In de oude boerderij heeft de tijd vijftig jaar stilgestaan.
In de oude boerderij heeft de tijd vijftig jaar stilgestaan. Foto: Vuurtoren | deMakelaars.nl

Mysterieuze bedstee

Een valse wand met verborgen schatten in een boerderij waar al vijftig jaar de tijd heeft stilgestaan; het spreekt tot de verbeelding. Wat er achter die valse wand te vinden is? Het houdt de gemoederen van een Weesper familie bezig.

Op de ‘s-Gravelandseweg ligt een boerderij die al zeker honderd jaar in dezelfde familie zit en ook een flinke geschiedenis heeft. “Begin vorige eeuw kreeg mijn opa de grond en heeft hij de boerderij daar gebouwd,” vertelt Cees Hoogeveen namens de familie. “Die boerderij heeft heel wat meegemaakt. Mijn opa en oma woonden daar met een gezin van tien kinderen. Toen de oorlog uitbrak moesten de landerijen onder water gezet worden ter verdediging. Het hele gezin is toen verzocht om weg te gaan, want ook hun boerderij en land werd onder water gezet. Mijn oma en de kinderen werden met de bus naar een ander dorp gebracht, waar ze bij andere families werden ondergebracht. Mijn opa trok rond met het vee als een soort nomade, want de koeien moesten ook van het terrein af maar konden nergens heen. Een paar weken lang is hij die koeien gaan ronddrijven door Nederland. Toen het water weer werd weggepompt, kon het hele gezin weer terugkeren.” 

Ome Steef

Na de vroegtijdige dood van zijn opa nam de oma van Hoogeveen de boerderij over. Dat heeft zij lange tijd gedaan, tot het vanwege de gezondheid niet meer lukte. De oom van Cees Hoogeveen, Steef Pronk, nam de boerderij over en zorgde voor zijn moeder. “Ome Steef heeft daar altijd gewoond met mijn oma, tot haar overlijden. Daarna heeft hij er alleen gewoond tot zijn overlijden vorig jaar.”

Op 12 november 2020 overleed Steef Pronk. Als oom van 47 nichten en neven was hij zeer geliefd, maar hij is zelf nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen. Door de vele erfgenamen moest de oude boerderij verkocht worden. “Daar begint het verhaal eigenlijk,” legt Hoogeveen uit. “Mijn moeder is de enige overlevende van het gezin van tien. Toen zij hoorde dat de boerderij waar ze opgroeide zou worden verkocht, kwamen er natuurlijk allemaal jeugdherinneringen naar boven. Toen vertelde ze dat er nog schilderijen in een valse wand bij een bedstee verstopt zitten.”

Bewaren voor na de oorlog

Het is lang geleden, maar zijn moeder heeft geprobeerd zich alles te herinneren over die valse wand. “De bedstee is waarschijnlijk net voor de oorlog dichtgetimmerd vanwege de kou. De vraag is natuurlijk: waarom zouden daar twee schilderijen achter zitten? Nou, mijn opa en oma vonden die schilderijen blijkbaar niet mooi. Waarom de schilderijen niet weggedaan zijn, dat weet ik niet. Misschien wilden ze het bewaren voor na de oorlog.”

Al zeker vijftig jaar is er niets verbouwd aan de boerderij, dus de kans is groot dat als er inderdaad een schat verstopt is in de muur, dat die zich daar nog steeds bevindt. “De tijd heeft echt stilgestaan in de boerderij,” zegt Cees Hoogeveen. “De bedstee bevindt zich op de benedenverdieping naast de huiskamer. Het zit er nog steeds.”

Veel theorieën over wat er verstopt zit in de bedstee, doen de ronde niet in de familie. De moeder van Cees Hoogeveen is namelijk de enige die zich de dichtgemaakte bedstee nog herinnerde. “Niemand wist van het bestaan af,” vertelt Hans van der Lee, een ander familielid. “Wij zijn allemaal benieuwd. Het was ons in ieder geval nooit eerder opgevallen dat er een verborgen wand in de huiskamer was. Als je nu buiten staat, zie je dat de benedenverdieping inderdaad verder loopt dan de muren.”

Kijkgat

Om het mysterie voor eens en voor altijd op te lossen, wordt er morgen een gat geboord in de wand, om te zien of daar inderdaad schilderijen verstopt zitten, of misschien wel een hele andere vondst. Dat onderzoek is snel ingepland, want door het grote aantal geïnteresseerden kopers zal de boerderij waarschijnlijk snel verkocht worden. In aanwezigheid van de familie onderzoekt de makelaar nog snel of er iets in de bedstee te vinden is. “Misschien worden we wel volledig teleurgesteld en is er helemaal niets,” overpeinst Hoogeveen.

Hij schat de kans dat er ook daadwerkelijk iets in de oude bedstee verstopt zit zo’n fiftyfifty. “Bij het opruimen van de boerderij hebben we twee grote oude foto’s gevonden van de vader en moeder van mijn opa. Die stonden verstopt op zolder. Misschien zijn dat wel de ‘schilderijen’ geweest. Mijn moeder weet het niet. Daarnaast was onze familie heel arm. Boeren hadden helemaal geen geld voor schilderijen toentertijd. Maar ja, er gebeurden wel vaker verrassende dingen vroeger, dus ik weet het niet. Mijn hand durf ik er in ieder geval niet voor in het vuur te steken. Maar zo’n mysterieuze vondst achter de valse wand, dat spreekt wel tot de verbeelding.”


Op zolder werden al twee grote foto’s gevonden van de overgrootouders van Cees Hoogeveen.