Afbeelding

Wijk Hogewey krijgt upgrade

Als onderdeel van het gebiedsontwikkeling van Ymere in de Hogewey begint de woningcorporatie met de voorbereidingen voor het afbreken van twee blokken huizen aan de Kastanjelaan en de Kostverlorenstraat.

De sloop, en de daaropvolgende bouw van nieuwe woningen, maakt onderdeel uit van de plannen die Ymere heeft voor Hogewey. Samen met de gemeente willen zij de wijk verbeteren. “Daarbij proberen we zoveel mogelijk sociale huurwoningen in stand te houden,” vertelt Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere. 

Nieuwbouw

Op de Kastanjelaan en Kostverlorenstraat staan 28 sociale huurappartementen die in zo’n slechte conditie zijn dat ze worden afgebroken, laat de woningcorporatie weten. Daar komt nieuwbouw voor in de plaats. “Acht sociale eengezinswoningen op de Kostverlorenstraat, en tien koopwoningen aan de Kastanjelaan.”

“De gemeente wil dat de wijk verder wordt verbeterd. Zestig procent van de Hogewey is sociaal verhuurd. Wij proberen zoveel mogelijk van die bestaande sociale huurwoningen te behouden en waar nodig te renoveren. Als de conditie van de woningen dermate slecht is dat dit niet mogelijk is, dan breken we ze af en bouwen we daar nieuwe woningen voor terug.”

Inventarisatie

Dat laatste is nu dus het geval voor de 28 appartementen in de twee straten. De woningen zijn lang antikraak bewoond geweest, ondertussen zijn die bewoners verhuisd en staan de woningen leeg.

Voordat de appartementen daadwerkelijk gesloopt kunnen worden, moeten er eerst nog een aantal verplichte controles uitgevoerd worden, laat Ymere weten. “Het is bij de sloop van alle woningen verplicht om een asbestinventarisatie te doen. Dat gaat nu eerst gebeuren. Als er asbest in de woningen blijkt te zitten, moest je dat eerst verwijderen voor de sloop kan beginnen. Als het onderzoek is afgerond, dan worden de woningen afgebroken.”

Einde van het jaar

Als alles meezit met de controles en vergunningen, verwacht de woningcorporatie aan het eind van het jaar te beginnen met de werkzaamheden. Deze week zullen omwonenden naar verwachting een brief krijgen waarin ze geïnformeerd over de bouw. “De vergunningaanvraag zullen we ook niet doen voordat we de omwonenden geïnformeerd hebben,” laat Springelkamp weten.

De tien toekomstige woningen aan de Kastanjelaan zullen hetzelfde type woning zijn als er al eerder in 2017 gebouwd is, laat Ymere weten. “Daar bouwen de dan nog een blokje van tien woningen bij.”

Vleermuizen

In 2016 zijn de toenmalige huizen aan de Kastanjelaan al gesloopt. Het afbreken liep toen vertraging op vanwege een ecologisch onderzoek. Er bleken toen vleermuizen aanwezig te zijn in de dichtgetimmerde panden, waardoor de Stichting Flora en Fauna Bescherming Weesp bezwaar indienen. Toen later uit vervolgonderzoek bleek dat de vleermuizen weg waren, konden de sloopwerkzaamheden beginnen.

Op de plek van de leegstaande woningen werden vervolgens in 2017 zeventien eengezinswoningen (koop) met tuin teruggebouwd onder de naam De Nieuwe Oogst. De huizen werden toen  tussen de 110 en 120 m2 groot.