Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Fietsen op de Vecht

Je kon in Weesp al varen, zwemmen, kanoën en suppen, maar sinds kort is het ook mogelijk om te fietsen op de Vecht. Stef van Riggelen van watersportbedrijf Genieten op de Vecht heeft geïnvesteerd in twee splinternieuwe fietssups: ‘Iedereen zegt na afloop hoe gaaf het is’. 

De vloot van Stef van Riggelen breidt zich gestaag uit. Al langer verhuurt hij vanaf de steiger aan de Ossenmarkt (bij De Schalkse) elektrische sloepjes en supboards, maar sinds vorige maand kunnen mensen ook bij hem terecht voor een fietstocht OVER de Vecht. Het gaat hier om een speciaal supboard waarop een fiets gemonteerd is. Deze innovatie komt pas net overwaaien uit Spanje, maar is nu al in Weesp te beleven. Onze waterstad loopt hiermee vooruit op iets wat best eens een nieuwe watersporttrend kan gaan worden. 

Zonder testvaart

Raymond, met wie Stef samenwerkt, wees hem op het bestaan van de fietssup met de vraag of ze hier ook niet iets mee konden. Stef: “Ik had er echt nog nooit van gehoord, maar mijn interesse was meteen gewekt, dus ik heb hem gevraagd of hij er wat meer over uit wilde zoeken”. Het bleek dat er een bedrijf in Amsterdam zat, dat net was begonnen met het importeren van deze fietssups. De ondernemer besloot er te gaan kijken en bestelde er terstond twee. Zonder zelf ook maar een testrit (testvaart?) gemaakt te hebben. “Er was daar wel water in de buurt, maar met allemaal vrachtschepen, dat leek me niet zo handig”. 

‘Een fietssup is veel stabieler dan een gewoon supboard, omkieperen zal niet snel gebeuren’

Pas toen de fietssups in Weesp arriveerden, heeft Stef zelf beleefd hoe het is: “Een hele leuke ervaring. Een fietssup is veel stabieler dan een gewoon supboard en is hierdoor een goed alternatief voor mensen die bang zijn dat ze op een gewone sup niet overeind zullen blijven. Omkieperen zal niet snel gebeuren. Het is heel relaxed, maar je zet je benen wel echt aan het werk. Wie goed doortrapt, heeft na een uurtje fietssuppen meteen een goede work-out achter de rug”.    

Alsof de Eiffeltoren langs vaart

Inmiddels heeft de watersportondernemer de fietssups al flink wat keren verhuurd en elke keer krijgt hij leuke reacties: “Iedereen zegt na afloop dat het ontzettend gaaf is en dat ze nog een keer willen”. De mensen die ermee op pad gaan, moeten wel tegen het trekken van bekijks kunnen. Volgens Stef is het alsof de Eiffeltoren langs vaart: “Wandelaars blijven stilstaan en fietsers stappen af om foto’s en filmpjes te maken, ze hebben het nog nooit eerder gezien”. 

Naast afnemer is Stef ook dealer van de fietssup geworden. Mensen die er eentje voor zichzelf of voor hun organisatie willen hebben, kunnen bij de Weesper een bestelling plaatsen. Maar de gemiddelde Weesper zal voldoende hebben aan af en toe een uurtje. Vanwege de veiligheid worden ze alleen verhuurd aan volwassenen die in het bezit zijn van een zwemdiploma. Een kind (of hond!) kan wel voor- of achterop zitten. 

Reserveren kan via genietenopdevecht, dat geldt ook voor de vaartochten, sloepjes en andere watersportactiviteiten die Stef aanbiedt.