Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Lijstjes

25 jaar geleden had ik elke ochtend een denkbeeldig lijstje met benodigdheden: Sleutels, portemonnee en pieper. Het horloge kwam er bij. De leesbril deed zijn intrede. De pieper werd een mobiele telefoon. Passen voor de huisartsenpost en later het mondkapje werden toegevoegd.

Lijstjes bestaan vaak uit wensen: De boodschappen. Verlanglijstjes voor verjaardagen of Sinterklaas. Ook komen patiënten wel bij de dokter met een lijstje aan gespreksonderwerpen. Best handig. ‘De Kernwaarden van Weesp’ is ook zo’n verlanglijstje. Gemeenteraadsleden hebben daarin opgeschreven wat zij echt willen behouden van Weesp. Vaak vergeten wij lijstjes te maken, van wat wij juist niet willen. Is er naast het kernwaarden lijstje, ook een lijstje met wat de gemeenteraad onwenselijk vindt voor de toekomst van Weesp?

In Amsterdam verdwijnen elk jaar weer ongeveer 50 voetbalvelden aan plantsoenen, parken en snippergroen. Willen we ook zoiets in Weesp? In Amsterdam wordt de parkeerdruk niet opgelost, maar domweg verplaatst naar een naburige wijk, middels betaald parkeren. Wat je dan verwacht, gebeurt niet: Betaald parkeren wordt niet afgeschaald en parkeerplaatsen worden niet bijgemaakt. Willen wij dat ook in Weesp? Dan zijn er nog de windmolens. De geschiedenis leert dat windmolens altijd aan de rand van de stad worden geplaatst. De lezer weet dat Weesp straks de rand van Amsterdam zal zijn. Dus waar windmolens gaan komen is de lezer allang duidelijk. Ook iets voor dat lijstje met onwenselijke zaken van onze gemeenteraad?

Ik vergeet bijna een ander, belangrijker lijstje: Wat kunnen huidige en toekomstige inwoners van Weesp doen voor Weesp? Een willekeurig lijstje: Lid worden van de Oranje Vereniging en de Historische Kring. Muziek maken bij de Koninklijke Harmonie de Adelaar. Plaatselijk politiek actief worden. Abonnee worden van Weesper Nieuws EXTRA. Regelmatig naar de City of Wesopa, een plaatselijke kerk, het fort Ossenmarkt, Museum Weesp of het archief van de gemeente Weesp gaan.Lid van een plaatselijke sportvereniging worden, zoals FC Weesp. Vrijwilliger worden bij de brandweer. Bestuurslid worden van een plaatselijke club. Boodschappen doen en uit eten gaan in Weesp… Maak je eigen Weesper to-do-lijst! Alleen Weespers zelf kunnen er voor zorgen dat Weesp, dat schatje van een stadje, Weesp blijft.