Afbeelding

Nog een hele puzzel

De plaatsing van ondergrondse afvalcontainers in de binnenstad is bij veel bewoners omstreden. Maar er is geen weg terug en in de binnenstad zijn er ook niet veel mogelijkheden om te schuiven legt verantwoordelijk wethouder Carin Ogier uit.

Ook al zou wethouder Ogier andere plekken willen meebewegen met de bewoners, dan nog gaat het niet lukken want er is nauwelijks speelruimte. En dat de grotendeels ondergrondse afvalcontainers een veel betere oplossing zijn dan de vuilniszakken die elke week in de binnenstad staan, daar is ze vast van overtuigd. Ze verwacht dat de bewoners daar uiteindelijk ook van overtuigd zullen raken, zegt ze aan het einde van deze podcast.

Onrust

Momenteel is er over de containers veel onrust onder de bewoners die onder andere wordt verwoord in ingezonden brieven in WeesperNieuws. Het besluit om de containers te plaatsen is echter  al enkele maanden oud. In de ‘Kadernota 2021’ die de gemeenteraad juli vorig jaar aannam, staat dit namelijk. En het besluit gaat nog veel verder terug, naar 2016 om precies te zijn vertelt Ogier. Toen is binnen de regio Gooi en Vechtstreek afgesproken dat elke gemeente in de regio overgaat op ondergrondse afvalcontainers in binnensteden en bij hoogbouw. Weesp pikt nu dus aan. Momenteel gaat het dan ook alleen nog om de vraag waar de afvalcontainers moeten komen en dat is best ingewikkeld.

De locatie van de afvalcontainers is een heel gepuzzel

Er moeten in het centrumgebied en het Herensingelkwartier alles bij elkaar 21 afvalcontainers komen, waaronder vier bestaande locaties. De gemeente heeft samen met de vuilnisophaaldienst GAD een lijst samengesteld met alle opties en dat bleek een hele opgave. “We zitten namelijk in een gebied waar weinig ruimte is”, stelt Ogier vast.

Na de eerste scan zijn op alle mogelijke locaties proefsleuven gegraven om te ontdekken of er geen kabels en leidingen in de weg zitten. Daardoor vielen er weer een paar af. En vervolgens is gekeken of het deel dat van de ondergrondse containers boven het maaiveld uitsteekt, niet al te dicht bij een monument is want dat wil de gemeente niet. Alle plekken die overblijven als geschikte locatie staan inmiddels in een zogenoemd ‘concept inrichtingsplan’ dat medio deze maand wordt voorgelegd aan de bewoners.

Participatie

In een van de ingezonden brieven vertelt een centrumbewoner dat er hierdoor van participatie geen sprake is en Ogier geeft dat toe, want er is simpelweg weinig speelruimte. Bewoners kunnen aangegeven of een container kan worden verschoven en heel misschien kan er een plek vervallen, maar die kans is klein, Want het is ook nog eens zo, zegt Ogier, dat het gaat om containers voor huishoudelijk afval en deze mogen op niet te grote loopafstand zijn. En ook moeten straten toegankelijk blijven, ook voor mensen met een rollator of op een scootmobiel. Het draagt er allemaal aan bij dat er weinig lucht zit in de uitwerking.

Ratten

En dan is er nog de brief van de Weesper die bang is voor ratten. Volgens deze bewoonster trekken ondergrondse containers ratten aan. Dit komt Ogier echter onwaarschijnlijk voor. “Zakken die op straat staan worden makkelijk opengepikt door katten en ratten komen op voedselresten af. Als wij overgaan naar ondergrondse containers, dan heb je daar juist veel minder last van.”

‘Met ondergrondse containers heb je juist minder last van ratten’

Een probleem is wél dat dat je bij veel van deze containers elders in Weesp en in andere steden een opeenhoping ziet van vuil dat klakkeloos is neergegooid. Blijkbaar omdat de container vol is of omdat het wel lekker makkelijk is om vuil te dumpen. Wat dat betreft is Ogier helder: dat het gebeurt weet ze, maar dat mag natuurlijk niet. De bakken moeten natuurlijk op tijd worden geleegd, dat is de eerste voorwaarde, maar daarnaast gaat het ook om mentaliteit. “Dat vraagt wat van mensen zelf en daar moeten we op bedacht zijn.” Tot slot:
Ogier herkent zich niet in het beeld dat er nu al sprake zou zijn van een rattenplaag in Weesp.

De gehele podcast is hieronder af te luisteren. 

Enter Media · WeesperNieuws I De podcast: ‘Weinig lucht in plannen vuilcontainers