Afbeelding

Vrouwtje mankeert niets

Al sinds jaar en dag bewaakt kat Vrouwtje de stoep van de Achtergracht 75. De zwart-witte poes heeft intussen een eerbiedwaardige leeftijd bereikt en dat is te zien. De eigenaar van Vrouwtje kreeg daardoor een anonieme brief in de bus van een voorbijganger die dreigt de kat te herplaatsen.

“Haar vacht krijgt steeds meer bruine vlekken waar ook de dierenarts geen raad mee weet,” schrijven Noortje Krikhaar en Marije Dijckmeester. “Voorbijgangers trekken soms een verkeerde conclusie: hier zwerft een verwaarloosde kat. Niets is echter minder waar.”

Achtergelaten

Marije Dijckmeester is de eigenaar van de kat. Zij adopteerde de kat jaren geleden toen deze wel op straat zwerfde. Of eigenlijk adopteerde de kat haar. “Tegenover de Albert Heijn zat vroeger een groenteboer. Toen ik hier zestien jaar geleden kwam wonen, was Vrouwtje van die groenteboer. De eigenaar van die winkel is op een gegeven moment verhuisd, maar heeft de kat achtergelaten. Ik zag haar steeds rondzwerven en voor de deur rondhangen, dus toen heb ik haar in huis genomen. Het duurde even voordat ze opwarmde, maar na een tijdje begreep ze dat ze bij ons onderdak had en eten kon halen.”

“Vlak na de verhuizing van haar eerste eigenaar had een andere Weesper haar meegenomen naar huis. Zij hadden haar binnen opgesloten, maar er stond een klein raampje open in de badkamer. Toen heeft Vrouwtje zich daar doorheen gewurmd en lag ze even later hier weer voor de deur.”


Vrouwtje in haar jongere jaren.

Wilde dame

Hoewel Dijckmeester een kattenluik heeft zodat Vrouwtje naar binnen kan wanneer ze wil, zit de kat het liefst op de stoep bij de Achtergracht. “Eigenlijk is het een wilde kat die wel verzorgd wordt en een thuis heeft. Ze zou de hele dag binnen kunnen liggen, maar ze wil gewoon buiten zijn.” Tot voor kort wilde de kat ook niet aangeraakt worden. “Vroeger was ze wilder, toen mocht niemand haar aaien of optillen. Tegenwoordig heeft ze door dat mensen haar eten geven, dus nu vindt ze iedereen aardig. Daardoor is het nu ook makkelijker voor voorbijgangers om haar mee te nemen. Vroeger moest je dat echt niet proberen.”

De precieze leeftijd van de poes is onbekend, maar de dierenarts schat dat zij rond de achttien jaar is. Een respectabele leeftijd voor een kat. Maar omdat de kat zo oud is, is ze mager en ziet haar vacht er niet goed uit. “Ze ziet er inderdaad niet helemaal fris meer uit. Voorbijgangers raken daar erg van slag van.” 

‘Ik moet nog steeds dagelijks aan mensen uitleggen dat er niets aan de hand is met Vrouwtje’

Halsbandje werkt niet

Het is al voorgekomen dat er mensen met een kattenmandje voor de winkel van Dijckmeester Vrouwtje probeerden te vangen. “Gelukkig was ik thuis en kon ik uitleggen dat het mijn kat was en waarom ze er zo slecht uitziet.”

Om te voorkomen dat voorbijgangers de kat nog een keer meenemen, zijn er al allerlei oplossingen verzonnen. “We hebben al een halsbandje geprobeerd zodat mensen makkelijker kunnen zien dat ze een eigenaar heeft. Maar binnen twee dagen wurmt ze zich eruit, ze vindt dat niet fijn. Ik wil het ook niet te strak doen, want ik ben bang dat ze zichzelf ophangt. Toen hebben we maar een poster opgehangen tegenover de winkel waarop het uitgelegd staat. Maar dat zien mensen vaak niet. Ik moet nog steeds dagelijks aan mensen uitleggen dat er niets aan de hand is met Vrouwtje. Ze heeft al eens op een Facebookgroep voor vermiste dieren gestaan. Er gebeuren zoveel dingen, je kan er bijna een soap van maken.”

Anonieme brief

De druppel was echter een anonieme brief die Dijckmeester kreeg. Het leidde ertoe dat Noortje Krikhaar suggereerde naar het WeesperNieuws te schrijven. “Misschien dat het meer ellende, zoals de anonieme briefschrijver, kan voorkomen.”

In de brief staat te lezen dat de schrijver met de kat naar de dierenarts geweest is, en gechipt stond op het adres van Dijckmeester. ‘Er zijn al vaker mensen met haar naar de dierenarts geweest en elke keer komt er geen verbetering in jullie gedrag’, staat er in de brief. ‘Daarom willen wij even laten weten dat als we jullie kat nog een keer zo verwaarloosd op straat zien, we naar de dierenbescherming bellen en zorgen dat deze kat een beter thuis krijgt’.

Die brief vond Dijckmeester heftig. “Eerst moet ik er wel om lachen, zeker om het ‘anoniempje’ op het einde. Maar op een gegeven moment dacht ik: wat als ze serieus zijn en mijn kat weghalen? Er zijn toch hele rare mensen in de wereld.”

‘De dierenbescherming hoort dit verhaal helaas vaker omdat mensen niet goed kunnen inschatten wanneer een kat gewoon oud of verwaarloosd is’

Verkeerde inschatting

Na het lezen van de brief heeft Marije Dijckmeester de dierenarts in Weesp gebeld. Daar wordt de kat namelijk wel vaker naartoe gebracht door voorbijgangers, en het is ook de dierenarts waar Vrouwtje met haar eigenaar zelf naartoe gaat. “Zij zijn op de hoogte van de situatie. Blijkbaar waren er een paar zieken geweest, dus het kan zijn dat Vrouwtje werd behandeld door een assistent die het verhaal niet kent. Onze dierenarts heeft haar zelf in ieder geval niet gezien.”

Voor de zekerheid heeft ze ook contact opgenomen met de dierenbescherming. “Ze vertelden dat ze dit verhaal helaas vaker horen, omdat mensen niet kunnen inschatten wanneer een kat gewoon oud of verwaarloosd is. Ik vind het gewoon heel lullig als de dierenbescherming voor niets naar Weesp moet komen, terwijl ze intussen misschien een ander dier hadden kunnen redden dat de hulp wel nodig heeft.”

Met rust laten

Wanneer de kat naar een officiële instantie wordt gebracht, komt zij wel weer bij de Achtergracht terecht omdat ze gechipt is. Maar buurtbewoners zijn bang dat iemand het heft in eigen handen gaat nemen en hun buurtkat zelf weghaalt. Noortje Krikhaar: “Wij zijn bang dat iemand zo fanatiek is dat ze de kat zelf meenemen naar huis. We zijn dan bang dat Vrouwtje dan alsnog ontsnapt en gaat zwerven. Dat ze verdwaald raakt en dat ze dat, juist omdat ze zo oud is, niet overleeft”.

Dijckmeester: “Het is belangrijk dat mensen snappen dat het gewoon een oude kat is, dat het verder goed met haar gaat, en dat ze haar gewoon lekker met rust kunnen laten. Wie zorgen heeft, kan altijd even binnenlopen en vragen stellen. Maar doe dat niet met anonieme dreigbrieven”.

Krikhaar: “Alle Vrouwtje-aanbidders in de buurt vragen met klem: laat onze buurtkat alsjeblieft met rust!”