaccin toe te dienen tegen covid-19. Ook moet het priktempo er dan echt goed in zitten.

Inmiddels hebben medewerkers van de GGD Gooi en Vechtstreek binnen de drie locaties in deze regio (Huizen, Hilversum en Naarden) aan ruim 68.000 mensen de eerste vaccinatie gegeven. Daarvan hebben nu bijna 25.000 mensen met twee prikken de vaccinaties afgerond. In totaal zijn dat er dus ongeveer 93.000 prikken gezet. Woordvoerder Jakolien Schreijenberg van de regionale gezondheidsdienst verwacht dat er de komende week zo’n 15.000 prikken bij komen. 

Het tempo zit er dus al behoorlijk in en de verwachting is dat dit tempo in de dagen erna verder omhoog gaat. Het is de bedoeling dat er straks dagelijks 3.600 mensen worden gevaccineerd; per locatie 1.200. Voor de duidelijkheid: dat zijn ook mensen die niet in ‘t Gooi en de Vechtstreek wonen, maar hier bijvoorbeeld wel werken of sneller aan de beurt zijn dan elders. Aan de andere kant worden er weer inwoners van deze regio elders (bijvoorbeeld Utrecht, Amsterdam) geprikt. 

Ook goed nieuws is dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in deze regio daalt, al gaat dat tempo minder hard dan wellicht was gehoopt. De afgelopen zeven dagen waren er in deze regio 420 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 33 minder dan de week ervoor. “We hopen dat de daling door blijft zetten”, aldus de zegsvrouw. “Het ziet er goed uit, al zijn de vakanties nu wel overal voorbij.”

Ook in Tergooi is er een lichte daling van het aantal coronapatiënten, al blijft het - met name op de intensive care - erg druk. Momenteel liggen er in het ziekenhuis zestien coronapatiënten waarvan zeven op die intensive care. En dus is het opschalen van de reguliere zorg nog ver weg. “De ‘kritiek planbare zorg’, dus de zorg die binnen zes weken gedaan moet worden, kunnen we goed inplannen. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.”