Rijwielfabriek De Magneet in 1950.
Rijwielfabriek De Magneet in 1950. Foto: Ben van Meerendonk / AHF

'Op zoek naar nieuwe straatnamen? Kies dan voor Geesink en Magneet'

WEESP Onze redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen van deze week.

Straatnamen Weesperwerf

Een kort bericht, twee zinnen, in WN van 26 mei over straatnamen voor woningen in het nieuwe wijkje tussen de Nijverheidslaan en de spoorlijn. Vijf straten met een productnaam gevolgd door de toevoeging fabriek: Gummifabriek, Gasfabriek, Melkfabriek, Tabaksfabriek enzovoort. Wie bij die keuze en selectie betrokken is geweest blijft ongewis. De gedachte is origineel maar de uitwerking, zonder bedrijfsnaam of verduidelijking en fabriek - zonder toevoeging van ‘straat' of ‘laan' - leidt tot hoogst merkwaardige straatnamen. Bovendien: margarine en zeep komen uit een fabriek en tabak, gummi en gas (na bewerking) ook. Maar melk komt toch echt uit een koe, waarna een zuivelfabriek er pas bijproducten van maakt of uithaalt. Inderdaad stond er aan de Nijverheidslaan ooit een gemeentelijke gasfabriek, werd er tegenover door De Valk NV margarine en zeep vervaardigd en leverde de naastgelegen Hollandse Gummifabriek textiel bekleedt met gummi (dun zacht rubber) voor de Falcon regenjassen van Hollandia Kattenburg in Amsterdam. Het voorstel bevat bovendien een misser. Er is op die locatie nooit een ‘melkfabriek' actief geweest. De verwarring is ontstaan doordat De Valk NV langs de Nijverheidslaan twee productiegebouwen telde: voor zeep én voor uit oliën en vetten vervaardigde margarine, van het merk Weesper Kluit. Van een zelfstandige melk- of zuivelfabriek is dus nooit sprake geweest, die nieuwe straatnaam kan meteen vervallen. En dat daar ooit een ‘tabaksfabriek' heeft gestaan is mij volstrekt onbekend, wat overigens niet wil zeggen dat het onmogelijk is. Hoe dan ook, in het huidige voorstel blijven de ‘fabrieksstraten' koddige namen die niet echt aan een nijverheidsverleden en het oude fabrieksterrein doen denken. Als men opzoek is naar oude Weesper industrienamen volgen er hier een paar: Geesink, De Magneet, de Wetri, de Maltostase, Neerlandia (toch nog een ‘melkfabriek'), de al genoemde De Valk en (Philips-)Duphar.
Dick van Zomeren, Weesp.

Ganzen

Pal langs de N236, voorbij Driemond, op weg van Weesp naar Diemen/Amsterdam, op het circa 6 meter brede strookje groen tussen het asfalt en de Gaasp, bracht een ganzenpaar een familie groot. Dit was het derde jaar op rij dat een ganzenfamilie (ontroerend, want: vermoedelijk telkens dezelfde clan) die plek uitkoos om de voortplantingsklus te klaren. De ochtenden dat ik daar - de voet van het gaspedaal en in een lichte boog - langs reed, zocht ik ze steeds met de ogen. Opgelucht als ik ze weer levend en tierig had gespot, verbaasde ik mij steeds weer over het lef en niet te vergeten: de vaardigheden van deze moeder- en vadergans om de complete schare dáár - op slechts meters afstand van continu voorbij razend verkeer - groot te brengen. Je gaat van zo'n stel houden en dan ga jij je zorgen maken over de risico's van deze plek, je doet schietgebedjes opdat de hele familie zonder schade dit voorjaar door mag komen. Vanmiddag (do. 27/5), van Amsterdam terug naar huis in Weesp, zocht ik ze tevergeefs… en werd getroffen door de stoffelijke overblijfselen van het moedige ganzenstel op die ene weghelft. Zo te zien, was het net gebeurd. Zinloos maar toch… je vraagt je af of het voorkomen had kunnen worden, je denkt aan de jonkies, waar zouden die nu zijn, en ook: is het wel gewoon dat wij dit soort dingen als min of meer gewoon zijn gaan beschouwen?
Daan van den Wall Bake, Weesp

Speeleiland Aetsveld

Een mooie oproep van Sabine Baarsma in het WeesperNieuws van vorige week. Ik woon tegenover de skatebaan. Natuurlijk heb je geluidsoverlast, maar dat hoort bij een speeleiland. Wat geniet ik van alle spelende kinderen en wat jammer dat de trampolines en speelmat weg zijn. Elke dag waren er heel veel kinderen blij mee. De eigenaar van de toestellen heeft het op een gegeven moment helemaal achterin het speeleiland geplaatst, ik kan mij niet voorstellen dat dit nog geluid overlast heeft veroorzaakt. Heel jammer voor alle kinderen uit Aetsveld dat dit gebeurd is.
Mary Bruger, Weesp

Wilt u hierop reageren of wilt u iets anders delen met de lezers van het WeesperNieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.