Afbeelding
Foto: Pixabay

Jongvolwassenen staan onder druk door corona

Inwoners Gooi en Vechtstreek voelen zich gezonder dan elders in Nederland, maar er zijn wel zorgen.

WEESP Jongvolwassenen in de Gooi en Vechtstreek staan onder druk. Drie op de tien 18-34-jarigen hebben in de voorgaande vier weken veel stress ervaren, voornamelijk door werk, studie en geldzaken. Ze lopen een hoger risico op een angststoornis of depressie, zijn vaker emotioneel eenzaam, vaker slachtoffer van huiselijk geweld, hebben minder veerkracht en hebben vaker contact met een psycholoog. De impact van corona is het grootst bij deze leeftijdsgroep.

De gegevens komen uit de Gezondheidsmonitor, een onderzoek dat GGD Gooi en Vechtstreek eens in de vier jaar houdt onder volwassenen (18 tot 65 jaar) en ouderen (vanaf 65 jaar). Het onderzoek is in het najaar van 2020 afgenomen, toen we volop te maken hadden met de gevolgen en maatregelen van de coronapandemie. In totaal deden ongeveer 10.000 inwoners uit de regio mee. Alle regionale resultaten van het onderzoek zijn te vinden op ggdgv.nl. 

Hoewel volwassen inwoners uit de regio Gooi en Vechtstreek zich gezonder voelen en minder beperkingen hebben als gevolg van gezondheidsproblemen dan elders in Nederland, moet de vinger wel aan de pols blijven. Bijvoorbeeld het alcoholgebruik is aan de hoge kant en zo zijn er meer indicatoren die niet overhouden.

Opvallende resultaten 

Het alcoholgebruik ligt in onze regio nog steeds vrij hoog. Bijna twee derde van de volwassenen en de helft van de ouderen drinkt meer dan de norm van de Gezondheidsraad (geen alcohol of maximaal één glas per dag). En hoewel lager dan gemiddeld in Nederland, heeft één op de acht inwoners ernstig overgewicht (obesitas).

Huiselijk geweld

Ouderen krijgen steeds minder professionele hulp

Twaalf procent van de volwassenen was afgelopen jaar slachtoffer van huiselijk geweld, maar de GGD hangt hier verder geen oordeel aan: het is slechts een constatering. Een positieve bevinding is dat ruim drie kwart van de inwoners zeer tevreden is met de eigen woning en woonomgeving. 

Minder professionele hulp

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat ouderen steeds minder professionele hulp krijgen. Dit was al zichtbaar in 2016 en deze ontwikkeling zet zich voort. Onder de 85-plussers hebben inmiddels bijna drie op de tien behoefte aan meer hulp. 

Landelijk onderzoek

Het onderzoek van GGD Gooi en Vechtstreek maakt deel uit van een landelijk onderzoek dat in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gehouden wordt. Naast belangrijke informatie over de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van de inwoners van Gooi en Vechtstreek wordt ook inzichtelijk hoe de resultaten zich verhouden tot 2016 en de rest van Nederland.