In de bomen langs het kanaal komen nestkastjes.
In de bomen langs het kanaal komen nestkastjes. Foto: Rijkswaterstaat

Eikenprocessierups langs kanaal, RWS zet koolmezen in

WEESP Rijkswaterstaat heeft waarschuwingsborden geplaatst langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal, waar de eikenprocessierups aanwezig is. Fietsers kunnen kiezen voor een andere route.

Vanaf dit jaar probeert Rijkswaterstaat Midden Nederland de rupsen op ecologische manier te bestrijden via vogelnestkastjes.

Het is de bedoeling dat de mezen in de nestkasten de eikenprocessierupsen opeten. In totaal zijn er 150 vogelnestkastjes geplaatst op zeven plekken langs het kanaal, waar relatief veel mensen last hebben van de eikenprocessierups. “Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet", schrijft Rijkswaterstaat. “Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat het opeten van de rupsen door koolmezen daadwerkelijk leidt tot een minder grote plaagdruk. Rijkswaterstaat is zich ervan bewust dat deze methode zeker op de korte termijn nog voor overlast van de eikenprocessierups zal zorgen.” De eikenprocessierups heeft brandharen die jeuk, pijn en irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.