Mooi weer leidt helaas ook tot meer zwerfvuil. Martine Stam is het zondag zelf maar gaan opruimen.
Mooi weer leidt helaas ook tot meer zwerfvuil. Martine Stam is het zondag zelf maar gaan opruimen.

‘Waarom? Op welke school is dit geleerd, hoe zijn jullie opgevoed?’

De redactie ontvangt vaak (en graag!) ingezonden brieven van de lezers. Op deze pagina een greep uit de inzendingen van afgelopen week.

Parkeerbeleid

‘Dit voorjaar besloot het college tot het invoeren van nieuw parkeerbeleid, vanwege parkeerproblemen elders in de stad. Gevolg is dat bewoners van bijvoorbeeld Leeuwenveld verplicht worden op eigen terrein te parkeren voor zover dat kan en/of een dure vergunning moeten aanschaffen om voor hun woning te kunnen parkeren. Iets wat ze de afgelopen 25 jaar zonder probleem hebben kunnen doen. Veel huishoudens hebben echter meer dan 1 auto of kunnen/willen niet een dure vergunning betalen voor een parkeerprobleem dat er nooit is geweest. Dat blijkt als je door de wijk loopt: uitgestorven, geen parkerende auto’s op de openbare weg. Sinds de invoering van het beleid hebben we nog geen vreemde betalende auto zien staan. Er komt hier dus niemand parkeren. Terwijl de bewoners geen parkeerruimte meer hebben en moeten betalen voor een vergunning. De vraag is hoeveel opbrengsten van betalende automobilisten het parkeren nu heeft opgebracht en hoe dit in relatie staat tot de kosten die bewoners moeten opbrengen? Gevolg van het beleid is dat bewoners genoodzaakt zijn hun auto in de naastgelegen buurt te parkeren waar dat gewoon nog kan. Zo wordt het probleem natuurlijk steeds groter (olievlekwerking). Nu zag ik de aankondiging dat de gemeente een onderzoek doet naar parkeren en dat kentekens worden nagetrokken. Nog los van de vragen die dit bij mij oproept vanwege privacyredenen, voel ik al aankomen dat als oplossing zal worden gekozen om ook in andere wijken betaald parkeren in te voeren. Zo komen we van de regen in de drup. Het lijkt mij wijs om even terug te gaan naar de kernvraag: welk probleem wilden we ook alweer oplossen? Ik meen mij te herinneren dat het met name ging om parkeerproblemen in het centrum en delen van de de Stationsbuurt. Dat is inderdaad lastig en al jaren bekend. Reden is dat de historische binnenstad niet gebouwd en berekend is op veel auto’s. Ik kan mij voorstellen dat deze bewoners daar hinder van ondervinden. Maar dat is volgens mij ook vrij eenvoudig op te lossen door bewoners van de binnenstad/ Stationsbuurt een (gratis) bewonersvergunning te geven en bezoekers/toeristen te laten parkeren bij een (commercieel te bouwen?) parkeergaragedek bij het station (Q park?). Het winkelpubliek kan inmiddels prima parkeren op het bovendek bij de AH/Vomar als ze nog met de auto willen komen. Als de supermarkt in Weespersluis er is, zal dat denk ik ook minder parkeerdruk geven in de binnenstad. Samenvattend: oproep om nog eens kritisch te kijken naar welk probleem we aan het oplossen zijn en of dit niet gebruikt wordt als argument om in zo groot mogelijke delen van Weesp betaald parkeren in te voeren. Niet zozeer voor de parkeerinkomsten of het oplossen van een parkeerprobleem, maar wel voor een vaste stroom aan inkomsten voor de vergunningen die mogelijk al ergens op de begroting zijn ingeboekt? Hopelijk zijn er nog kritische raadsleden die het belang van alle inwoners op het oog hebben.
Marion Bakker

Mouwkruipers

Er zijn zorgen bij hondenbaasjes door ‘mouwkruipers’: ze zijn levensgevaarlijk. Hoog, wild gras bevat grasaren en deze vervelende kruipers kunnen nare ontstekingen veroorzaken bij honden, tot operaties aan toe. Ze groeien hier in de Sinnigvelderstraat en omgeving ook tussen de stoeptegels, je durft bijna de hond niet meer uit te laten. Op sommige plekken zie je zowat de tegels niet meer: helemaal vol gegroeid, ook met ander onkruid. Laat a.u.b. het normale gras eens wat hoger groeien, gemeente Weesp / Amsterdam. Met deze hitte verschroeit dat enkel maar als dat zo kort is. Zet uw mensen eens in om het onkruid tussen de tegels weg te halen!
Diny Lenior

Zwerfafval

Beste gemeente, (ouders van) kinderen, pubers, hangjongeren: kortom human beings! Het was afgelopen weekend heerlijk buitenweer en zondagochtend was het weer een teringzooi bij de bankjes, op het veld en de wandelpaden. Blikjes, flesjes, lege snoep en chipszakken, sigaretten en blowresten, condooms, pleepapier enzo enzo. En elke keer vraag ik me af: waarom, op welke school is dit geleerd, hoe zijn jullie opgevoed? Als je het vol meeneemt, kun je het leeg toch weggooien of in een zakje meenemen tot je een prullenbak ziet. Geen hogere wiskunde toch? Mijn buurvrouw was ook alweer druk aan het rapen en grijpen; alleen bij een rondje Vesting al twee volle zakken rommel opgevist en nog wat in prullenbakken gestopt. Ik zou graag in contact willen komen met basisscholen, middelbare scholen en gemeentes om op een theatrale manier wat ‘opvoedingslesjes' te komen geven. Dan gooi ik heel de klas vol, bureaus, alles, en dan mogen de kinderen naar binnen en dan ga ik zitten en kijken wat er gebeurt; en er zijn nog veel andere leuke ideeën waardoor opruimen leuk wordt voor ‘de mens'. Ik heb dat al vaker gedaan en netwerk met goede theatermakers die hier ook ervaring mee hebben. Of theatrale (her)opvoedingskampen! En als je dit leest en je ook vaak ergert, neem eens een grijpertje (Action of zo), handschoenen en vuilniszak mee en ‘be a hero'. Maak er met je kinderen een leuk uitje van en geef een prijs voor de volste zak. Je hebt gelijk mooie gesprekken met andere voorbijgangers, meestal gaan ze meehelpen. We hebben vroeger zelf waarschijnlijk ook weleens iets per ongeluk of expres ergens achtergelaten, dus ‘het is niet van mij' is geen excuus om het niet te doen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!
Martine Stam

Fietswrakken stadhuis

Al eerder heb ik meldingen gedaan via de Fixi app en via www.meldingen.weesp.nl. Helaas gebeurde er tot op heden niets met de meldingen. Nog steeds, sedert 12 maanden, staan nog immer 6 fietswrakken en een bouwbord voor Weespersluis in de Middenstraat aan de zijkant van het stadhuis te Weesp. Deze ‘lijken’ staan nu tegen het stadhuis aan. Voorheen stonden ze op de stoep danig in de weg. Deze sta-in-de-wegs zorgden ervoor dat wandelaars de weg op moesten en dat bewoners hun fietsen, die wel gebruikt worden, niet konden stallen. Nu zijn we het als bewoners aardig zat. Kunnen de fietswrakken s.v.p. z.s.m. worden opgehaald? Tevens een herhaling van de vraag of met gezwinde spoed de groenvoorziening kan komen om het onkruid op de openbare weg, de stoelen en perken te bestrijden? Wij doen als bewoners van alles om een van de mooiste straatjes van Weesp zo te houden. Dat lukt niet als de gemeente (Amsterdam) niet meewerkt. Als men dan toch bezig is, kan er dan eindelijk iets worden gedaan aan de uitzonderlijke snelheden die door menigeen gemeend te moeten worden bereikt in dit pittoreske straatje? Onlangs werd een kind bijna over de tenen gescheurd, waarna een ouder de snelheidsduivel achterhaalde. Een goed gesprek volgde. Zou het zo kunnen zijn dat ook de gemeente een verantwoordelijkheid heeft in het leefbaar houden van de stad? Veiligheid voor alles toch? Naast de zo aardig ingezette 1,5 meterpromotie. Het is jammer te moeten concluderen dat sinds enige tijd meldingen en zorg van bewoners niet meer serieus genomen worden. Hopelijk keert het tij snel.
Simone Weijers

Ook reageren op lokaal nieuws? Stuur uw bijdrage naar redactie@weespernieuws.nl. De redactie beslist of een ingezonden brief wordt geplaatst.