let op vlaggen 4 mei
let op vlaggen 4 mei Foto: WeesperNieuws

In de herfst een evaluatie

Naar aanleiding van het artikel in het WeesperNieuws van begin mei, heeft de gemeente een reactie gegeven op de problemen die de bewoners ervaren. De gemeente laat weten dat er in het najaar een evaluatie zal plaatsvinden.

“Ook de gemeente heeft berichten ontvangen van bewoners uit verschillende buurten waarin parkeeroverlast wordt gemeld, al dan niet als gevolg van de gewijzigde parkeersituatie,” zegt een woordvoerder van de gemeente. Volgens buurtbewoners die in het gebied net buiten de betaald parkeerzones wonen, is er sinds het invoeren van de maatregel amper plek meer in hun straten. “Mensen die in het gebied met betaald parkeren wonen vertelden mij dat ze nu kunnen kiezen waar ze parkeren, want er staan bijna geen auto’s meer,” vertelde een buurtbewoner. “Dat snap ik, want al die auto’s die eerst bij hen stonden, staan nu bij mij in de straat. Met het invoeren van betaald parkeren is het probleem bij die andere bewoners niet opgelost, maar heeft het zich naar ons verplaatst.” 

Parkeerdrukmetingen

De gemeente geeft aan de signalen van de bewoners “zeer serieus” te nemen. “Deze worden meegenomen in de evaluatie van het parkeerreguleringsbeleid,” schrijft de woordvoerder. “Deze evaluatie is gepland voor het najaar van dit jaar. Naast de meldingen en klachten van bewoners worden ten behoeve van de evaluatie ook meerdere parkeerdrukmetingen verricht. De parkeersituatie komt met deze metingen op verschillende tijdstippen in beeld. Eén meting is al verricht vlak voor het betaald parkeren is ingevoerd en met de aankomende metingen wordt inzichtelijk hoe hoog de parkeerdruk in de nieuwe situatie is, of al dan niet verschuivingen hebben plaatsgevonden en (in grote lijnen) wat de herkomst is van de geparkeerde auto’s. Tevens zal geïnventariseerd worden hoeveel bewoners een of meerdere parkeervergunning(en) hebben aangevraagd alsmede de ontwikkelingen - zeker nu de coronamaatregelen zijn versoepeld - van het bezoekersparkeren.” 

“Naar aanleiding van de metingen en signalen die wij ontvangen kijken wij of er in de tussentijd tot de evaluatie kleine aanpassingen mogelijk en noodzakelijk zijn om de situatie op specifieke plekken te verbeteren.” 

Openbaar

De buurtbewoonster zou graag zien dat de metingen en het onderzoek ook openbaar worden gemaakt. “Ik wil weten door wie het onderzoek uitgevoerd gaat worden en wat de resultaten zijn. Zodat ik ook bijvoorbeeld kan zien rond welke tijden de metingen zijn gedaan. Er zit namelijk een verschil tussen kantoortijden en daarbuiten. Als je metingen gaat doen terwijl iedereen op kantoor zit, dan krijg je een heel ander beeld dan wanneer je het na werktijden meet.” 

Ook geeft ze aan dat het najaar te laat is voor een evaluatie. “Luister, in de afgelopen vijftien jaar zijn er nooit problemen geweest. De gemeente voert betaald parkeren in waardoor het bij ons megadruk wordt. En nu zitten wij nog zeker een half jaar met deze problemen?” 

Volgens de gemeente heeft het betaald parkeren tijd nodig voordat het geëvalueerd moet worden. “Beleidsmaatregelen worden altijd geëvalueerd en om tot een goede evaluatie te komen is een zekere periode nodig om het nieuwe parkeerregime goed te laten ‘landen’. Parkeerregulering vraagt een zekere gewenningsperiode alvorens gesproken kan worden van een nieuwe status quo. Dat neemt niet weg dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Er zal voor de zomer een meting plaatsvinden om te zien hoe hoog de parkeerdruk is.” 

Handhaving

Ook geeft de gemeente aan dat ze niets kunnen doen aan de voertuigen van bewoners van de gebieden met betaald parkeren die de auto buiten het gebied neerzetten, maar dat dit wel meegenomen wordt in de evaluatie. “In gebieden waar geen betaald parkeren van kracht is kan alleen gehandhaafd worden op fout geparkeerde voertuigen. Bijvoorbeeld auto’s die op de stoep staan geparkeerd. Zodra uit de metingen blijkt dat veel voertuigen in buurten staan geparkeerd die grenzen aan het ‘fiscale gebied’ dan is dat een bevinding waarover het college zich nader zal beraden. Daarvoor is het echter eerst noodzakelijk dat objectieve cijfers beschikbaar zijn op basis waarvan een scherpe analyse kan worden gedaan. Dit is dan ook de reden waarom het beleid uitgebreid wordt geëvalueerd en er metingen plaatsvinden.” 

Meneer Ruardy, die in de Dichtersbuurt woont, had toch liever gezien dat er al concreet wat aan de ‘scheefparkeerders’ gedaan zou kunnen worden. “Ik irriteer me altijd erg aan mensen die fout parkeren, maar momenteel gaat het bij ons voornamelijk om de overlast van de mensen die geen parkeervergunning willen aanvragen. Dat is waardoor nu de problemen veroorzaakt worden, niet de mensen uit de buurt die nu fout parkeren.” 

Vergunning

De buurtbewoonster gaf aan dat ze graag een parkeervergunning voor haar en haar bezoekers zou willen aanvragen zodat ze plek heeft, maar dit kan niet. De gemeente bevestigt dat bewoners buiten het gebied van betaald parkeren deze optie inderdaad niet hebben: “Bewoners die buiten het betaald parkeren gebied woonachtig zijn kunnen inderdaad geen parkeervergunning of bezoekersvergunning aanvragen. Zij zijn aangewezen op de parkeervoorzieningen waar geen parkeerregime is ingesteld. Van één locatie is bekend dat de grens tussen wel en niet parkeren ongelukkig loopt. Daar wordt op de korte termijn nader naar gekeken.”

Lees ook‘Geef mij alsjeblieft betaald parkeren, want ik word hier helemaal lijp van’