Afbeelding
Foto: Yilmaz

Weg waren de wielen

Toen Yilmaz vorige week donderdag de deur uitging en naar zijn auto liep, was hij ondertussen op zijn telefoon zijn mail aan het checken. Hierdoor zag hij pas toen hij het portier wilde openen dat er er iets mis was met zijn fraaie Mercedes. Waar waren de wielen gebleven? 

Yilmaz was de avond ervoor laat thuisgekomen, zo tegen middernacht. Hij parkeerde zijn witte Mercedes A45 AMG op de parkeerplaats van de Sinnigvelderstraat, waar hij sinds ongeveer een jaar in een van de flats woont. Pas de volgende middag had hij de auto weer nodig. Toen wachtte hem een onaangename verrassing: “Ik was afgeleid omdat ik op mijn telefoon bezig was, daarom zag ik het pas toen ik bij de auto stond en de sleutels uit mijn zak haalde. De auto stond op klossen en de banden en velgen ontbraken. Ik stond echt wel even raar te kijken.”

Bergingsbedrijf

De Weesper baalde enorm, maar is gelukkig goed verzekerd. De diefstal betekent dan ook geen persoonlijke financiële strop voor hem: “Ik denk dat ik anders wel voor vier- of vijfduizend euro de dupe was geweest”. Na een paar telefoontjes kwam een bergingsbedrijf de auto halen om ‘m naar de garage te brengen. Yilmaz heeft zijn auto nog niet terug, hij hoopt/verwacht dat dat deze week nog wel gebeurt: “De velgen hadden een levertijd”. 


Om de auto bij de garage te krijgen, moest Yilmaz een bergingsbedrijf laten komen.  

Ook al lijdt hij zelf geen geldelijk verlies, hij besluit het er niet bij te laten zitten. De Weesper hangt briefjes op in de flat, in de hoop dat iemand iets heeft gezien. Een buurman belt hem dat hij inderdaad een man bij de auto had gezien, zo rond 03.10 uur ‘s nachts: “Maar hij dacht dat het om een reparatie ging - wat ik zelf nogal gek had gevonden op dat tijdstip - en heeft daarom helaas niet de politie gebeld. Heel jammer, want dan had de dief misschien op heterdaad betrapt kunnen worden. Wel kon de buurman iets meer vertellen over de dief: dat hij waarschijnlijk alleen handelde en een jeans droeg”. 

Busje om de hoek

Via een andere tip gaat Yilmaz er vanuit dat de dief met een busje was, dat hij om de hoek uit het zicht had geparkeerd: “Daar moet hij de banden een voor een naartoe hebben gerold”. De Weesper verwacht er verder niet veel meer van te horen: “Ik denk niet dat dit soort zaken prioriteit heeft bij de politie. Terwijl het blijkbaar vaker voorkomt dan je denkt”. Van de berger hoorde Yilmaz namelijk dat het wat betreft banden/velgendiefstal wel vaker raak is in Weesp de laatste tijd. 

‘De dief moet mijn banden één voor één naar zijn busje hebben gerold’ 

Stuur Audi weg

Bert Gentenaar uit Weesp deed onlangs via social media melding van een soortgelijk incident. Hij zag eind mei op de parkeerplaats aan de Hugo de Grootlaan (bij het Gezondheidszorggebouw en zorgcentrum Oversingel) ook een Mercedes zonder banden staan. Ook hier rustte de auto nog op de gestapelde stenen die door de dief als klossen waren gebruikt. Onder het bericht van Gentenaar laat een aantal mensen weten dat er zich in hun buurt een soortgelijk incident heeft voorgedaan. Karlijn Sieking schrijft dat een paar weken daarvoor bij haar in de straat de straat van een Audi gestolen is. 


 Bert Gentenaar spotte een auto zonder banden aan de Hugo de Grootlaan. Foto: Facebook

WeesperNieuws Extra heeft bij de politie de vraag uitstaan of de diefstal van auto-onderdelen iets is wat de laatste tijd vaker gebeurt in Weesp, maar die heeft dat (nog) niet kunnen bevestigen. Uit publicaties van de BOVAG blijkt dat heel Nederland last heeft van rondtrekkende bendes, die op auto-onderdelen uit zijn en vaak op bestelling werken. De brancheorganisatie wijst erop dat er speciale slotbouten verkrijgbaar zijn die de diefstal van velgen en banden flink bemoeilijken.