Afbeelding
Foto: Sara Cremers

Nu ook JO-9 voor meisjes

Loise van Rees (8) is gek op voetbal, maar wilde liever in een echt meidenteam spelen. Die hadden ze in Weesp echter niet voor haar leeftijdscategorie. Dus richtte Loise met hulp van haar moeder een JO-9 meidenteam op. Mede hierdoor wordt het meidenvoetbal steeds groter binnen FC Weesp.  

Op de foto springen Loise, Liz, Jackie, Janne, Emma en Emily een gat in de lucht. Zo blij zijn ze met hun eigen team, waarmee ze volgend jaar competitie gaan spelen. Nu voetbalt een aantal van hen nog in een gemengd jeugdteam, met jongens. Niks mis mee, maar soms wil je als meisje gewoon in een meidenteam voetballen. FC Weesp heeft meidenteams: MO13, MO15, MO17. En wie goed genoeg is, kan uiteindelijk doorstromen naar de selectie Vrouwen 1. 

Girls only

De club heeft diverse JO9-teams, maar zo’n team speciaal voor meiden was er nog niet. Voor wie niet zo bekend is met het jeugdvoetbalgebeuren: de J staat voor Jeugd, de O voor Onder en het getal is de leeftijd. Een JO9-team is dus voor spelertjes onder de 9, kinderen van 7 of 8 jaar. Het JO9-team van Loise en haar voetbalvriendinnen heeft vooralsnog een J voor de naam staan en nog geen M van Meiden - een administratief dingetje - maar is desalniettemin echt ‘girls only’. 

‘De een zit op z’n plek in een gemengd team, de ander wil in een meisjesteam spelen’

Haar moeder Lieke Hoomans hielp Loise de oprichting binnen FC Weesp voor elkaar te krijgen: “Loise is gek op voetbal en heeft het ook zeker naar haar zin binnen haar huidige team, maar ze gaf op een gegeven moment aan dat ze graag in een meisjesteam zou willen spelen. Sommige meisjes zijn prima op hun plek binnen een gemengd team, die trekken zich juist op aan de fysieke verschillen, maar er zijn ook meisjes zoals Loise die het leuk en gezellig vinden om in een meidenteam te spelen”. 

Blij met initiatief

Hoewel de KNVB kinderen tot 12 jaar het liefst gemengd ziet voetballen, omdat jongens en meisjes dan van elkaar leren, is Helen van der Weij van FC Weesp juist heel blij met het initiatief van Loise. Ze is Bestuurslid Vrouwenvoetbal en zegt: “Veel jonge meiden trekken graag op met andere meiden. Ik vind het mooi om te zien dat deze meiden dat durven aan te geven en het vervolgens ook zelf tot stand krijgen”. 

Immers: des te meer een kind het naar haar/zijn zin heeft binnen de gekozen sport en club, des te groter is de kans dat deze kinderen blijven sporten en aan de club verbonden blijven. Zelf voetbalt Helen, op een paar pauzejaren na, al 16 jaar bij FC Weesp. Na dit seizoen stopt ze bij de Vrouwen 1: “Ik word 30 en wil me meer gaan focussen op de nieuwe lichting. Op bestuurlijk niveau - want we zijn bezig voor het vrouwenvoetbal een meerjarenplan uit te werken - en ook op fysiek niveau, want ik ben volgend seizoen een van de jeugdtrainers”.  

Ambitie: MO19

Een van de ambities met betrekking tot het vrouwenvoetbal binnen de Weesper club is om een M019-team op de been te krijgen: “Er zit best wel een gat tussen ons oudste team - MO17 - en de Vrouwen 1. De een is met 16 jaar al klaar voor een plaats in de selectie, terwijl de ander wat meer tijd nodig heeft. Dat gat speelt ons nu parten, want zoals het er nu naar uitziet kunnen we volgend seizoen geen compleet vrouwenelftal op de been krijgen”. 

‘Zoals het er nu naar uitziet, hebben we volgend seizoen geen Vrouwen 1’

Dat betekent overigens niet dat de spelers van de Vrouwen 1 die wel willen blijven voetballen nu gedwongen moeten stoppen: “Als het niet anders kan gaan we recreatief 7 tegen 7 spelen, dan heb je minder spelers nodig. Maar het mooiste is natuurlijk als je met een selectie kunt uitkomen in de competitie. Ik zie de toekomst van het vrouwenvoetbal binnen Weesp overigens wel heel zonnig in. De club zet er nu echt op in en we hebben afgelopen coronajaar heel veel nieuwe aanmeldingen gekregen, ook veel meisjes. Er komen steeds meer teams bij, zoals Loises team, en ons MO17 team van volgend jaar zit barstensvol talent. Maar voor komend seizoen ziet het er gewoon even niet goed uit”. 

Sprankje hoop

Helen heeft nog een sprankje hoop: “Als er oud-spelers en nieuwe Weespers zijn die (weer) willen voetballen, dan kunnen ze zich bij bij melden. Dat moet dan wel zo snel mogelijk, misschien krijgen we dan nog net op tijd een Vrouwen 1 rond. Ook vrouwen voor wie de competitie niet per se hoeft en die gewoon 7 tegen 7 een balletje willen trappen, zijn welkom”. 

Terug naar het team van Loise: De jonge Weespse heeft al een leuk groepje meiden bijeen gekregen, maar het zou mooi zijn als daar nog een paar spelers bijkomen. Moeder Lieke: “Er zijn in Weesp vast nog meer meisjes zoals Loise die het liefst in een meidenteam willen voetballen. Het is goed om te weten dat dit nu kan”. 

Proeflessen

Meisjes en vrouwen die interesse hebben om te gaan voetballen bij FC Weesp, kunnen contact opnemen met bestuurslid Helen van der Weij door een mailtje te sturen naar: helen.vanderweij@fcweesp.nl. Zij vult nog aan: “Voor wie nog twijfelt: je mag altijd drie keer gratis komen meetrainen voor je beslist of je echt lid wil worden”.