Afbeelding

Hulde aan André en Bep Krull

Voor vele organisaties zijn vrijwilligers onmisbaar. Hoewel cijfers van het CBS aantonen dat steeds minder mensen zich minder uren inzetten voor de ander en de samenleving, zijn er altijd vrijwilligers die zich juist al jaren inzetten voor een ander. André en Bep Krull zijn zo’n echtpaar.

Dit jaar is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) werd een overeenkomst getekend waarin werd afgesproken een jaar lang vrijwilligers in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor vrijwilligerswerk doen, met het motto ‘Mensen maken Nederland’.

Zeven miljoen vrijwilligers

“Ons land wordt gemaakt door iedereen die er woont,” legt het NOV uit. “Door de miljoenen mensen voor wie andere mensen helpen de normaalste zaak van de wereld is en die graag vrijwilligerswerk doen. Het geeft veel voldoening en brengt ons in contact met mensen die we anders nooit hadden ontmoet.”

Het jaar werd op 2 december 2020 door Koningin Máxima geopend. Hoewel Nederland al bijna zeven miljoen vrijwilligers telt, willen de vrijwilligersorganisaties graag benadrukken dat het belangrijk is dat er nog meer mensen betrokken raken. Veel maatschappelijke organisaties zouden namelijk niet bestaan zonder vrijwilligers. 

Oversingel

Een van de organisaties in Weesp die het een stuk moeilijker zou hebben zonder vrijwilligers, zijn de verpleeghuizen van Vivium. Hoewel er natuurlijk wel veel betaalde krachten rondlopen, vangen vrijwilligers belangrijke aspecten van het welzijn op waar de werknemers niet aan toekomen. Voornamelijk de activiteiten, die voor veel bewoners een lichtpuntje zijn.

Natuurlijk is er een grote groep vrijwilligers die bij beide verzorgingshuizen helpt. Maar bij Oversingel is er één vrijwilligersechtpaar dat door het huis op handen wordt gedragen: André en Bep Krull. Gezamenlijk zijn zij goed voor meer dan 55 jaar aan vrijwilligerswerk. 

Bep

Al sinds de opening van Oversingel, zo’n 35 jaar geleden, is Bep betrokken bij het verzorgingshuis. Daarvoor hielp ze al bij de voorganger, Niftarlake. “Mijn schoonmoeder woonde daar maar er werd nooit veel aan welzijn gedaan. Er waren wel wat spelletjes te doen, maar niet veel meer. Toen heb ik dat opgepakt en ben ik activiteiten voor ouderen gaan organiseren. Toen Niftarlake overging naar Oversingel, ben ik meegegaan.” De andere vrijwilligers waar Bep van begin af aan mee werkte zijn gestopt, maar zijzelf blijft al 35 jaar doorgaan.

Tekst gaat verder onder de foto.


Bep neemt al meer dan 35 jaar de organisatie van activiteiten voor verzorgingshuizen op zich. Foto: André Krull

Voor Oversingel zette ze het vrijwilligerswerk dat ze al deed door: het organiseren van activiteiten, maar ook de begeleiding daarvan. Dat varieert van het opzetten van een concert tot de organisatie van rommelmarkten. “Dat laatste is een groot aandeel van mijn vrijwilligerswerk. We hebben een aantal vitrinekasten in Oversingel staan, en daar krijgen we spulletjes voor. Dat verkopen wij door. In het voor- en najaar houden we twee grote markten waar we deze spullen ook doorverkopen en van dat geld kunnen we dan weer andere leuke activiteiten voor bewoners betalen.”

André

Via Bep werd ook André betrokken bij het verzorgingshuis. “Door mijn verhalen werd hij betrokken. Eerst kwam hij af en toe langs als er een klus gedaan moest worden, bijvoorbeeld als er een bankje in de tuin geverfd moest worden of een podium opgebouwd. Toen hij twintig jaar geleden met pensioen ging is hij ook echt als vrijwilliger aan de slag gegaan.” Naast het organiseren en begeleiden van activiteiten, wandelt André elke dinsdag samen met bewoners een rondje door het centrum. “Dan gaan ze naar de markt, of gaan ze even een ijsje eten,” legt Bep uit.

Tekst gaat verder onder de foto.


Elke dinsdag gaan André en andere vrijwilligers met bewoners naar de markt of een ijsje eten. Foto: André Krull

Samen vrijwilligerswerk doen, dat vindt het stel prettig. Niet zozeer samen dezelfde activiteiten organiseren, maar wel een gezamenlijk doel hebben en er over kunnen praten. “Je weet wat de ander doet en ook waar de ander over praat,” vertelt Bep. “En ook waarvoor je het doet. We doen wel vaak dingen apart hoor, we zijn niet altijd beide in Oversingel aanwezig. Maar dat je dit in grote lijnen deelt, is leuk.”

Lockdown

Tijdens de lockdown hebben de twee vrijwilligers het werk wel echt gemist. “Het was nu eenmaal niet anders, maar we zijn blij dat alles nu zo langzamerhand weer opgestart kan worden. Voor bewoners was het natuurlijk al helemaal naar. Er waren wel enkele kleinschalige activiteiten mogelijk, maar het was heel weinig.”

“Het is heel belangrijk dat de bewoners ook even mensen van buiten het verzorgingshuis ontmoeten. Al is het maar voor een praatje. Ik merk dat de vrijwilligers toch vaak als een soort katalysator dienen. Met een vrijwilliger aan tafel loopt het gesprek toch vaak vlotter.”

Sinds kort mogen er ook weer kleine hoeveelheden mensen van buiten het restaurant van het verzorgingshuis bezoeken. Daarvoor brengt André de menu’s rond, wat ook sinds kort pas weer mogelijk is. “Al die tijd mocht niemand natuurlijk in het restaurant. Er mogen nog steeds niet veel mensen tegelijk binnen zijn - maximaal twee mensen aan een tafeltje - maar het is toch weer een stukje meer.”

Optreden

Doordat zowel de bewoners en de vrijwilligers ondertussen allemaal gevaccineerd zijn (“want de vrijwilligers zijn ook allemaal op leeftijd”) is de sfeer ook wat vrijer. Zo was er vorige week weer voor het eerst een optreden voor de bewoners. “Het was heerlijk weer, dus we hadden buiten allemaal stoelen netjes op anderhalve meter afstand neergezet. Zanger Erwin Fillee kwam zingen, hij heeft er echt een ontzettend gezellige middag van gemaakt. Een feestmiddag. Toen voelde je ook dat iedereen dacht: wat heerlijk dat dit weer kan.”

Optredens, markten, dagreisjes; er zijn genoeg plannen voor wanneer de maatregelen verder versoepelen. Maar, benadrukken André en Bep, dat zou allemaal niet mogelijk zijn zonder al die andere vrijwilligers. “Wij zijn natuurlijk niet de enige. Er is een grote groep met vrijwilligers. Al deze mooie dingen kunnen alleen maar omdat we met meerderen zijn.”