Afbeelding
Foto: André Verheul

Inmiddels 67 oplaadpalen

Weesp voert een actief beleid met oplaadpalen voor elektrische auto’s. Hierdoor is de laadpaaldichtheid hoger dan het landelijk gemiddelde.

De elektrische auto is niet geheel onomstreden als alternatief voor een auto met een verbrandingsmotor (want ook milieubelastend), maar vooralsnog lijkt het erop dat deze niet meer is weg te denken uit het straatbeeld. Onder andere aangemoedigd door fiscale voordelen, stijgt het aantal elektrische auto’s nog elk jaar, hoewel de groei wel wat afvlakt.
Eind afgelopen jaar stonden in ons land  iets meer dan 273.000 elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland, zijnde  3,3 procent van het wagenpark. Een jaar eerder waren dat er 197.000 (2,29 procent). Overigens zijn er daarvan rond de 100.000 half elektrisch (plug-in hybride).

109 elektrische auto’s

In Weesp staan 8.280 personenauto’s geregistreerd, waarvan er 109 (1,32 procent) geregistreerd staan als elektrische personenauto en nog eens 110 (1,33 procent) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Weesp wordt dus 2,64 procent (deels) elektrisch aangedreven. Dat is dus lager dan het landelijke gemiddelde. Nu is dit een getal van vorig jaar en het aantal elektrische auto’s in Weesp groeit snel, met dank aan Weespersluis. Tip voor een einde om: loop in deze wijk eens een rondje en verbaas je over het aantal Tesla’s.

Loop eens door Weespersluis en verbaas je over het aantal Tesla’s

Opladen

Al die elektrische auto’s moeten natuurlijk worden opgeladen en dat gebeurt veelal via openbare laadpalen. Halverwege januari vorig jaar waren er in Weesp 32 openbare laadpalen met 64 oplaadpunten (elke paal heeft twee stekkers). Momenteel zijn er 35 publieke laadpalen in gebruik en er lopen 28 aanvragen. Met deze groei is de gemeente in haar nopjes, want in een recente raadsinformatiebrief jubelt het college van B en W over de voortgang. En het doel is ruimschoots gehaald.

Dekkend netwerk

Dat doel was en is om een dekkend netwerk van laadpunten in de openbare ruimte te realiseren. “Dit houdt in dat binnen een straal van 200 meter een laadmogelijkheid aanwezig dient te zijn. Om dit netwerk te realiseren is uitgegaan van 54 laadpalen (108 laadpunten). Met 67 laadpalen, inclusief lopende aanvragen, is dit doel bereikt”, laat het college de raad weten.

Semiopenbaar

Er zijn ook nog ongeveer vijftig zogenoemde semiopenbare laadplekken. Deze bevinden zich op privé terrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal bij een tankstation. Op dit moment zijn er opvallend genoeg geen snellaadpunten beschikbaar in Weesp.
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt met al deze aantallen op 0,53 procent. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3 procent (4,5 EV’s per laadpaal).

Bedrijventerreinen

Opmerkelijk genoeg zijn er twee locaties waarvan je zou verwachten dat er best veel laadpalen zouden staan, het aantal laadpalen relatief klein. Dat zijn bedrijventerrein Noord en de Nijverheidslaan. Hier ontbreken publieke laadpunten en dat is ook wel te verklaren. Er is niet heel veel openbare ruimte en daarnaast staan de laadpalen die er staan (want ze zijn er wel) op bedrijfsterreinen. Het college spreekt zich er niet over uit of dit aantal kan groeien.