Afbeelding

Reuzenei in de sloot

Wie over de Weesperweg rijdt, ziet van verre al het enorme ei dat bij zorglandgoed Hoogerlust staat. Alleen nu even niet, want vandalen hebben gisteravond het gevaarte een sloot in gereden.

‘Kom kippen kijken’ staat op het grote ei. Die kippen bevinden zich in de rondeelstal, een speciale stal die ontwikkeld is voor optimaal dierenwelzijn en waar kippen veilig buiten kunnen scharrelen zonder de angst voor vogelgriep, vertelt Marijke Schwirtz van de zorgboerderij. “Het ei is onze uitnodiging voor mensen die langsrijden om eens een kijkje op de boerderij te nemen. Het staat naast onze boerderijwinkel, en wanneer die open is mogen mensen gerust op het terrein rondlopen, onder andere dus bij de rondeelstallen. 

Geen appeltje-eitje

Ergens in de nacht van woensdag op donderdag is het ei met aanhanger en al door vandalen in de sloot geduwd. Het is niet bekend wie de daders zijn. “Maar ze moeten wel met een groep zijn geweest”, legt Schwirtz uit. “Samen met de aanhanger zal dat ei namelijk wel rond de zeshonderd kilo wegen. Ze hebben het ook een stuk door het weiland moeten duwen. Dat doe je niet even alleen, ik denk dat ze daar een stevige kluif aan gehad hebben.”

Het is niet de eerste keer in het afgelopen jaar dat vandalen in Weesp hun slag hebben geslagen. Eerder was het al raak bij de golfbaan, waar jongeren met buggy’s over de baan reden en uiteindelijk in de sloot belanden, en bij winkelcentrum Hogewey, waar acht ramen werden ingegooid. Twee maanden geleden werd zelfs een bejaarde man mishandeld nadat hij onbevoegden aansprak die zich op eigen terrein bevonden.

Schade

Schwirtz heeft nog geen aangifte gedaan bij de politie. “We willen nog even afwachten. We gaan wel de wijkagent op de hoogte brengen, maar ik verwacht niet dat zij er veel mee kan. Het is gewoon heel flauw vandalisme. We gaan straks het ei weer uit de sloot takelen, met hulp van een bevriende agrariër want alleen lukt het ons niet. Ik hoop dat het ei niet te veel beschadigd is. We kunnen nu nog niet zien of er schade is omdat het op de slootkant steunt. Daar gaan we pas achter komen als het is gelukt het ei uit de sloot te halen.

De zorgboerderij vind het vooral jammer dat dit gebeurd is, zeker nu er in de laatste maanden eindelijke weer activiteiten opgestart kunnen worden op het landschap. “De dagbesteding hebben we begin dit jaar weer helemaal kunnen openen. In totaal zijn we vorig jaar drieënhalve maand dicht geweest. Ook de winkel hebben wij weer kunnen openen, met voorwaarden van de overheid natuurlijk. Daar proberen wij ons ook zo goed mogelijk aan te houden.”

Hard werken

Het sluiten van de dagbesteding betekende niet alleen dat de cliënten van de boerderij hun activiteiten niet konden uitvoeren, maar ook dat het team van de boerderij juist extra moest werken. “We behoren tot de grotere zorgboerderijen wat betreft de cliënten. Gemiddeld zijn er meer dan twintig mensen die elke dag helpen, en als dat ineens wegvalt dan merk je dat. Het werk gaat namelijk gewoon door. Het vee moet verzorgd en de moestuin moet geplant. Die drieënhalve maand hebben wij heel hard moeten werken om de boerderij draaiende te houden en om te zorgen dat er nog steeds werk was wanneer de dagbesteding weer open mocht.”

“Gelukkig is dat dit jaar weer allemaal over en zijn de meeste deelnemers - en ook wij als medewerkers - ondertussen gevaccineerd. We houden de versoepelingen goed in de gaten, en hopelijk is alles snel weer als vanouds. Met het ei weer in het weiland.”