Afbeelding

Webinar Bestuurscommissie

Gisteravond hield de gemeente een online Politiek Plein over de participatie in Weesp en Driemond na de fusie met Amsterdam. Deelnemers kregen meer informatie over hoe de bestuurscommissie in de praktijk zal werken en konden meepraten over de vormgeving van de burgerparticipatie.

Nadat vorige week de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de fusie goedkeurde, is de volgende stap nu de goedkeuring van de gemeenteraad van Amsterdam. Momenteel valt Driemond onder het bestuur van Amsterdam Zuidoost, maar op het verzoek van de dorpsraad valt het dorp na maart 2022 - wanneer Weesp officieel bij Amsterdam gaat horen - onder het stadsgebied Weesp.

Beren en wensen

Het Weesper stadsgebied is een experiment voor Amsterdam. De gekozen bestuurscommissie moet binnen de kaders van het beleid van Amsterdam gaan werken, maar maakt daarin wel de eigen afwegingen en keuzes. Daarom is het online Politieke Plein in het leven geroepen, om te kunnen discussiëren over de verwachte beren op de weg en de wensen bij de participatie van Weesp en Driemond binnen de gemeente Amsterdam.

Tijdens het Politiek Plein gaf Kwartiermaker Arjan Spit, die onder andere de inrichting van de nieuwe organisatie in Weesp begeleidt, een presentatie over wat de bestuurscommissie inhoudt. Rick Vermin, stadsdeelbestuurder van Amsterdam Oost, gaf een presentatie over diverse participatieprojecten in het stadsdeel, en vervolgens presenteerden Weespers Christian Zierleyn en Rogier de la Rive Box hun project de Weesper Vereniging, een nieuwe manier voor inspraak van inwoners. Bovenal was het Politiek Plein een gelegenheid om vragen te stellen en in dialoog te gaan over participatie in de nieuwe situatie. In totaal waren er 38 aanwezigen, waarvan een deel bestond uit Weesper raadsleden en wethouders. 

Waarschuwing

Burgemeester Bas Jan van Bochove mocht de avond aftrappen met een paar woorden. “Op 16 maart 2022 kiezen de inwoners van Driemond en Weesp niet alleen de gemeenteraad voor de gemeente Amsterdam, maar ook kiezen ze de leden voor de Bestuurscommissie Weesp/Driemond. En die bestuurscommissie gaat p 24 maart 2022 van start. Dat is een nieuwe bestuurlijke situatie. En in die nieuwe bestuurlijke situatie moeten we met elkaar wegen vinden en zoeken om inwoners te blijven betrekken bij het bestuur van Weesp en Driemond,” vertelt Van Bochove. “U kunt er vanavond met elkaar over nadenken, over spreken, en ook in de komende maanden proberen daar inhoud aan te geven.” 

Wel sloot de burgemeester af met een waarschuwing: “Later we ons er wel van bewust zijn, dat het uiteindelijke de gekozen bestuurscommissie van Weesp is, die de uitgangspunten van participatie moet vaststellen, binnen de kaders van de structuur zoals Amsterdam die kent.” 

Timing

Veel deelnemers bleken hun vraagtekens te hebben bij hoe die participatie ingevuld gaat worden. Zij zagen genoeg beren op de weg gebaseerd op de participatietrajecten die in de huidige gemeente niet goed liepen. Als voorbeelden werden de Kostverlorenstraat, de Weesperschool en de energietransitie genoemd als projecten waar de participatie in Weesp de mist in ging. 

Een van de problemen waar de deelnemers tegenaan liepen is de timing van het traject. Dick Spel zou graag gezien hebben dat er al in een eerder stadium meer informatie over de bestuurscommissies bekend zou worden. “Het woord bestuurscommissie zegt een heleboel mensen helemaal niets. Is het niet een beetje laat om nu pas iets naar buiten te brengen over een bestuurscommissie,” vraagt Spel zich af. “Ik lees dat er al mensen zijn die zich kandidaat stellen voor de commissie, maar is het niet belangrijker om eerst te vertellen aan alle inwoners van Weesp wat de taken en bevoegdheden van zo’n commissie zijn, voordat je gaat praten over participatie?”

Saskia ter Kuile, fractievoorzitter van D66 Weesp, geeft aan dat haar partij - en ook anderen in de gemeenteraad - juist met die kandidaatstelling tegen een probleem met de timing aanloopt. “Wij zijn formeel gebonden aan termijnen van kandidaatstelling omdat bij ons alle kandidaten via een anonieme stemming worden gekozen. Dat gebeurt nu, ook voor de bestuurscommissie. Zij zullen zich nog voor de zomer verkiesbaar moeten stellen,” legt Ter Kuile uit. 

Klem

Hoewel het raadslid hoopt dat die informatie over de bestuurscommissie snel verstrekt kan worden, geeft Arjan Spit van gemeente Amsterdam aan dat dit niet mogelijk is. De bestuurlijke fusie moet namelijk nog besproken worden in de gemeenteraad van Amsterdam. “Vorige week heeft de Eerste Kamer ingestemd met de bestuurlijke fusie. Daardoor kunnen we nu pas de stukken voor de gemeenteraad aanleveren, want het zou voorbarig zijn om als gemeente voor de Eerste Kamer te spreken. Dus daar zitten we klem in.” Hij begrijpt echter dat er vanuit zowel de lokale politiek als inwoners behoefte is aan duidelijkheid. “Ik hoor de wens om zo snel mogelijk toch een soort handzame informatie over de bestuurscommissie te delen.”

Wanneer die precieze informatie beschikbaar is, is nog niet bekend. Op 7 juli 2021 wordt de verordening vastgesteld voor Weesp. Dan is bekend hoe het nieuwe bestuursstelsel voor Weesp eruit gaat zien. Deze stukken zijn nu al te vinden op de website van de gemeente Amsterdam. Echter is er momenteel ook een discussie gaande over het huidige stelsel voor de stadsdelen. In het najaar wordt duidelijk of daar wijzigingen in zullen komen. Wat die eventuele wijzigingen zouden zijn en of dat ook betrekking zou hebben op de bevoegdheden van Weesp, is nog onduidelijk.

Lars Boom van de Weesper Stadspartij hoopt in ieder geval dat wanneer die informatie wel beschikbaar is, deze duidelijk naar alle inwoners van Weesp en Driemond zal worden gecommuniceerd. “Als ik nu alle verordeningen lees, zou ik graag willen dat het leesbaar wordt gemaakt. Ook voor onze kiezers. Want je snapt er geen jota van als je niet in het onderwerp zit. Dat meen ik echt. Het hoeft geen jip-en-janneketaal te zijn, maar wel klare taal.”

Informatietekort

Volgens Christian Zierleyn is het grootste probleem bij een gebrek aan participatie juist het informeren van inwoners, legt hij uit in zijn presentatie over de Weesper Vereniging. “Als je niet weet wat er speelt, dan raak je ook nooit betrokken. De kern van het probleem is wat ons betreft een informatietekort. Om te beginnen werkt het informeren van de burgers nu vaak niet goed. De meeste burgers hebben geen idee wat zich afspeelt in het stadhuis. Vraag bijvoorbeeld een willekeurige burger op straat waar de gemeenteraad over heeft gesproken de afgelopen maand. Ik vind het knap als ze één onderwerp kunnen noemen. Ze verdiepen zich er vaak pas in wanneer het eigenlijk te laat is.”

“Die informatie vanuit de overheid is er wel, maar nu is het vaak lastig toegankelijk, onaantrekkelijk vormgegeven en gaat het verloren in een tsunami van andere informatie die wij elke dag over ons geen krijgen,” voegt hij toe. “Burgers snappen vaak het proces niet, zijn soms teleurgesteld over wat het oplevert, haken af - dat hebben we hier in Weesp het afgelopen jaar gezien - en vaak blijven de usual suspects over.”

Die usual suspects is iets wat ze in de gemeenteraad herkennen. “Ik loop nu al een paar jaar mee, en inmiddels ken ik de mensen die komen inspreken en komen participeren wel. Vaak vanuit een lobby of vanuit één belang,” vertelt Saskia ter Kuile. Bert Keesman van de PvdA zou graag meer verschillende groepen aan tafel zien. “Het is lastig bij participatie om alle groepen aan tafel te krijgen. Dat hebben we bij de Kostverlorenstraat gemerkt, en dat hebben we nu bij de Weesperschool. De mensen die een betaalbare woonruimte zoeken, die zitten niet aan tafel. Dat was bij de windmolens ook zo. Bij wijze van spreken kregen wij heel Weespersluis over ons heen, maar we hebben niet de jeugd aan tafel gehad die een leefbare wereld in de toekomst wil. Dat vind ik een lastig punt.” 

Participeren kun je leren

De hoop van Keesman - die een van de initiatiefnemers van de avond was - is dan ook dat in de toekomst er een brede groep mensen bij de participatie betrokken kan worden. Mede-initiatiefnemer Jan van der Does sluit zich daarbij aan. “Wat ik uit deze avond heb meegenomen als belangrijkste punt, is dat je participeren kan leren en dat je fouten mag maken. We zullen iets aan de informatiekloof moeten doen,” sluit hij de avond af. “Ik hoop dat dit een mooie start is in de aanloop van 2022 om volop mee te gaan participeren en ons Weespse geluid in Amsterdam te laten horen.”