Volgens Sabine Baarsma blijven er in Aetsveld steeds minder speeltoestellen en bankjes over.
Volgens Sabine Baarsma blijven er in Aetsveld steeds minder speeltoestellen en bankjes over.

'Denk terug aan je eigen jeugd: jongeren willen kunnen samenkomen'

Onze redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen van deze week.

Oproep tot verdraagzaamheid

In Aetsveld kennen we het genoegen van de vele kruipdoor- en sluipdoorweggetjes naar vele groene hofjes vaak ook ingericht met speeltoestellen en of een bankje. Die bankjes zijn multifunctioneel want worden gebruikt als speeltoestel of als zitplek voor toezichthoudende of zonnende ouderen en in de huidige tijd worden ze ‘s avonds bezet door onze jongeren. Die jongeren hebben behoefte aan samen zijn. Zonder ouderlijk toezicht. Dat hoort erbij op een bepaalde leeftijd. Denk maar even terug aan je eigen jeugd... Veel hebben ze niet nodig, enkel plekken om samen te kunnen komen. En vaak gaat dat er heel gemoedelijk aan toe. Soms is het nodig ze te vragen ook rekening te houden met de omwonenden. Ga dan met ze in gesprek, dat levert vaak een leuk gesprek op. In ons buurtje is kennelijk geklaagd en de bankjes zijn verwijderd. Maar waar moeten ze dan heen? Gemeente Weesp vraagt zo nu en dan aan jongeren wat ze nodig hebben. Ze geven het zelf al aan, plekken om samen te kunnen komen, bankjes waar ze even met elkaar kunnen zitten om te kletsen, muziek te luisteren, iets te drinken of te roken. De groene punt... ook zo’n ‘dingetje’, kwamen ze ook graag. De laatste tijd aanschouwde ik tijdens mijn wandelingen ook het enorme speelplezier op het speeleiland bij de skatebaan aan de Aetsveldseweg. Waar ouders persoonlijk gezorgd hadden voor trampolines en een enorme grote speelmat. Het was eindelijk een echt speeleiland dat veel werd gebruikt. En ineens was alles weer verdwenen. Er was gebeld, er werd overlast ervaren van de spelende kinderen, de gemeente gebeld en nu ligt het speeleiland er weer verloren bij. Andere doelgroep, vergelijkbare reacties. En daarom mijn oproep tot verdraagzaamheid, tot inlevingsvermogen. Gun ieder zijn ruimte en zijn plezier. Houdt rekening met elkaars behoeften. En gemeente Weesp, plaats meer in plaats van minder bankjes en zet er dan gelijk weer een vuilnisbak naast. Wees die inclusieve samenleving, met onze jongeren, met onze spelende kinderen.
Sabine Baarsma, Aetsveld

Onderhoud vs. parkeertoezicht

Wat zou het fijn zijn als de gemeente net zoveel tijd en geld besteedde aan het onderhoud van onze straat als aan de parkeercontrole. Dagelijks (sic!) wordt in mijn hofje van zestien huizen met amper voldoende parkeerplaats voor de bewoners met een veel te hard rijdend autootje gejaagd op mogelijke overtreders van de parkeervergunningen terwijl straatvuil zich ophoopt, onkruid opschiet in de goten en er nauwelijks beplanting te bekennen is in de groenstroken. Het fanatisme waarmee de parkeercontrole plaatsvindt getuigt van groot wantrouwen tegen de burgers en vormt een schrijnend contrast met de verwaarlozing van het aanzien van de straat.’
Hilda Roland, Gijsbertje Louffhof

Parkeerpijn beter verdeeld

Bijzonder om te lezen dat er in de wijken zonder betaald parkeren nu ineens parkeer problemen zouden zijn. Ik ben zelf woonachtig in het centrum, en wel in het gedeelte waar voorheen geen betaald parkeren was. Sinds jaar en dag hebben wij hier rondjes gereden om een parkeerplaats te vinden. Behalve auto's van bewoners, stond het hier nl. altijd al stampvol met auto's van toeristen, winkelend publiek, winkel en horecapersoneel, personeel van het gemeentehuis/stadskantoor B&B's en andere bedrijven. En wat dacht je van al die mensen van buiten Weesp (maar ook van Weespers uit de wijken buiten het centrum) met een bootje in een van de jachthavens, die zonder enige schroom tijdens hun vakantie de auto op ‘onze' toch al zo schaarse parkeerplaatsen neerzetten om vervolgens lekker 3 a 4 weken te vertrekken met de boot? En wij na een dag werken maar rondjes rijden of bekeuringen oplopen voor fout parkeren. Regelmatig was parkeren voor ons alleen mogelijk op ruime loop afstand van de eigen woning, en de laatste jaren uit pure nood zelfs maar op plaatsen waar dit eigenlijk niet was toegestaan. Nu is naar mijn idee de pijn veel evenrediger verdeeld, wij (de vergunninghouders) kunnen redelijk in de buurt parkeren en de bewoners van de wijken zonder betaald parkeren ook. Misschien niet meer altijd voor de eigen deur, maar ach dat kunnen wij ook nu bij lange na nog niet altijd Ik zeg gemeente Weesp/Amsterdam top geregeld, het kost ons geld, maar ik heb het er graag voor over. Kunnen wij ook weer eens in de omgeving van ons huis parkeren. Ps. Gemeente, waarom worden eigenaren van een auto, geregistreerd op een adres in de betaald parkeren zones niet gewoon verplicht een vergunning aan te vragen? Dat kan toch niet zo heel ingewikkeld zijn?
Pieter van Dijk, binnenstad

Wateroverlast Aetsveld

We hebben in Aetsveld op meerdere plekken wateroverlast. Dus wat doe je als burger, je meldt het bij de gemeente. Die stuurt een wagen om de troep uit het riool te zuigen. Probleem opgelost? Nee dus, bij de volgende regenbui precies hetzelfde. Weer melding. Niks. Toevallig waren er twee gemeentewerkers bezig met de weg. Ze vertelden me desgevraagd dat het bij Waternet ligt en die geven geen reactie. Het enige wat ik kan doen is blijven melden. Mijn vraag is: waarom legt de gemeente geen open tegels neer? Tegenwoordig heb je van die tegels met gaatjes waardoor het water makkelijk weg kan stromen. De mond vol van NK tegelwippen, maar heel Aetsveld is betegeld. Een groot deel is openbare ruimte en niet de verantwoordelijkheid van de burger. Inmiddels staat er een paar cm water voor mijn deur na iedere regenbui.
Ilse van Diepen

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.