De Groene Punt is al ruim een jaar dicht.
De Groene Punt is al ruim een jaar dicht.

'Afstand houden op Groene Punt niet mogelijk? Daar valt over te twisten'

WEESP Onze redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen.

Een Puntje Groen

Vele jaren rolde ik zomers op een van de weinige openbare groene ruimtes, namelijk De Groene Punt, mijn handdoek uit om daar te badderen totdat de burgemeester, besloot om het uit ‘veiligheidsredenen’ dicht te gooien. Mensen buiten Weesp, in bezit van een bootje, werden hartelijk ontvangen maar de inwoners zelf werden met de woorden: ‘Ga maar naar de Gaasperplas’ uit hun eigen stadje gejaagd. Vorige week wandelde ik met mijn vriend naar de ingang van de Groene Punt. Daar werden we ‘verwelkomd’ door een groot agressief hek met daarop: 'Verboden ivm Covid-19'. Afstand houden zou op dat grote stuk niet mogelijk zijn?! Daar valt over te twisten. Nog even en dan is het weer hartje zomer. Wat zou het toch leuk zijn om (onder andere) de jeugd daar straks weer te zien genieten. Of zijn ze straks ook niet meer welkom op andere openbare plekken zoals de Utrechtseweg bij de molens, het bankje bij de spoorbrug of aan de andere kant van de Ossenmarkt? Dat er een berg aan vuil wordt achterlaten, is niet goed te praten. Maar met wat vrijwilligers, meer vuilnisbakken en de jeugd zelf, moet dit op te lossen zijn. Het is uiteindelijk maar een paar weken per jaar zwemweer. En ook al is het geen 30 graden, ik wil daar soms gewoon zijn, omringd door al dat groen, met mijn handdoekje, zittend tegen een boom, denkend aan brugwachters met het nu al nostalgische houten klompje.
Miranda Groen. Weesp

Weesperschool

In de krant van 2 juni doet wethouder Vos het voorkomen dat hij de grote oplosser is van het tekort aan starterswoningen. En dat de tegenstanders van het plan Weesperschool niets anders doen dan zorgen voor vertraging. De werkelijkheid is genuanceerder. Bij de bebouwing van de Bloemendalerpolder zette Weesp in op 400 woningen in de sociale sector. Helaas werd Weesp buitenspel gezet door de ontwikkelaars. Toen ontstond het plan om ze binnen de gemeente te bouwen. Eerdere colleges en gemeenteraden hebben de starters in de kou laten staan. Ook John Vos. Hij was tot eind 2010 immers bij de Weesper politiek betrokken en is dus medeverantwoordelijk. In 2017 zag zijn voorganger kans om een vaag raadsbesluit, waarin het bebouwen van het plantsoen was opgenomen, te laten goedkeuren door de raad. In dat besluit stond niets anders dan een indicatie van de soort woningen. De raad gaf een vrijbrief aan het college om zelf het plan in te vullen. Burgerparticipatie beperkte zich tot een kleine groep omwonenden die tegen de bebouwing van het plantsoen waren. Medio 2018 kwam aan het licht wat er was gebeurd. BPD was geselecteerd en presenteerde zijn plannen: twee enorme blokken appartementen en acht grondgebonden woningen. Aanpassingen van het plan beperkten zich tot het iets verplaatsen van het blok in het plantsoen en het lachwekkende idee om groencompensatie op te lossen met pergola's. De kritiek verstomde niet en ook de raad voelde zich steeds ongemakkelijker. Met als uitkomst een onderzoekscommissie die gaat uitzoeken hoe het zover kon komen. Het zou de wethouder sieren als hij niet de omwonenden de schuld zou geven maar de hand in eigen boezem zou steken en een plan laat ontwikkelen waarbij op het terrein van de voormalige school woningen komen voor starters. Want daar hebben de omwonenden geen enkel probleem mee.
Jan Willem de Jong, Weesp

Ook reageren op nieuws? Mail naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een brief wordt geplaatst.