Cedric Laquieze is dit jaar Gast aan de Wand.
Cedric Laquieze is dit jaar Gast aan de Wand. Foto: eigen foto

Weespers aan de Wand

Het was even passen en meten om Weespers aan de Wand dit jaar van de grond te krijgen, maar het is gelukt. Anneke Kroonenberg, secretaris van de grote kunstmanifestatie, vertelt wat Weesp komend weekend kan verwachten.  

“Als bestuur volgden we de ontwikkelingen rondom corona nauwlettend. Kan het wel, kan het niet, wat doen we? Hoewel we het festival sinds vierentwintig jaar met Pinksteren houden, hebben we dit jaar besloten het een maandje door te schuiven.” En zo kan kunstminnend Nederland komend weekend, van vrijdag 25 tot en met zondag 27 juni, genieten van uiteenlopende kunst.

Goed nieuws is alvast dat de mondkapjes vanaf komend weekend af kunnen. “Dat geeft weer een beetje lucht,” lacht Anneke. Het bestuur en kunstenaars hebben de afgelopen twee jaar niet stilgestaan. “We hebben zoveel mogelijk contact gehouden met de kunstenaars en ze een podium gegeven. Alle kunstenaars hebben we op de foto gezet, interviews zijn afgenomen en zo hebben we feeling met ze gehouden. Dat is belangrijk.” 

Sinds 1997

Omdat de corona-regels steeds soepeler worden, besloot het bestuur het dit jaar door te laten gaan. Weliswaar in een afgeslankte vorm, maar toch. “Weespers aan de Wand wordt elk jaar, sinds 1997, gehouden met Pinksteren. Kunstenaars tonen hun werk aan het publiek. Vorig jaar en dit jaar ook, konden we het evenement niet vormgeven zoals we dat gewend waren. Toch hebben we tijdens de Pinksterdagen vijftig bewoners in het centrum van Weesp gevraagd om een kunstwerk voor hun raam te zetten, zodat passanten toch nog van mooi werk konden genieten.” Het was een succes, zegt Kroonenberg.

Fotografen

Ooit begon Weespers aan de Wand als een kleinschalig kunstevenement maar inmiddels groeit het uit tot een regionaal festival. Schilders, beeldhouwers, fotografen uit Amsterdam en Zaandam haken nu ook aan en dat is wat Kroonenberg betreft een verrijking. “Een stapje buiten de grens zetten is goed en leuk en levert weer nieuwe kunst op.” Blij is ze met het werk van fotografen, tegenwoordig is dat een heuse kunststroming maar dat was ruim twintig jaar geleden wel anders. “Weinig fotografen exposeerden hun werk, dat kwam pas veel later. Waarschijnlijk gaat dat ook gebeuren met video-art. Ik kan me zo voorstellen dat dat ook een vlucht gaat nemen in de kunstwereld, en terecht.”

Zilversmid

Naast werk van fotografen is er werk te zien van beeldhouwers, tekenaars, schilders en een zilversmid. In totaal doen zo’n vijfenveertig kunstenaars mee. En ondanks dat er een ballotagecommissie is, kan iedereen meedoen, benadrukt Kroonenberg. Wat je ook maakt: als je het leuk vindt het aan een groot en geïnteresseerd publiek te laten zien, dan is het goed. De Van Houtenkerk, de Synagoge zijn de hoofdlocaties voor geballoteerde kunstenaars, in het gebouw van de Koninklijke Harmonie de Adelaar is het werk de Vrije Weespers (zij die hun werk nog niet hebben geballoteerd) te zien. “In de bibliotheek is ook veel moois te zien. Een oude, antieke bus rijdt bezoekers vanaf het Grote Plein naar de Adelaar.”

Niet alledaags om elfjes te maken van schildjes van kevers toch?

Gast aan de Wand

Elk jaar zet het bestuur van Weespers aan de Wand een kunstenaar extra in het licht. Omdat het werk dat hij of zij maakt bijvoorbeeld vernieuwend is. “Dit jaar kwam Cedric Laquieze op mijn pad; een jonge, enthousiaste kunstenaar die prachtig werk maakt. Niet alledaags om elfjes te maken van schildjes van kevers toch? Ja, deze jonge Amsterdammer maakt echt bijzondere kunst. Ik word altijd zo blij van jonge, talentvolle mensen. Het werk van Cedric is echt fascinerend.” Maar ook het werk van Mario Kolk is de moeite waard: uit oude medische boeken knipt hij stukken waarmee hij vervolgens collages maakt. Een Vrije Weesper die prachtig werk maakt, maar niet zo nodig door de ballotagecommissie hoeft. 

Kwart eeuw

Hoewel Weespers aan de Wand editie 2021 nog moet plaatsvinden, kijkt Anneke alvast met een schuin oog naar volgend jaar. Dan bestaat het evenement vijfentwintig jaar. “Ja, dan gaan we uitpakken,” weet ze, “dat gaan we vieren. Zonder de coronamaatregelen kunnen we weer een editie maken die telt. Ik heb al wat ideetjes: ik heb zes bustes hier liggen en die wil ik laten beschilderen door kunstenaars voor Weesp te Water. Daarna kunnen ze als drijvend kunstwerk de gracht in. Dat moet een geweldig gezicht zijn. We staan open voor suggesties, houden onze oren en ogen open en verheugen ons erop. Maar eerst genieten van dit jaar.”

Informatie

De officiële opening van Weespers aan de Wand is niet zoals gebruikelijk in de Van Houtenkerk maar wordt dit jaar verricht op het buitenterrein van De Adelaar. Door corona is de opening op vrijdag om 16.15 uur alleen toegankelijk voor genodigden op vertoon van entreebewijs. Vanaf vrijdag 17.00 uur tot 20.00 uur zijn alle locaties open voor publiek. Op zaterdag en zondag zijn belangstellenden welkom van 11.00 tot 18.00 uur. 

Meer informatie: https://weespersaandewand.nl/