Afbeelding

De City gaat weer open

Vanaf zaterdag 5 juni mag iedereen weer live genieten van een tentoonstelling, theater, concert of film. Dat betekent dat ook de City of Wesopa na maandenlang verplichte sluiting de deuren weer voor het publiek kan openen.

Vanuit de overheid zijn er wel een paar voorwaarden verbonden aan de heropening. Theaters mogen maximaal vijftig bezoekers per ruimte ontvangen. Hogere bezoekersaantallen zijn mogelijk voor zalen met meer dan duizend plaatsen of met de inzet van toegangstesten. De voorwaarden mogen voor het Weesper theater de pret niet drukken. “Het is moeilijk te verwoorden hoe blij we zijn dat we weer open mogen.”

‘We hopen weer veel Weespers te mogen ontvangen in onze zalen’

Regulier aanbod

Reden voor een feestje dus. Het theaterseizoen duurt maar tot begin juli, maar van die paar weken gaat het theater er alles uithalen wat erin zit. Op 9 juni zal de eerste voorstelling te zien zijn. “De komende weken gaan we voorstellingen laten zien die we eerder hebben moeten uitstellen en doorschuiven,” vertelt Mechteld Bannier, de zakelijk leider van het theater. “Er zijn een aantal theatervoorstellingen, muziekoptredens en films. Door het reguliere aanbod terug te brengen hopen we weer veel Weespers te mogen ontvangen in onze zalen.”

Omdat het een klein theater is, gaan ze verder met dezelfde restricties als voor de lockdown. “Dat betekent dat er maximaal dertig mensen in de zaal kunnen, omdat we anders de anderhalve meter niet kunnen waarborgen. Helaas moeten bezoekers daardoor wel op tijd een kaartje kopen, want er zit dus een limiet aan het aantal plaatsen.”

Eigen bier

Het grootste evenement van allemaal: op 12 juni wordt er met de lancering van een speciaal biertje gevierd dat het theater weer open mag. Natuurlijk zijn er dan ook allerlei feestelijkheden en muziek. Wispe brouwde het Wesopa Weizen voor het theater, en de opbrengst wordt ook aan het theater gedoneerd. Bannier: “Het begon bij Erik Geel, die een donatie deed aan brouwerij Wispe. Als dank daarvoor mocht hij een eigen biertje laten brouwen. Dat biertje wilde hij echter niet voor zichzelf houden, maar ook weer doneren. Zo kreeg de City of Wesopa een eigen bier en gaat de opbrengst ook naar het theater.”

Het Wesopa Weizen is een geel, zuiver tarwebier met een frisse smaak en tonen van banaan. Vanaf 12 juni worden de flesjes verkocht bij Wesopa en Wispe zelf. Bij de brouwerij is het ook op de tap te krijgen. “Wispe en Wesopa werken altijd al nauw samen. De horecagelegenheid van het theater is de eerste die een uithangbord van Wispe heeft bijvoorbeeld. Dit biertje is een bekroning op deze samenwerking.”

‘Er moet niet nog een lockdown komen. Dan is het voorbij voor Wesopa’

Doemscenario

Door de lockdown en verplichte sluiting verkeert het theater, zoals veel instellingen en ondernemers, in zwaar weer. “We zitten financieel wel aan de grens, we vallen nog net niet om. Niemand probeert aan het doemscenario te denken, maar af en toe komt dat wel om de hoek kijken. Dus we zijn ontzettend op zoek naar steun. We blijven positief en gaan goed gemutst het volgende theaterseizoen in. Maar er moet niet nog een lockdown komen. Dan is het echt voorbij voor Wesopa.”

Het geschenk van een eigen bier, en de donatie van de opbrengst, kon dus niet op een beter moment komen voor het theater. “Met de opbrengst van het Wesopa Weizen kunnen we weer wat gaten dichten. Daarnaast ervaren we het ook echt als een blijk van waardering dat Erik Geel en Wispe aan ons dachten. Als theater proberen we erg in de Weesper samenleving en lokale samenwerkingen te investeren. Als een Weesper een leuk plan heeft, dan moet hij of zij gewoon bij ons langskomen en dan kijken we samen of we dat kunnen realiseren. Het is fijn dat dit gevoel ook wederzijds blijkt te zijn, dat wij onderdeel van de stad zijn.”

“Wesopa Weizen is daarin niet de enige. Ook een actie van de Rotary Club die het initiatief hebben genomen voor een Weesper Dinerbox waarvan een deel van de opbrengst naar de plaatselijke horeca en het theater gaat. Dan merk je echt hoe samenhorig Weesp is. We zorgen voor elkaar.”

Zomerstop

Door de zomerstop kan het theater vanaf de heropening maar een aantal weken de deuren openen. De zomerstop niet door laten gaan, dat werkt niet, legt Mechteld Bannier uit. “Natuurlijk hebben we erover nagedacht om ook in de zomer een programmering te hebben. Maar wanneer het mooi weer is gaat iedereen liever naar buiten of op vakantie. En dat is ook logisch, dat kon allemaal heel lang niet. Theaters draaien in principe nooit in de zomer en dat is dus met goede reden. Vorig jaar hebben we het geprobeerd omdat we in een vergelijkbare situatie zaten. Maar het liep toen niet echt. Mensen hebben behoefte aan cultuur, maar er is een grotere behoefte om met mooi weer buitenactiviteiten te volgen.”

Na de zomerstop van zes weken gaan de medewerkers en vrijwilligers van de City of Wesopa weer vol goede moed het nieuwe seizoen in. “We hebben een ongelooflijk mooi seizoen voor de boeg waar we heel erg blij mee zijn. Bij deze maken we ook bekend dat er een samenwerking zijn gestart met Theater De Krakeling, het kindertheater uit Amsterdam. Zij hebben de jeugdprogrammering voor het komend seizoen voor hun rekening genomen. We kijken er ontzettend naar uit om de eerste bezoekers weer te mogen ontvangen en daarna met frisse moed een nieuw seizoen te beginnen.”

Het aanbod van alle voorstellingen voor de komende weken is te vinden op de website van het theater: www.wesopa.nl