Afbeelding

Amsterdamse regels in Weesp

Als gevolg van de ambtelijke fusie met de gemeente Amsterdam, krijgen statushouders in Weesp meer mogelijkheden om te integreren. 

De gemeenteraad nam op 11 april 2019 het besluit om voor wat betreft het beleid met statushouders aan te sluiten bij de Amsterdamse aanpak 2021. De inburgering wordt hierdoor namelijk naar een hoger plan getild, maar niet op elk vlak. Om met dat laatste te beginnen: de Amsterdamse regeling woninginrichting is minder gunstig voor de nieuw instromende statushouders in Weesp. Voor statushouders die zich in Weesp vestigden werd de woninginrichting royaal vergoed, terwijl het in Amsterdam om en kleine gift gaat en daarnaast kunnen statushouders een lening aanvragen.

Verder zijn er globaal de volgende in  het oog vallende wijzigingen:

Begeleiding

De maatschappelijke en juridische begeleiding wordt nu vanuit Amsterdam aangestuurd, maar de goed werkende aanpak met zeer gemotiveerde vrijwilligers in Weesp wordt gekoesterd en daarom is er voor gekozen om deze werkwijze van Weesp te bestendigen. De begeleidingsduur is met ingang van 1 januari 2021 voor instromende statushouders tweeënhalf jaar, in plaats van 18 maanden. 

Binnen het aanbod van de maatschappelijke begeleiding Amsterdam valt ook voorlichting over zorg en gezondheid. VluchtelingenWerk afdeling Amsterdam voert de voorlichting uit. Het voorlichtingsprogramma Gezond in Amsterdam bestaat uit vier onderdelen: Gezondheidszorg in Nederland, Preventie, Psychische gezondheid, Relaties en seksualiteit. 

Teamsport

Om bij statushouders de financiële drempel weg te nemen om te gaan sporten vergoedt de gemeente Amsterdam eenmalig gedurende 1 jaar de contributie tot een maximaal bedrag van 250 euro voor sporten in groepsverband bij een door de gemeente erkende sportvereniging. Dit aanbod is toegankelijk voor statushouders uit Weesp.

Opstartklas

Het doel van de Opstartklas is om een onderbouwd beeld te krijgen van de taal- en leervaardigheden van een statushouder. Tegelijkertijd krijgen statushouders ook een intensieve taalcursus gericht op algemene presentatie en netwerk-vaardigheden. Aan het einde van de Opstartklas krijgt elke deelnemer een portfolio mee, waarin de geoefende competenties en vaardigheden in kaart zijn gebracht. De Opstartklas is toegankelijk voor statushouders uit Weesp.
Er komen intensieve taaltrajecten die specifiek gericht zijn op werk. Toegankelijk voor statushouders uit Weesp.

Ondersteuning inburgering

Vanaf 1 januari 2021 wordt ondersteuning aan statushouders bij de inburgering niet meer uitgevoerd door VluchtelingenWerk, maar door de klantmanager van team Entree, gemeente Amsterdam. En met ingang van 1 januari 2021 wordt aan de nieuw instromende statushouders in Weesp aangeboden de vaste lasten (huur- en zorgkosten) de eerste 6 maanden in te houden op hun bijstandsuitkering.

Einde Lening Inburgeringsplicht (ELIP)

Dit betreft statushouders die minder dan €2.500,- over hebben op hun DUO-lening en nog minder dan zes maanden de tijd hebben om in te burgeren. De gemeente Amsterdam heeft een reparatietraject voor Amsterdamse statushouders die voldoen aan de kwalificatie ELIP. Dit bestaat uit extra taalondersteuning, examentraining of bekostiging van examens. Ook deze is toegankelijk voor statushouders uit Weesp.