Afbeelding

Drie 'nieuwe' winkelpanden

Het stukje Nieuwstraat tussen het stadhuis en de Grote Kerk is een plaatje geworden. Dat vinden (potentiële) ondernemers ook, want twee van de drie vernieuwde winkelpanden zijn inmiddels onder voorbehoud verhuurd.

Het gaat om de winkelpanden op de hoek van de Kerkstraat, bij vele Weespers beter bekend als de voormalige winkel van de firma Ruitenbeek (gesloten in 2005) en waar daarna nog een hele tijd de Wijnoutlet zat. Met het naastgelegen winkelpand (voorheen Hebbes - daarvoor Diels) erbij gaat het om drie winkelpanden: Nieuwstraat 33, 35 en 37.

De panden zijn Rijksmonument en/of gemeentelijk monument en liggen bovendien in het beschermd stadsgezicht van Weesp. De renovatie heeft bijna anderhalf jaar geduurd. De staat van de panden was dan ook ronduit slecht. De gevel van nummer 37 is nog een hele tijd dichtgetimmerd geweest omdat er in 2018 een auto dwars door de gevel naar binnen reed. 

Als eerste is het voormalige Hebbes-pand van boven tot beneden opgeknapt. De glazen pui is vervangen door een gevel met klassiek ogende metselsteentjes in vechtformaat en komt hierdoor historischer over. De etalages zijn kleiner geworden en er is een deur bijgekomen (de entree naar de woningen boven). 

Het voormalige Ruitenbeekpand is teruggebracht naar de oorspronkelijke plattegrond. De doorgang tussen beide winkels is dichtgemaakt, waardoor er weer twee winkels zijn ontstaan. Ook de doorgang naar een ruimte achter de hoekwinkel is gesloten, zodat die achterste ruimte betrokken kon worden bij de woning die zijn entree aan de Kerkstraat heeft. Deze gevels konden hun huidige steentjes behouden, hier is het metselwerk hersteld. 

Eigenaar Robert van Munster en architect Bouke Albrecht hebben bij het uitwerken van de plannen overwogen er één grote winkel van te maken maar dat bleek bouwkundig niet wenselijk, zo liet Albrecht eerder aan WeesperNieuws Extra weten.  

De gevelreclame van Ruitenbeek aan de zijkant is behouden gebleven. Dat wil zeggen: de witte muur langs de Kerkstraat is eerst helemaal opnieuw gepleisterd, maar daarna zijn de grote letters ‘Ruitenbeek’ weer aangebracht op de gevel. Deze naam is vergroeid met dit pand, dat in de volksmond nog steeds wordt geduid als het Ruitenbeek-pand. De uitbater van de nieuwe winkel zal die reclame dus moeten dulden en de eigen bedrijfsnaam elders moeten aanbrengen. 

De gevelreclame van Ruitenbeek is na de renovatie opnieuw aangebracht. 

Wie of wat er komt in deze fraai opgeknapte panden, is nog niet bekend. De winkelpanden worden sinds kort te huur aangeboden door Castanea bedrijfsmakelaar en op de website staat dat nummer 37 en 33 al zijn verhuurd, maar nog onder voorbehoud. Het middelste en kleinste pand van de drie, Nieuwstraat 35, is nog vrij. 

Lees ookAuto achteruit, dwars door de gevel, de winkel in