Afbeelding
Foto: Pixabay

NOW-regeling

Er werd in totaal bijna 24 miljoen euro aan subsidie aangevraagd via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) door bedrijven die in Weesp gevestigd zijn.

De NOW-regeling is in het leven geroepen om werknemers te steunen die door de coronacrisis verlies hebben gedraaid. Met de subsidie kunnen zij hun werknemers met een vast en flexibel contract doorbetalen en in dienst houden. Zo hoopt de overheid zoveel mogelijk banen te kunnen behouden.

In totaal werden er tot dusverre 521 ingediende aanvragen uit Weesp toegekend door het UWV in tijdsvakken van drie periodes. De eerste periode was het drukst, toen werden er 246 aanvragen toegekend. In de tweede periode waren dat er 125, in de derde periode 150.

Het eindbedrag voor de 521 aanvragen komt uit op bijna 24 miljoen euro. Het hoogste bedrag ging naar het bedrijf About Backoffice Services bv. Dit uitzendbureau vroeg in totaal ruim 2 miljoen euro aan toegekende subsidie aan. 

In de onderstaande tabel zijn alle aanvragen van bedrijven uit Weesp die een vergoeding hebben aangevraagd terug te vinden. De gegevens zijn gesorteerd op welke bedrijven in totaal de meeste subsidie aan hebben gevraagd. Zie de zoekbalk is het mogelijk om specifieke bedrijven te zoeken.

Het UWV deelt openbaar de data van bedrijven die een vergoeding hebben aangevraagd. Het gaat hier veelal om aangevraagde bedragen. Dat betekend dat niet alle bedragen definitief zijn. Ook is het mogelijk dat werknemers hun aanvraag intrekken. Het is daardoor mogelijk dat de definitieve, uiteindelijke bedragen afwijken van de bedragen die in eerste instantie zijn aangevraagd, en die in de tabel te zien zijn.

Artikel gaat verder na de tabel.

Bedragen voor aangevraagde NOW-subsidie in Weesp

Sinds vorig jaar kunnen ondernemers een subsidie aanvragen voor de NOW-regeling. Bij het vaststellen van het subsidiebedrag wordt er gekeken naar het omzetverlies en de gemaakte loonkosten. Later wordt er een definitieve berekening gemaakt. Als bij de definitieve berekening blijkt dat de kosten lager zijn uitgevallen dan verwacht, zullen de ondernemers (een deel van) de subsidie moeten terugbetalen.

Het artikel gaat verder onder de grafiek.


Het totaalbedrag van alle subsidieaanvragen uit Weesp, per periode

In totaal zijn er - op het moment - zes aanvraagperiodes waar ondernemers een tegemoetkoming voor kunnen aanvragen. De vierde aanvraagperiode is net afgelopen, op 14 maart 2021. Die vierde tegemoetkoming geldt voor de periode januari, februari en maar 2021.

Omdat de deadline voor de vierde aanvraag pas kortgeleden is verstreken, is hier nog geen openbare data per bedrijf van bekend. Het UWV weet wel te melden dat van alle aanvragen, de meeste ingediende worden door ondernemers in de horeca. Daarnaast werden er 137 aanvragen uit de gemeente Weesp toegekend.

 De vijfde en zesde aanvraagperiode zijn respectievelijk voor april, mei en juni, en juli, augustus en september 2021.