Afbeelding
Foto: Toon Roozen

Bar Blauw

Twee jaar na ze met het plan voor een eigen horecagelegenheid kwamen, hebben Toon Roozen en Bobby Bruins de perfecte locatie gevonden voor hun Bar Blauw: de theetuin. Daar willen ze van Weesp de zesde ‘blauwe zone’ ter wereld maken.

Sinds vorige week is de locatie rond en kunnen ze van start gaan met de voorbereidingen. Na twee jaar van overleg, locaties zoeken en natuurlijk een pandemie tussendoor, gaan Toon Roozen en Bobby Bruins in de theetuin hun bar beginnen. “Twee jaar geleden heb ik in de zomer een pop-up gedaan in de theetuin,” vertelt Toon. “Bobby kwam toen naar mij toe dat ze wat ik aan het doen was ontzettend leuk vond en dat ze benieuwd was naar mijn ideeën voor de horeca in Weesp. Toen kwamen we er al vrij snel achter dat we dezelfde visie hadden en een eigen horecaplek in Weesp willen realiseren.”

“Blauwe zones zijn vijf plekken op de wereld waar mensen gemiddeld ouder worden”

Blauw

Vanaf dat moment zijn ze gaan brainstormen over het concept, wat mogelijk was, en waar ze dat wilden doen. “Er waren een paar locaties voorbij gekomen maar uiteindelijke kwamen we toch weer terecht bij de theetuin. Drie maanden geleden zijn we begonnen met gesprekken met bewoners en eigenaren, om erachter te komen of zij net zo enthousiast waren over onze visie en plannen. Dat waren ze. Half juli gaan we starten met Bar Blauw.”

De naam ‘Bar Blauw’ is geïnspireerd door twee gegevens. Het meest voor de hand liggen de kleur van het theehuis, die blauw is. Maar een diepere verklaring komt van de inspiratie van de blauwe zones. Toon Roozen ligt het toe: “De blauwe zones zijn vijf plekken op de wereld waar mensen gemiddeld ouder - en ook vitaler ouder - worden dan op andere plekken in de wereld. Dat is bijvoorbeeld op het schiereiland Nicoya in Costa Rica, en ook Okinawa in Japan. Onderzoekers zijn die plekken gaan bestuderen om erachter te komen hoe het komt dat deze mensen zo gezond ouder worden. Dat bleek te maken te hebben met een paar verschillende factoren: pure voeding, ontspanning, sociaal netwerk, wijn, natuurlijke beweging, plantaardige ingrediënten, een passie hebben, een natuurlijke omgeving en frisse buitenlucht. Die factoren willen wij ook terug laten komen in het concept van Bar Blauw. We willen dat Weesp een zesde blauwe zone wordt en daarmee de stad op de kaart zetten.”

“Het theehuis van vroeger in een nieuw ‘blauw’ modern jasje”

Natuurwijn

Drie keer per week, op donderdag, vrijdag en zaterdag, kunnen Weespers straks bij de bar langsgaan om dus gezond ouder te worden. “Maar we hebben uiteraard ook gewoon hele goede koffie en thee. Daarnaast serveren we ontbijt, lunch of borrel waarbij dus natuurlijke, biologische producten en gezondheid voorop staan. Als allereerste in Weesp gaan we ook natuurwijn schenken.”

De theetuin is een bijzondere locatie voor een bar, want al meer dan een decennia is het theehuis slechts een paar dagen per jaar openbaar toegankelijk voor publiek. De rest van de tijd wordt het verhuurd voor feestjes en partijen. “Toen de theetuin dertig jaar geleden werd gestart hier in Weesp, kon je bij het theehuis langskomen voor een kopje thee of koffie en een stukje appelgebak van Wesselman. Dat werd allemaal door de bewoners zelf gedaan naast hun baan, dus op een gegeven moment werd dat te veel werk. Toen zijn ze dus overgegaan op het verhuren. Dat wij nu gaan samenwerken is ontzettend leuk, want daardoor wordt het weer een beetje hersteld zoals het theehuis vroeger was, alleen in een nieuw ‘blauw’ modern jasje.”

Catering

Op donderdag, vrijdag en zaterdag kan iedere Weesper dus langskomen voor een hapje of drankje, de overige werkdagen is het gebouw nog steeds te huur voor bijeenkomsten. “We gaan dan voor kleinschalige bijeenkomsten ook de catering verzorgen. Dat kan bijvoorbeeld een groep zijn die met elkaar wil lunchen, een vergadering, een verjaardagsborrel, een yogasessie of een workshop. Daarnaast gaan we ook samenwerken met twee andere hele leuke cateraars, uit Muiden en Huizen. Zodat Weespers die het pand nog willen huren, ook de keuze hebben om verschillende cateraars in te schakelen.”

Door corona heeft het lange tijd geduurd voordat Toon en Bobby hun plannen voor een nieuwe horecagelegenheid in Weesp konden realiseren. Maar achteraf zijn ze blij dat het allemaal zo gelopen is. “Zonder de pandemie hadden we een jaar geleden al van start kunnen gaan. Maar dan weet ik niet of we in de theetuin terecht hadden gekund. Wat dat betreft heeft het gewoon zo moeten lopen voor ons, het heeft heel goed uitgepakt. De theetuin is de ideale locatie voor ons. Hier is de rust te vinden die past bij ons verhaal: tot rust kunnen komen met veel groen en natuur om je heen.”