Afbeelding

Podcast De Collegekamer

Burgemeester Bas Jan van Bochove vraagt zich in de podcast af of het Sluis-en-Bruggenfeest niet net een weekend te vroeg op de agenda staat. Maar alles valt of staat met de komende versoepelingen.

Het gaat bij het coronabeleid van de gemeente natuurlijk niet alleen om het Sluis-en-bruggenfeest of de Groene Punt. Het gaat om de vraag of we naar een zomer kunnen toeleven zonder beperkingen. Heeft de burgemeester daar een verwachting van? “Als ik de toekomst zou kunnen voorspellen, zou ik waarschijnlijk op een mooi eiland zitten en op een andere manier in mijn levensonderhoud voorzien. Maar in algemene zin verwacht ik wel dat we nog een aantal beperkingen zullen hebben. De verantwoordelijke minister heeft nog zeer recent laten weten dat we hooguit in september van de beperkingen af zijn.”

Pijnpunt

En met die datum zijn we meteen bij het pijnpunt wat betreft het Sluis-en-bruggenfeest. Want of dat wel of niet doorgaat hangt helemaal af van komende versoepelingen. Die veranderen weliswaar met de week, maar zoals de vlag er nu bij hangt wordt het uiterst onzeker. Want als inderdaad Nederland pas op 1 september weer helemaal op het oude normaal zit, dan heb je voor die tijd dus nog te maken met de anderhalvemeter maatschappij. En anderhalve meter afstand tot elkaar houden verhoudt zich slecht met een gezellig feest waar Weespers elkaar per definitie opzoeken. En laat het Sluis-en-bruggenfeest nu al decennia lang altijd gehouden worden uitgerekend in het laatste weekend van augustus. De planning had niet slechter gekund. In het algemeen zegt Van Bochove: “Je ziet dat de cijfers snel dalen, maar aan de andere zie je ook varianten waar men bang voor is. Ik vind dat er nu al heel veel dingen kunnen en dat we heel veel dingen mogen en mijn grootmoeder leerde mij: tel je zegeningen en tel ze één voor één. En dat doe ik nu ook.”

Groene Punt

Net zomin de burgemeester echt iets kan zeggen over het Sluis-en-bruggenfeest, kan hij ook niet aangeven wanneer de Groene Punt weer open gaat. Veel Weespers snakken ook hier naar, maar het wordt lastig. “De Groene Punt is gesloten tot en met 16 juni en we gaan met het team bekijken wat we met de Groene Punt gaan doen”, legt hij uit, waarna hij bij wijze van waarschuwing aanvult: “Het gevoel dat ik darabij heb is dat het heel moeilijk is om de anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.”  Met andere woorden: Weesp moet zich ook hier nog niet rijk rekenen.

Diamanten bruidsparen

Hoe dan ook is de burgemeester heel blij dat Nederland en dus ook Weesp beetje bij beetje weer terug gaat naar het oude niveau. Onlangs legde de burgemeester liefst drie keer een bezoek af bij een diamanten bruidspaar, hetgeen hem veel deugd doet. “Dat heb iik ervaren als buitengemeen plezierig”, jubelt hij. “Eindelijk kon ik, natuurlijk met de nodige beperkingen, bij mensen op bezoek en het is altijd geweldig mooi om de verhalen van die mensen over hun leven te horen. Het zijn ook heel vaak mensen die al heel lang in Weesp wonen en je dar mooie verhalen over kunnen vertellen. Kortom, het is altijd een genot om dat te doen en is een van de leuke kanten van het ambt als burgemeester.” Het viel hem overigens dat de bruidsparen bij wie hij op bezoek ging wat meer ontspannen zijn, onder andere omdat ze allemaal gevaccineerd waren. “Dat helpt natuurlijk allemaal mee”, aldus Van Bochove.

Verder raadt de burgemeester in deze podcast spontane EK-feestjes af (”Geniet thuis, maar we moeten ons echt beperken. Bij bepaalde mensen geven de huidige versoepelingen dat alles weer kan maar alles kan nog echt nog niet”) én hij hoopt oprecht dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, legt hij uit.

De hele podcast is hieronder te beluisteren.  

Enter Media · WeesperNieuws I De collegekamer: corona update