Afbeelding

Pluktuin Vers aan de Vecht

Op 22 juni kreeg groentepluktuin Vers aan de Vecht te horen dat zij hun activiteiten direct stil moeten leggen omdat de boerderij in overtreding is. Echter blijkt dat tot er een definitieve zienswijze is, de pluk wel mag doorgaan. Na negen dagen de gewassen niet verzorgd te kunnen hebben, probeert de pluktuin nu te redden wat er nog te redden valt.

In mei werd er een handhavingsverzoek bij de gemeente ingediend, aldus de pluktuin. “De gemeente is verplicht dit op te volgen. Zo is er kort daarop een ambtenaar op de boerderij langs geweest,” leggen ze uit. “Op 22 juni kreeg Boy [Griffioen, eigenaar van de boerderij, red.] een telefoontje van deze handhaver, dat ze hebben besloten dat de boerderij in overtreding is en dat ze daarom de activiteiten met betrekking tot groente telen stil moeten leggen, per direct. Op laste van een dwangsom van 10.000 euro per constatering. Alleen het gras mocht gemaaid worden.

Een week stil

Hoewel ze al een vergunning hadden aangevraagd, werd dat niet in overweging genomen bij de beslissing, vertelt Boy Griffioen namens beide bedrijven. “De handhaving is zoals wij het nu begrijpen puur juridisch en vanuit de afdeling handhaving bekeken waarbij de vergunningsaanvraag niet in acht wordt genomen. De actiegroep/buren hebben aangegeven dat wat wij doen gehandhaafd dient te worden. Hierbij is geen of maar beperkt opgaaf van reden nodig. In het bestemmingsplan wordt de teelt van gewassen toegestaan voor dieren (voedergewassen) en wij produceren groente voor menselijke consumptie. Handhaving heeft uiteengezet dat dit de overtreding is waarop gehandhaafd moet gaan worden.”

Vanwege de hoogte van de dwangsom heeft de stichting negen dagen niets gedaan aan de gewassen. Echter blijkt na overleg met een juriste dat tot er een definitieve zienswijze is, de activiteiten door mogen gaan, vertelt de groentetuin. 

Vers aan de Vecht

Vers aan de Vecht is een collectieve groentepluktuin op het terrein van boerderij de Groene Griffioen aan de Lange Muiderweg. Oorspronkelijk was het idee om een Herenboerderij in Weesp te starten, waarbij tweehonderd huishoudens uit Weesp en omstreken gedeeld eigenaar zouden worden en zo hun eigen voedsel produceren.

Dat bleek lastig, daarom werd er een pluktuin opgestart. Op ongeveer 1 hectare land bij de Groene Griffioen zijn drie tuinders met hulp van vrijwilligers begonnen met het verbouwen van verschillende groenten. Begin juni konden de eerste groenten geoogst worden.

Verloren

Sinds gisteren zijn de tuinders en de Stichting Vers aan de Vecht voorzichtig begonnen met het redden van de groente. Voorzichtig, omdat ze aangeven dat er voor hen nog veel onduidelijkheden en tegenstrijdige berichten zijn. In een eerste inventarisatie bleek al veel verloren te zijn. “We hebben negen dagen niets op het land kunnen doen, op een groentetuin van dergelijk formaat op de top van het seizoen is dat rampzalig. Naast dat deze zaak het team van de GG en VadV heel veel tijd en energie kost, zagen de tuinders met lede ogen aan hoe hun groenten stonden te verpieteren, of opgegeten werden door slakken, of veel te ver doorschoten. De oogst andijvie, broccoli en ijsbergsla is volledig verloren, voor 100 huishoudens dus.”

Waarschijnlijk zal dat echter nog niet alles zijn. “De tuinders zijn nog bezig met inventariseren want daar konden ze voorzichtig pas woensdag de 30e weer mee beginnen. We kunnen er dus eigenlijk nog niet veel meer over vertellen want we moeten alles weer opstarten.”

Extra pijnlijk

Het idee achter Vers aan de Vecht was om meer balans met de natuur te vinden. Daar maakt het voorkomen van verspilling ook deel van uit. Dat maakt de situatie extra pijnlijk voor de organisatie, vertelt Griffioen. Dat nemen ze de beleidsmakers ook kwalijk. “Niet alleen voor ons, maar voor heel Weesp en omstreken is het van groot maatschappelijk belang. We willen graag de bredere discussie hiermee aanvoeren, dat in de Omgevingsvisie voor 2050 van Weesp/Amsterdam wel staat dat de landbouw verduurzaamt moet worden, dat de bodemkwaliteit en biodiversiteit verbeterd moet worden, dat er meer boer & burger verbinding moet komen en dat de jongere generaties het produceren van voedsel weer waarderen. Maar als er nog zulke strikte regels in de wetgeving zijn, het de burgercollectieven en boeren heel moeilijk maakt. Er gaat hier iets flink mis tussen de beleidsmakers en de uitvoerders van de bestaande regels.”

Griffioen heeft al contact gelegd met andere initiatieven die tegen dezelfde hordes oplopen. “Het vinden van grond is al super moeilijk. Als dan de activiteiten lastig liggen in het bestemmingsplan dan moet je een traject in van ongeveer een jaar met veel kosten om die bestemming te laten wijzigen.Het is makkelijker om een camping, kinderdagverblijf of winkel te beginnen. Dus ofwel moet men deze ruimte voor boeren om gewassen te telen interpreteren op zo’n manier dat deze teelten binnen de bestemming kunnen. Ofwel moeten de bestemmingsplannen aangepast worden door een goede overkoepelende structuurvisie vanuit de provincie. Of de gemeente en provincie moet dit soort initiatieven niet willen maar dat lijkt ons vreemd.”

Brief aan de raad

Vanwege al die onduidelijkheid heeft de stichting een brief aan de gemeenteraad gestuurd, waar zij de raad verzoeken om het college van B & W te vragen om de omgevingsvergunning versneld toe te kennen. “De brief is om de raadsleden duidelijk te maken wat er aan de hand is en wat onze vraag is. Het is aan de raadsleden wat ze ermee doen,” legt Griffioen uit. 

“Tijdens een gesprek met hoofd juriste van de afdeling handhaving Amsterdam, einde dag 29 juni, blijkt dat het mondelinge bericht van de betreffende handhaver op 22 juni (en 23 juni tijdens zijn bezoek op de boerderij) onterecht was en dat de handhaver slechts het verzoek tot handhaving had mogen aankondigen,” staat er in de brief te lezen. “De betreffende handhaver heeft dus op 22 en 23 juni een mondelinge last opgelegd, waardoor team Groene Griffioen en het team Vers aan de Vecht op stel en sprong alle activiteiten hebben stilgelegd.”

De brief gaat verder: “Betreffende handhaver kon ons geen uitsluitsel geven, die brief zou vrijdag de 25e kunnen komen maar ook maandag de 28e. In de conceptbesluit-brief die De Groene Griffioen einde dag op 25 juni ontving, was het niet geheel duidelijk en zijn er een aantal vragen naar afdeling handhaving heen en weer gegaan.Na een bevestiging per email (avond 29 juni), van betreffende juriste, blijkt dat we tot een definitieve zienswijze, wel activiteiten kunnen blijven ontplooien op de groentepluktuin.”

Petitie

De teams van De Groene Griffioen en Vers aan de Vecht zijn nu bezig met het opzetten van een zienswijze. Daarnaast is er een petitie opgezet, ‘Red de bloeiende groentepluktuin ‘Vers aan de Vecht’ in Weesp’. De bedoeling is dat deze binnenkort aan de gemeenteraadsleden van Weesp aangeboden wordt. In de petitie, wordt, net als in de brief, het verzoek gedaan om de benodigde vergunning versneld toe te kennen. Meer dan duizend mensen hebben hun handtekening inmiddels al gezet. “Er is nog geen beslissing genomen, wij zijn onze zienswijze op het dikke handhavingsrapport nu aan het schrijven en hebben daar tot 14 juli de tijd voor. We zijn nog in overleg over wanneer we de uiteindelijke petitie aan de raad overhandigen.”