Afbeelding

Eva (7) wil ook sporten

Eva Aarts is zeven jaar oud en dol op sporten. Ze heeft op het moment echter nog geen geschikte sport gevonden waar zij samen met andere kinderen lekker kan bewegen. Daarom doet ze nu samen met haar moeder een oproep. 

Eva heeft autisme en een verstandelijke beperking, waardoor zij het lastig vindt om zich lang te concentreren. “Eva leeft een beetje in haar eigen wereld,” vertelt Yne Vos, de moeder van Eva. “Eva heeft een tijdje op dansles gezeten en dat ging goed toen ze jong was, maar op een gegeven moment merk je dat het niveau toch te hoog wordt. Voor een choreografie heeft ze niet het concentratievermogen en dat is ook te serieus, dan gaat ze gewoon in haar eentje een beetje dansen. Dat is natuurlijk niet handig voor de rest van de leerlingen.”

Toegankelijke sport

“We wonen in de buurt van het voetbalveld en de tennisbaan, dus in het weekend zie Eva veel andere kinderen die naar hun sportclubs gaan. Dat wil zij natuurlijk ook heel graag. Het is dan ook nog een beetje lastig om aan haar uit te leggen waarom zij niet met hen mee kan doen.”

Daarom is Yne op zoek gegaan naar sportclubs in Weesp en omgeving die sport bieden voor kinderen die niet mee kunnen komen met het reguliere aanbod, maar kon niets vinden. “Ik hoopte iets te vinden waarbij ze op een laagdrempelige manier toch lekker kan bewegen. Het enige wat ik kon vinden is Only Friends in Amsterdam, maar dat is best een eind. Als Eva daar nog heen moet aan het einde van een schooldag, dan vraagt dat veel energie voor haar. Dat trekt ze niet.”

Eigen club

Yne en Eva willen nu een nieuwe sportclub beginnen in Weesp. Eentje waar Eva en andere kinderen die moeite hebben om mee te komen met reguliere sporten allerlei verschillende sporten kunnen en mogen doen in teamverband. “De sport zelf maakt niet zoveel uit, het gaat er vooral om dat ze in teamverband lekker kan bewegen. Daarom dacht ik dat het juist leuk zou zijn om verschillende sporten te doen, zodat de kinderen van alles kunnen proberen en doen. Daarnaast is het ook fijn om niet aan één sport vast te zitten, zodat het wat breder is. Als er dan kinderen zijn die tegen dezelfde problemen aanlopen als Eva maar een bepaalde sport niet leuk vinden, dan kunnen zij ook gewoon meedoen.”

Om het sportclubje voor elkaar te krijgen, hebben Eva en haar moeder de krachten gebundeld met buurtsportcoach Ingmar Kolbrink. Hij gaat alle praktische zaken regelen. “Ik had Ingmar een berichtje gestuurd met de suggestie om dus een eigen sportgroep te beginnen. Hij vond dat wel een goed idee, en suggereerde een oproepje te doen om andere kinderen te zoeken.”

Lokale Sportakkoord

Een paar jaar geleden heeft gemeente Weesp het Lokale Sportakkoord getekend, waarvan een van de speerpunten inclusief sporten en bewegen is. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht eventuele beperkingen. Om alle ambities van het sportakkoord te kunnen realiseren, zijn er buurtsportcoaches aangenomen, waarvan Ingmar er dus één is. 

Ingmar: “Een beperking mag geen drempel zijn om te kunnen sporten. Vanwege dat akkoord zijn we ook extra mee bezig om in te zetten dat te realiseren. Als buurtsportcoach help je mensen bij het vinden van een geschikte sport, en als dat er niet is, dan help je met het organiseren van een sport die wel bij die persoon past. Het zou fantastisch zijn als via een eigen sportclub Eva en andere kinderen de kans krijgen om te sporten in een veilige omgeving en vriendjes en vriendinnetjes te maken. Dat is eigenlijk het belangrijkste.”

Coach

Een locatie heeft Ingmar al gevonden. Van de tennisvereniging mag hij hun ruimtes gebruiken. Daarnaast is Ingmar op zoek naar een coach die op de lange termijn de kinderen goed zou kunnen begeleiden en enthousiasmeren. “Ik ga kijken of er een trainer in de buurt woont die daar geschikt voor is. Bijvoorbeeld een gymdocent die ervaring heeft met het werken met kinderen met een beperking. Als ik niemand kan vinden, dan begin ik zelf met de trainingen tot we wel iemand hebben.”

‘Ik vind het wel spannend, maar als je het niet probeert, dan weet je het ook niet’

Om nu al in beweging te blijven, is Ingmar samen op zoek gegaan met Eva naar sporten die zij leuk vind en die geschikt zijn. “Tennis leek haar wel wat, dus wij zijn samen naar de tennisbaan geweest. Daar hebben we verschillende sporten geprobeerd, en het leukste vond ze toch wel dat ze allemaal verschillende dingen mocht doen.”

“Het zou mooi zijn als we een groepje kinderen bij elkaar kunnen krijgen die hetzelfde ondervinden: niet meekunnen met het reguliere sportaanbod of zich niet kunnen vastbijten in een enkele sport, maar die er wel veel baat bij zouden kunnen hebben om in teamverband te kunnen bewegen.”

Ieder kind telt

Omdat Weesp niet heel groot is, verwachten Ingmar en Yne niet dat er heel veel aanmeldingen binnen zullen komen. Maar ieder ander kind dat ze kunnen helpen is al mooi meegenomen. Ingmar: “Het is goed voor een kind om ergens lid van te zijn. Teamsport is leuk en daar maak je vrienden voor het leven mee. Dus ik hoop heel erg dat er andere ouders reageren.”

Yne: “Ik ben heel benieuwd naar de reacties. Er moeten vast meer kinderen zoals Eva in Weesp zijn. En daar kom je natuurlijk alleen maar achter als je zo’n oproepje plaatst. Ik vind het wel spannend, maar als je het niet probeert, dan weet je het ook niet.”

Alle kinderen in Weesp die net als Eva niet kunnen sporten, maar dat wel heel erg leuk zouden vinden, kunnen zich aanmelden bij buurtsportcoach Ingmar via ikolbrink@versawelzijn.nl of 06-27621943.