Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Windmolens

Al gehoord dat er een naamsverandering komt voor het Nelson Mandelahof? Die straat heette tot ongeveer 1988 de Paul Krügerstraat. Toen de Paul Krügerstraat gesloopt werd, moest ook zijn naam verdwijnen. In 1988 was deze voorheen ongekend populaire leider uit de Afrikaanse Boerenoorlog tegen Engeland geen good guy meer in Nederland. Een andere naam moest er komen. Niet te geloven, maar Nelson Mandela ondergaat nu hetzelfde lot. Wat Nelson Mandela heeft gedaan, kan tegenwoordig echt niet meer. Hij is nu een volstrekt fout voorbeeld, net zoals Paul Krüger voor hem, in 1988, een fout voorbeeld was geworden. Nu moet ook de naam Nelson Mandela verdwijnen. De gemeente Groot Amsterdam vraagt daarom inwoners om een voorstel te doen voor een nieuwe naam. Onvoorstelbaar? O ja... ik vergat erbij te zeggen: dit verhaal speelt zich af in juni 2088. In Weesp hangen overal affiches tegen windmolens. Overal? Nee, toch niet. Bij het station hangt een affiche vóór windmolens. Onderwijzers vertellen wel aan schoolkinderen dat bij de eerste aanleg van spoorwegen vrijwel iedereen hiertegen te hoop liep, want: de stoomtrein maakte veel te veel lawaai. De trein was ongezond. Slecht voor de dieren. Onveilig. En zo meer. Schoolkinderen denken dan: wat waren dat toen een domoren! Welk verhaal zouden onderwijzers nu over windmolens vertellen? Veel Weesper gemeenteraadsleden zijn tegenstander van windmolens in de buurt van Weesp. De hele raad? Nee, toch niet. Er is een enkele voorstander. Gemeenteraadsleden zijn ervan doordrongen dat ze over minder dan een jaar niets meer te zeggen hebben over windmolens. Weesp wilde toch zo graag bij Amsterdam? Daar horen parkeeroverlast veroorzaakt door betaald parkeren en misschien ook reusachtige windmolens bij. Weespers hebben vanaf volgend jaar überhaupt weinig meer in te brengen. De grote macht van een eigen gemeenteraad is verpatst voor inspraak op een lager niveau. Daarom moet Weesp nú de plekken waar noodzakelijke windmolens welkom zijn goed regelen. Hoe zouden Weespers over 100 jaar tegen Weesper windmolens aankijken? Misschien wel heel anders dan nu? Net als bij straatnamen en de trein is gebeurd? Wat zouden schoolkinderen over 100 jaar over de huidige bezwaren tegen windmolens denken?