Feline is al hard aan het trainen.
Feline is al hard aan het trainen. Foto: Marit Kaper

Feline (8) in actie

Op school kreeg Feline Baan les over kinderrechten. Ze leerde dat niet alle kinderen op de wereld naar school mogen. Dat raakte haar erg, dus besloot ze om er iets tegen te doen.

“Sommige kinderen mogen niet naar school omdat ze moeten werken,” vertelt Feline. Vooral verhalen zoals die van Rajat grepen haar erg aan. “Veel kinderen kunnen niet leven zoals wij. We leerden over kinderen als Rajat. Zij werken in mijnen en moeten daar een bepaald soort steen uithalen. Dat is gevaarlijk werk.”

Mica-mijnen

Die steen is het mineraal mica, een materiaal dat in veel verschillende industrieën gebruikt wordt. Omdat het mineraal goed bestand is tegen hoge temperaturen wordt het veel gebruikt in elektronica zoals laptops en smartphones, maar vanwege de glans ook in cosmeticaproducten. 

Kinderen als Rajat moeten al op jonge leeftijd aan de slag in de mica-mijnen. Niet alleen kunnen ze door de lange dagen niet naar school, het werk is ook gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid op lange termijn. 

Actie

“Alle kinderen zouden actie moeten ondernemen om andere kinderen te helpen,” vindt Feline. “Ik wilde ook iets doen om te helpen, omdat ik wil dat alle kinderen naar school kunnen. Dus toen dacht ik: ik ga een sponsorloop doen.”


Als onderdeel van de triatlon gaat de achtjarige zes kilometer hardlopen. Foto: Marit Kaper

Dat ze een sponsorloop wilde doen tegen kinderarbeid wist Feline al, dus toen moest ze wel nog een hulporganisatie zoeken die daar aandacht aan besteed. Die vond ze uiteindelijk in Terre des Hommes.

Mini triatlon

Terre des Hommes heeft Feline geholpen met het opstarten van haar eigen actiepagina. “Ik ga driehonderd meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en zes kilometer hardlopen. Op mijn pagina haal ik dan geld op voor het goede doel.”


Een triatlon aangaan is voor Feline nog extra moeilijk, want ze heeft astma. Daar laat ze zich echter niet door tegenhouden. “Ik ga het gewoon doen. Het helpt mij ook om zelf fitter te worden. Ik ben nu nog hard aan het trainen, maar binnenkort is het zo ver en ga ik er gewoon voor.”

Doelbedrag

Feline’s inspanning is niet onopgemerkt gebleven: op het moment van schrijven heeft ze al meer dan 900 euro opgehaald. Elke dag komt er weer een beetje bij. “Mijn doel is om 1000 euro op te halen. Als dat lukt, zou dat heel leuk zijn.”