Afbeelding
F

Phishing via WoningNet

Uit de naam van WoningNet worden momenteel phishing berichten verzonden die zo overtuigend zijn dat het bemiddelingsplatform waarschuwingen plaatst op haar website. Ook voor de regio Gooi en Vechtstreek waarschuwt de organisatie voor de internetoplichters. Voor sommige huurders komen deze waarschuwingen te laat. 

Wie geregistreerd staat bij WoningNet heeft de banner met waarschuwing waarschijnlijk al voorbij zien komen. Sinds oktober van vorig jaar - met een piek in januari - versturen criminelen de phishingberichten via e-mail en sms waarin ze zich voordoen als WoningNet. In de berichten staat bijvoorbeeld dat er verlengingskosten betaald moeten worden of dat een inschrijving binnenkort zal verlopen. 

Hoewel de berichten overtuigend zijn omdat ze vaak het logo van de organisatie gebruiken, zijn ze te herkennen omdat ze om gegevens vragen waar WoningNet nooit via die weg om zou vragen, meldt het bemiddelingsbureau. “WoningNet stuurt geen betaalverzoeken met links in de tekst, WoningNet stuurt geen betaalverzoeken via de sms, en WoningNet sluit nooit een inschrijving na een periode van inactiviteit,” staat er op de website te lezen.

Wanneer de organisatie wel een betaalverzoek stuurt, is dat altijd via de e-mail en staat er ook nooit een link naar de website. Om zeker te zijn dat het niet om oplichters gaat, is het altijd verstandig om direct op de website in te loggen en nooit op links in berichten te klikken. “Wij vragen nooit om te betalen door op een link te klikken vanuit een e-mail, sms of WhatsApp bericht,” licht WoningNet toe. “Log altijd rechtstreeks in op onze website.”

Een phishing bericht ontvangen? Klik nooit op de link, deel geen gegevens en verwijder het bericht direct. Toch op een link geklikt? Neem dan direct contact op met de bank en de politie.

Het is niet zo dat er in de afgelopen paar maanden plots veel meer phishing berichten zijn verzonden, meldt de organisatie. “Wel is het zo dat door de aandacht er meer mensen opletten en voor de zekerheid gaan bellen of het impact heeft op de werkelijke inschrijving. We gaan nu ook weer starten met een bewustzijnscampagne om de mensen zo goed als mogelijk te informeren en bewust te maken.”

De e-mails die verzonden worden zijn willekeurig, ook inwoners die niet bij het platform staan ingeschreven kunnen ze ontvangen. Het gaat dus niet om gelekte data vanuit het platform. “Wij willen benadrukken dat er geen sprake is van een datalek bij WoningNet, Willekeurige ingeschreven en niet-ingeschreven personen ontvangen phishing berichten op hun e-mailadres. Oplichters hebben deze e-mailadressen op een andere manier verkregen niet via één van de systemen van WoningNet.”

Helaas zijn er wel klanten die al slachtoffer van de oplichters zijn geworden, meldt de woordvoerder. “Helaas moeten we concluderen dat er werkelijke slachtoffers zijn van deze phishing praktijken. We onderhouden contact met de Politie en de Nederlandse banken om hier zo snel mogelijk een stop op de phishing te krijgen.”

Via een gratis informatienummer geeft WoningNet nog extra uitleg en tips over phishing, in de hoop te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. “Via dit gratis nummer geven wij aan dat we de phishing activiteiten betreuren en actie ondernemen en verwijzen we naar de speciale pagina op de website en geven wij onder andere drie tips om te controleren of het een valse mail is of een betaalverzoek van WoningNet te herkennen. Wij sturen alleen betaalverzoeken via mail, zonder links, en u logt altijd in via uw inloggegevens en wachtwoord. Als u moet betalen krijgt u een betaalscherm of u kunt controleren wanneer uw eerstvolgende factuurdatum aan de orde is. Vanaf die datum kunt u inloggen en veilig betalen via het betaalscherm.”

Het informatienummer is te bereiken via 0800-0202562, en is 24 uur per dag bereikbaar.