De plukkers hebben erg naar dit eerste oogstmoment uitgekeken.
De plukkers hebben erg naar dit eerste oogstmoment uitgekeken. Foto: Vers aan de Vecht

Eerste oogst voor groente- pluktuin Vers aan de Vecht

Vers aan de Vecht heet de groentepluktuin die afgelopen jaar is opgezet bij De Groene Griffioen. Nu kan er voor het eerst worden geoogst.

WEESP Het kartrekkersteam, bestuur en alle deelnemers (ook wel ‘plukkers’) hebben erg naar dit eerste oogstmoment uitgekeken. Meestal zijn de vroege groenten al wel in mei oogstklaar, maar het is een weerbarstig voorjaar geweest.

In april was het zeer koud. De gewassen op het land hadden het zwaar. In plaats van groeien, was alles gericht op overleven. Ondertussen zaten de tuinders en vrijwilligers behoorlijk in de stress, omdat het ook nog eens extreem droog was voor de tijd van het jaar. Zouden de jonge plantjes het wel overleven? Met man en macht en veel positieve energie werd versneld de waterpomp-installatie aangelegd, zodat niet meer dagelijks tientallen gieters met water uit de sloot gehaald hoefden te worden. Het verlossende bericht ‘de eerste oogst is daar!’ liet dus wat langer op zich wachten.

Maar nu is het zover en mogen de aangesloten plukkers hun eerste kropsla, spinazie, paksoi en radijsjes zelf komen oogsten. Het zijn bijna 100 huishoudens, voornamelijk gezinnen uit Weesp, die verspreid over de week naar de tuin komen. Dit eerste oogstmoment is een feestje waard, maar het is nog niet mogelijk om allemaal samen te komen. Vanwege het coronavirus, en daarnaast houden de Vers aan de Vechters rekening met de piekdrukte voor de omwonenden. De Lange Muiderweg is een smal weggetje waar al veel verkeer is. Uiteraard wordt iedereen verzocht met de fiets te komen.

Biologisch

De tuinders werken, in navolging van de missie van De Groene Griffioen, geheel volgens biologische richtlijnen. Ze gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen en werken met veel aandacht voor een gezonde bodem en biodiversiteit. Het collectief heeft als doel om een alternatief te creëren voor het huidige voedselsysteem, en gaat uit van de balans tussen lokale, sociale en ecologische waarden. Voor dit eerste jaar kiezen ze bewust alleen nog voor groenteteelt: fruitbomen hebben meer tijd nodig dan één jaar voordat ze hun vruchten gaan dragen en die zet je er niet in voor één seizoen. In samenwerking met De Groene Griffioen heeft het Vers aan de Vecht-bestuur een omgevingsvergunning aangevraagd voor deze groenteteelt. De procedure loopt nog tot op heden. Voor volgende fases denkt het collectief aan een voedselbos met fruit- en notenbomen bijvoorbeeld en schooltuintjes.

Voedselbank

Voor volgende fases denkt het collectief aan een voedselbos

Omdat inclusiviteit voor de Vers aan de Vechters belangrijk is, worden twee oogstaandelen voor de Voedselbank Weesp gereserveerd. Elke donderdag worden enkele kratten geoogst voor de voedselbank en naar het distributiepunt gebracht. Uitleg over de groenten en recepten worden bijgevoegd. De gemeente Amsterdam bekostigt deze speciale oogstaandelen.

Wie ook zou willen meedoen, kan een kijkje nemen op de website www.versaandevecht.nl, maar er is inmiddels wel een wachtlijst.