Afbeelding

Weespers blijven Weespers

Weespers of Amsterdammers? Gisteravond lag er een motie bij de gemeenteraad over de aanspreektitel van Weespers na de fusie. In de gemeenteraad werd de motie met gemengde gevoelens ontvangen, en in de daaropvolgende discussie werd afgevraagd of de motie grappig bedoeld is en welke raadsleden een gevoel voor humor hebben.

De motie werd ingediend door Katinka Hilders van het CDA, en ondertekend door GroenLinks, WSP en PvdA. De motie verzoekt het college van Weesp in overleg te treden met het college van Amsterdam om de aanspreektitel van de bewoners van de toekomstige gemeente Amsterdam te veranderen van ‘Amsterdammer’ naar ‘inwoner van de gemeente Amsterdam’. Mocht het college daar niets in zien, dan hopen de partijen dat er onderscheid gemaakt zal worden tussen ‘Amsterdammers’ en ‘Weespers’. 

Opgeslokt

In de motie wordt een reactie van de gemeente Amsterdam aangehaald op een vraag over de interne samenhang: “Zowel Weespers als Amsterdammers staan bekend als een beetje brutaal en eigenwijs. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Amsterdam zich herkent in de kernwaarden die Weesp heeft geformuleerd. Al deze overeenkomsten leiden ertoe dat we verwachten dat Weesp en Amsterdam goed bij elkaar passen.” 

“Natuurlijk zijn er ook verschillen,” gaat de tekst verder. “De schaalgrootte van de beide gemeenten springt daarbij het meest in het oog. Hierdoor bestaat het gevaar dat sommige burgers van Weesp zich ‘opgeslokt’ zullen voelen door het grote Amsterdam. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er tijdens de ambtelijke fusie en na de bestuurlijke fusie voldoende aandacht blijft voor het unieke karakter van Weesp. Door Weespers aan de ene kant toegang te bieden tot de goede voorzieningen van Amsterdam en aan de andere kant de eigenheid van Weesp te bewaken door een sterk gebiedsgerichte manier van werken zal de samenhang tussen de beide gemeentes versterkt worden zonder dat de aard van Weesp wordt aangetast. Hierbij staat de couleur locale van Weesp en het gevoel van nabijheid om invloed uit te oefenen op de leefomgeving centraal.”

Volgens Hilders is het dan ook meer dan logisch om de kwestie voor te leggen bij het college van de stad. “Nu kan Weesp nog een vorm van gelijkwaardigheid overleggen met het college van Amsterdam en de gevoeligheid hierover onder de aandacht brengen.”

Identiteitspolitiek

Hoewel de motie door meerdere partijen gesteund werd, zag niet iedereen de motie zitten. D66 geeft aan de term ‘inwoners van Amsterdam’ goed te vinden, maar ziet de motie als identiteitspolitiek. “Het verondersteld dat inwoners van Weesp onvoldoende stevig in de schoenen staan als ze als Amsterdammer worden aangesproken en daar niet zelf wat kunnen vinden,” zegt Saskia ter Kuile, fractievoorzitter van de partij. “Wij vinden dat mensen zelf over hun identiteit gaan. Of zij zich nu Weesper of iets anders voelen, daar gaan ze zelf over.”

Daarnaast vergeet de motie een groep inwoners die na de fusie ook tot de bestuurscommissie gaan behoren: Driemonders. “Driemonders zijn ongetwijfeld nu ook Driemonders en zullen dat blijven. Steeds maar die nadruk op de identiteit van Weesp, daar heb ik moeite mee. Daar sluit de andere groepen mee uit, en dat willen we niet.”

Humor

Wanneer Lars Boom van de WSP aan het woord komt, verschuift de discussie enigszins. Namelijk: hebben de raadsleden humor? Boom geeft aan de motie ironisch op te vatten. “Ik weet dat D66 vaak te zwaar aan bepaalde dingen weegt, maar neem het een beetje luchtig op,” zegt hij. “Neem het niet zo serieus. Ik vind het gewoon grappig, dat meen ik echt, dus ik steun deze motie.”

Laura van Dalen zegt de humor er niet van in te zien. Sterker nog, volgens de VVD’er was het zo’n gekke motie dat ze aan zichzelf begon te twijfelen. “Onze fractie is blijkbaar allemaal gek geworden, of we hebben geen humor. Een motie is serieus. Ik vind dat niet iets grappigs, ik snap de grap echt niet. Overigens snap ik wel van het CDA dat ze dit doen, want het was een goede publiciteitsstunt.”

“Als gemeente Weesp hebben wij democratisch gekozen om bij gemeente Amsterdam te gaan. Nu zeggen wij: wij willen bij jullie horen, maar dan moet je vanaf nu iedereen - ook al die mensen die daar niet om gevraagd hebben - op een andere manier gaan aanspreken. Bizar. Ik blijf gewoon een Weesper. Ik laat mij niet vertellen hoe en wie of wat mij noemt.”

Weespers, Amsterdammers, etc.

GroenLinks vindt de motie echter helemaal niet bizar. “Inwoners van Gooise Meren noem je ook geen Gooise Meerders,” legt Jan van der Does uit. “Mijn grootste overweging is de traditie dat Weesp een stad blijft en dat Weesp zich voelt als Weesp. De bedoeling is om juist als eenheid de bestuurscommissie in te gaan. Want wij komen op voor de belangen van Weesp, en niet de belangen van Amsterdam.”

Ook de burgemeester gaf een reactie op de motie, maar gaf aan het oordeel aan de raad over te zullen laten. Burgemeester Van Bochove: “Beste Durgerdammers. Beste Raasdorpers. Beste Driemonders. Beste inwoners van Sloten. Beste Weesperkarspelaars. Beste Weespers. Beste Amsterdammers. Zo opent burgemeester Halsema op 1 januari 2023 haar Nieuwjaarstoespraak. En dan heeft ze denk ik nog niet eens allen genoemd.”

“In Amsterdam hebben ze in het kader van de genderdiscussie heel nadrukkelijk gekozen voor Amsterdammers in plaats van dames en heren. Dat is de lijn die het college van Amsterdam nu heeft. En voor het overige, laat ik het oordeel graag aan de raad.”

Uiteindelijk is de motie door de raad aangenomen. Dat betekent dat het college van Weesp een brief zal schrijven aan het college van Amsterdam waar zij de situatie neerleggen en het college vragen daar een oordeel over te vellen.