Afbeelding
Foto: Foto's: Marta Przewozna

Pen en inkt

Wat ooit begon als een interesse in mooi schrift, is inmiddels een flink uit de hand gelopen hobby met een online winkeltje. Bijna dagelijks deelt Marta Przewozna haar kalligrafie creaties op Instagram, en na het zien daarvan kan je wel stellen dat Marta het mooiste handschrift van Weesp heeft.

Een paar jaar geleden volgde ze een cursus kalligrafie omdat ze altijd al heel erg van schrift heeft gehouden. “Ik ben graag artistiek bezig, dus een paar jaar geleden dacht ik: waarom ga ik geen kalligrafiecursus volgen? Het is echt een fantastische hobby, want je kan het heel makkelijk thuis doen. Met een paar simpele materialen kan je al beginnen.”

Extra tijd

Zo is Marta ook begonnen. Met simpele pennen en papier, is de ongebruikelijke uitgegroeid tot de Instagram-pagina Pen en inkt. Op de pagina deelt ze niet alleen foto's van haar kalligrafie, maar ook illustraties en tips om zelf mooie ontwerpen te maken. “Door de coronacrisis had ik ineens extra tijd. Dus besloot ik om wat foto’s en video’s te maken van mijn kalligrafie en die online te delen. Niet met het idee om er een verder iets mee te doen, maar ik hoopte een connectie te kunnen maken met mensen die dezelfde hobby hebben.”

Het specialisme van Marta is moderne kalligrafie. Ze legt uit wat dat is: “Je hebt klassieke kalligrafie en moderne kalligrafie. Het leuke van de moderne is dat er geen regels zijn. Klassieke stijlen hebben vaak regels: iemand heeft die stijl eerder ontwikkeld en jij volgt dat op. Moderne stijlen zijn veel vrijer.”

De vrijheid om te kunnen experimenteren is ook wat haar zo aanspreekt aan die stijl. “Ik kalligrafeer vaak met een kroontjespen of glaspen, maar in de materialen en inkt kan je eindeloos variëren. Iedere inkt en papier is anders. Daardoor kan ik mijn eigen stijl en stem goed over brengen.”

Brieven

Die stijl sprak blijkbaar aan, want al snel kwamen er verzoeken binnen van volgers die graag wilden dat zij iets voor hen maakten. “Dan had ik een foto geplaatst en vroeg iemand of ik hetzelfde voor hen kon maken. Anderen vroegen of ik een brief voor ze kan schrijven, of een kaart kan maken. Toen ben ik maar een online winkeltje gestart met alles waar animo voor blijkt te zijn.”

Het is nog geen geen fulltime baan, wel een uit de hand gelopen hobby. In het dagelijks leven werkt Marta in operations. Haar vrije tijd stopt ze nu in de Instagram-pagina en de vele verzoeken die ze binnen krijgt. Die verzoeken verrasten Marta. “Ik kan mij voorstellen dat iemand een kaart wil kopen, maar ik had niet bedacht dat mensen graag zouden willen dat ik voor hen een brief schrijf of een kaartje stuur. Daar krijg ik veel verzoeken voor, ik denk dat het komt omdat mensen niet meer zo makkelijk kunnen reizen. Veel expats vragen mij om een kaart naar familie te sturen zodat ze zeker weten dat het aankomt.”

Aan de muur

Die persoonlijke brieven en kaarten, dat vind ze toch wel heel bijzonder om te doen. “Ze vragen mij om dan heel persoonlijk vragen mooi op papier te zetten. Dat vind ik wel heel speciaal. Ik kreeg ook een verzoek van iemand die graag een persoonlijke brief thuis wilde ophangen die door mij geschreven was. Het is heel leuk om te weten dat ergens in Nederland een handgemaakte creatie bij iemand thuis een speciale plek krijgt.”