Afbeelding

In de boeien geslagen

Sinds de komst van de fietsparkeervakken zorgen ze voor problemen voor de marktkooplui op de vrijdagmarkt. Op het bord bij de vakken staat namelijk wel dat het vrijgehouden moet worden voor de markt op dinsdag, maar niet op vrijdag. Afgelopen vrijdag escaleerde dat tot de aanhouding van een marktkoopman.

De marktkoopman, die niet met zijn naam in de krant wil (naam bekend bij redactie), staat al jaren met zijn kraam elke vrijdag op de biologische markt in Weesp. Dat leverde nooit problemen op, tot de nieuwe fietsparkeervakken werden aangelegd. “Er staat daar een bord waarop aangegeven staat dat er op dinsdag markt is en je daar dan niet mag parkeren. Maar de vrijdagmarkt, die zijn ze vergeten.”

Officiële markt

De vrijdagmarkt, hoewel kleiner in formaat, is net als dinsdagmarkt een officiële markt. Marktkooplui betalen voor een vergunning om hun waren in Weesp te verkopen, en voor beide markten is een zogeheten marktmeester aangesteld die verantwoordelijk is voor de handhaving en het toezicht op de orde tijdens de markt. Er gelden geen andere regels voor de marktkooplieden die op de markt op dinsdag of vrijdag staan, laat de gemeente weten: “De ruimte die wordt gebruikt en het aantal kramen is daarentegen wel zeer beperkt.”

Door de fout op het bord ervaart de marktkoopman nu elke week hinder, omdat zijn kraam op de plek van de parkeervakken staat. “Nu moeten we elke week de brommers, fietsen en bakfietsen die daar staan verplaatsen voordat we kunnen opbouwen. Dat is vervelend, want het is zwaar en langzaam werk. Er zitten namelijk best zware brommers en bakfietsen bij, en we doen heel voorzichtig omdat we niets willen beschadigen. De meeste mensen begrijpen dat we hun voertuig aan de kant hebben gezet. Maar elke week zijn er mensen die boos worden en ons soms ook uitschelden. En dat begrijp ik ook wel hoor. Ik verplaats ook liever andermans spullen niet. Het is gewoon voor iedereen een hele vervelende situatie.”

Nog geen oplossing

De kraam zomaar verplaatsen of anders neerzetten gaat niet, daar is te weinig ruimte voor. “Een handhaver stelde voor om de kraam naast het parkeervak te zetten als oplossing. Maar dan moet je daarnaast dus wel minimaal een meter ruimte tussen het parkeervak en de kraam laten, anders komen mensen alsnog niet bij hun fiets. Ze moeten er wel in en uit kunnen. Als we dat zouden doen, staan we dus direct naast de kaasboer. Dan is daar weer geen ruimte om veilig op anderhalve meter tussen de kramen door te lopen of in de rij te wachten. Dat is toch geen oplossing?”

Volgens de marktkoopman is de gemeente uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het vrijmaken van de plek. “Wij zijn vergunninghouders, daar betaal je de gemeente voor. Zij zouden dus verantwoordelijk moeten zijn dat de plek vrij is van voertuigen. En toch moeten wij zelf elke vrijdagochtend alle voertuigen zelf verplaatsen.”

De meest simpele oplossing lijkt het aanpassen van het bord, zodat aangegeven staat dat ook tijdens de vrijdagmarkt het vak leeg moet staan. Dat is dan ook iets waar de marktkoopman al maanden mee bezig is, vertelt hij. “Al maanden communiceer ik naar de marktmeester over de problemen. Het probleem is echter dat hij aangesteld is als marktmeester op de dinsdag en vrijdag, maar op vrijdag nooit aanwezig is omdat het zijn vrije dag is. Dan neemt hij ook zijn telefoon niet op. Ik heb ook herhaaldelijk de politie en handhaving aangesproken, die zeggen dat ik de gemeente moet mailen. Zowel ik als mijn klanten hebben herhaaldelijk e-mails gestuurd naar de gemeente. Maar er is nog steeds niets aan gedaan.”

Escalatie

Afgelopen vrijdagochtend escaleerde de situatie toen de marktkoopman onder andere een bakfiets had verplaatst. Wat er precies gebeurd is, is onduidelijk omdat betrokken partijen een ander verhaal vertellen. Wel is duidelijk dat de politie werd gebeld nadat de marktkoopman de voertuigen had verplaatst. “Een mevrouw was niet blij dat ik haar bakfiets had verplaatst,” legt de marktkoopman uit. “Ik heb haar uitgelegd wat de situatie is. Nadat ik het haar had uitgelegd belde ze de politie omdat ze dacht dat de fiets misschien beschadigd was.” Aan de telefoon met de politie geeft de vrouw aan dat de marktkoopman vervelend is en agressief is tegenover haar, vertelt hij. De marktkoopman geeft aan dat hij op dat moment begon met filmen om later aan de marktmeester te laten zien welke problemen het bord oplevert. “Ik had de marktmeester al direct gebeld, maar hij nam niet op.”

De gemeente laat weten dat hoewel de marktmeester op vrijdagochtenden niet fysiek aanwezig is, hij wel bereikbaar is. “Dit voorval is vrijdag overigens niet gemeld bij het marktbureau,” geven zij aan.

“De politie is uiteindelijk gekomen, maar de vrouw was toen al weggegaan,” vertelt de marktkoopman. “Ik heb de situatie toen uitgelegd aan de politie. Toen vroeg de politieagent om mijn legitimatie. Omdat ik bezig was met uitladen van de kraam, lag mijn legitimatie in de bus zodat ik het niet kwijtraak.” Volgens de marktkoopman stelde hij toen voor dat de politie de vrouw erbij zou halen terwijl hij ondertussen zijn legitimatie erbij pakt, zodat het geschil  met de politie erbij opgelost zou kunnen worden. “Ik hoopte dat we er samen met die vrouw uit zouden komen. Maar in plaats daarvan werd ik in de boeien geslagen, omdat ik volgens de politie mijn legitimatie niet wilde laten zien.”

Arrestatie

De marktkoopman wordt gearresteerd. Na het boeien wordt hij in de auto gezet, waar hij zegt te hebben aangegeven dat zijn hand pijn doet. “Ik voelde dat mijn pols bekneld was. Ik heb toen gevraagd of ze er een dokter bij wilden halen, omdat het niet goed voelde.” Een dokter werd echter niet gebeld, laat de man weten.

De man wordt door de politie naar het politiebureau in Naarden gebracht, waar hij uiteindelijk drie uur zegt te hebben doorgebracht. Ook daar zegt hij om medische assistentie te hebben gevraagd. “Ik ben diabetespatiënt en ik gaf aan dat ik mijn medicijnen bij de hand moet hebben. Ik voelde me toen namelijk ook niet goed. Maar ik heb nooit een dokter of medicijnen gezien.”

De politie geeft aan dat de aanhouding anders verliep dan het beeld dat de marktkoopman schetst. “Wat ons betreft is het verhaal wel een beetje de omgekeerde wereld. Agenten kregen afgelopen vrijdag een melding over het verplaatsen van fietsen op een plek waar ze niet mogen staan in verband met het opbouwen van de marktkramen. De agenten zijn erheen gegaan en hebben gezien dat de uiteindelijke verdachte een aantal fietsen zelfstandig verplaatst om ruimte te maken voor de marktkramen,” vertelt een woordvoerder van de politie. “De agenten zijn met hem in gesprek gegaan en hebben aangegeven dat hij correct en logisch handelde. Dat gesprek verliep prettig.”

Omgeslagen

“Vervolgens begon de procedurestap om de melding juist te kunnen afsluiten en is de man naar zijn identificatiebewijs gevraagd,” vervolgt de woordvoerder. “Op dat moment sloeg de sfeer volledig om. Hij weigerde elke medewerking met de agenten. De agenten hebben meermaals aangegeven waarom zij zijn identificatiebewijs nodig hadden, en hij heeft het meermaals geweigerd. Als je blijft weigeren, dan moeten de agenten daar vervolgens ook naar handelen. Zij hebben hem toen inderdaad aangehouden voor het niet willen tonen van een identificatiebewijs.”

Nadat de man had aangegeven dat de boeien te strak zaten, hebben de agenten in de auto op verzoek van de marktkoopman de handboeien losser gedaan, zegt de woordvoerder. “Toen bij het insluiten de persoon aangaf dat hij een diabetespatiënt is, hebben de agenten gevraagd of hij iets wilde eten of drinken vanwege zijn suiker. Hierop gaf de persoon zelf geen reactie. Kortom, wat zich daar heeft plaatsgevonden is vooral als gevolg van het handelen van de verdachte. Het was allemaal te voorkomen geweest als de man zijn medewerking had verleent.”

Uiteindelijk werd de man weer vrijgelaten, met een proces verbaal voor het niet tonen van de legitimatie.

Vragen aan college

De hele situatie heeft een nare smaak achtergelaten bij de marktkoopman en zijn partner. “Het is al niet fijn dat er elke week problemen zijn al voordat je überhaupt opgebouwd bent. Maar deze situatie was wel heel erg naar. Mijn partner is die vrijdag huilend aan het werk gegaan door alle emoties. Zij twijfelde ook of ze nog wel terug wil komen door dit voorval. Gelukkig toonden de klanten op vrijdag veel begrip. Voor de klanten komen we terug, maar echt prettig voelen we ons niet meer. Misschien dat het voorval nu wel eindelijk tot een oplossing leidt.”

John van Baars, commissielid bij het CDA Weesp, diende al vragen in over de kwestie bij het college van B & W. “Op de borden wordt alleen een uitzondering voor de dinsdagmarkt vermeld,” schrijft hij. “Deze tekst leidt vanaf de plaatsing van de borden, op vrijdag tot fricties tussen de marktkramer die geparkeerde fietsen weg moet zetten en de fietseigenaren die verhaal komen halen.”

“Ondanks herhaalde contacten en schriftelijk gedocumenteerd verzoek van de marktkramer en toezegging terzake is tot op de dag van vandaag geen toevoeging aan de tekst op de borden aangebracht. Deze toestand culmineerde vrijdagmorgen 25 juni jl., naar mij is meegedeeld, in het gevankelijk van de markt wegvoeren door de politie van een geboeide marktkramer.”

Verdwijnen vrijdagmarkt

Van Baars wil graag van het college weten of het de bedoeling is dat de vrijdagmarkt verdwijnt. “Zo nee,” schrijft hij, “waarom staat de vrijdagmarkt dan nog steeds niet op de borden vermeld?”, en “Zo ja, wil het college dan de raad en de inwoners daarover informeren?” Daarnaast voegt hij ook het verzoek toe voor het college om op de korte termijn meer duidelijkheid over de situatie te verschaffen aan de marktkooplui van de vrijdagmarkt.

In een reactie laat de gemeente weten dat de juiste borden deze week nog geplaatst zullen worden.