Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Renovatie Tuinkade e.o.

De renovatie van de sociale huurwoningen aan de Tuinkade en omgeving kon eerder beginnen dan gepland. In totaal worden 52 woningen grondig onder handen genomen. Slechts 17 huurders keren straks terug naar hun opgeknapte huis. 

Al in januari 2018 liet woningcorporatie Ymere weten voornemens te zijn de sterk verouderde sociale huurwoningen aan de Tuinkade, Papelaan, Molenstraat en Herensingel te renoveren. Deze enorme klus zou in augustus 2021 van start gaan, maar dit is nu een paar maanden naar voren gehaald. Annet van Tulder van Ymere laat weten: “Het klopt inderdaad dat de renovatie al is gestart. Aanvankelijk zou de renovatie in augustus beginnen, maar de uitvoerder was eerder beschikbaar.” 

Kou, tocht en vocht

De renovatie is geen overbodige luxe. De jaren ’30 woningen zijn sterk verouderd en voldoen volgens de woningcorporatie niet meer aan de eisen van deze tijd: “Samen met de bewonerscommissie, Coen Hagendoorn Bouwgroep en Hooyschuur Architecten heeft Ymere de meest voorkomende klachten en wensen van de huurders geïnventariseerd. Op basis daarvan is een plan gemaakt”. De meest voorkomende klachten van de bewoners hadden betrekking op kou, tocht en vocht in de woning.

‘De karakteristieke jaren ’30 uitstraling van de arbeidersbuurt blijft behouden’

Kort door de bocht wordt zo ongeveer alles vernieuwd, met uitzondering van de buitenmuren. Het voeg- en metselwerk wordt wel hersteld en gereinigd, maar de karakteristieke jaren ’30 uitstraling van de arbeidersbuurt blijft behouden - een beslissing waar Bond Heemschut Ymere eerder al een pluim voor gaf. Henk Dirkx van de erfgoedvereniging schreef over de historische waarde van de relatief kleine huizen aan de Tuinkade: ‘Een onmiskenbaar onderdeel van de arbeidersbuurt die zich hier vanaf het einde van de 19e eeuw ontwikkelde’. De woonblokken aan de Plataanlaan sluiten daar historisch gezien op aan: ze stammen uit de periode van wederopbouw: ‘Unieke woningen die voor de woningnood zijn gebouwd in een opvallende architectuur met een dubbele woonlaag’. De woningen aan de Plataanlaan worden ook gerenoveerd, maar deze straat komt pas later aan de beurt. 

Energielabel B

De renovatie van de 52 sociale huurwoningen Tuinkade, Papelaan, Molenstraat en Herensingel zet in op een groter wooncomfort in een energiezuiniger woning. Van Tulder: “Na de renovatie zijn de woningen goed geïsoleerd en hebben ze minimaal Energielabel B. Ook de binnenkant wordt opgeknapt. De woningen krijgen - indien nodig - een nieuwe keuken en nieuw sanitair. Na de renovatie zijn het weer comfortabele woningen die voldoen aan de eisen van deze tijd. Ook de binnentuinen worden opgeknapt. Ze krijgen meer groen en worden afgesloten voor mensen van buiten. Dit verhoogt de veiligheid”. Omdat Ymere nu toch al grootscheeps bezig is, worden de woningen ook meteen voorbereid om te zijner tijd van het aardgas af te gaan. De buizen en leidingen hiervoor worden alvast aangelegd zodat de buurt - als het moment daar is - niet opnieuw open gegraven hoeft te worden. In de nieuwe keuken van de woningen zal al zonder gas worden gekookt, maar in de rest van het huis is na de renovatie nog wel gas nodig voor verwarming en warm water.

De huizen worden meteen voorbereid om te zijner tijd van het gas af te gaan

Wisselwoningen 

Al met al betreft een grote renovatie waarbij de bewoners niet in de woning kunnen blijven. “Zeventien huurders keren straks terug naar hun gerenoveerde woning. Zij verblijven tijdelijk in een wisselwoning. De overige bewoners hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar elders te verhuizen”, laat Van Tulder weten. Een behoorlijke operatie, de verhuizingen zijn dan ook al in 2020 in gang gezet. Als een woningcorporatie een complex of huizenblok met meer dan tien woningen wil renoveren, moet minimaal 70 procent van de bewoners instemmen met de verbouwing. Ymere maakte eerder al bekend dat 94 procent van de bewoners had ingestemd, er was onder de huurders dus een groot draagvlak voor de renovatie. 

De werkzaamheden zullen ruim een jaar duren. Van Tulder: “De oplevering van de renovatie staat gepland rond de zomer van 2022”.