Afbeelding

Speciaal orkest voor newbies

Kun je geen enkel muziekinstrument bespelen? En ook geen noten lezen? Dan voldoe je aan alle voorwaarden voor het nieuwe orkest dat dirigent Guus Pieksma samen met de Adelaar gaat opstarten. De Fries belooft de deelnemers dat zij nog voor de Kerst hun eerste concert geven. 

Jong geleerd, oud gedaan was het toch? Niet perse, zegt Guus Pieksma uit Sneek. De dirigent bedacht het concept zeven jaar geleden met fanfare De Lytse Súdwesthoeke uit Stavoren. Bij het werven van nieuwe leden richten veel verenigingen hun pijlen op kinderen. Maar waarom zou je je niet richten op volwassen, zo vroeg de Fries zich af. “Ik hoorde zo vaak ouders van leerlingen zeggen dat zij het jammer vinden dat zij zelf geen instrument bespelen. Daar ligt een grote vergeten doelgroep.” 

Of je als kind de kans krijgt om op muziekles te gaan, ligt voor een groot deel besloten in je jeugd. Wie uit een sportief gezin komt, zal eerder bij een sportclub belanden dan bij een harmonie of muziekschool. Misschien blijft een verborgen talent hierdoor wel voor altijd verborgen. Maar niet als het aan Guus Pieksma ligt. Hij heeft de afgelopen jaren al zo’n 25 Nij Talint-orkesten opgericht in het noorden van het land en is er klaar voor om met dit project de Afsluitdijk over te gaan. Te beginnen in Weesp, met een aangepaste naam: Nieuw Talent Orkest Weesp.


Dirigent Guus Pieksma, eigen foto

Volwassenen

Koninklijke Harmonie de Adelaar zou het nieuwe culturele seizoen graag beginnen met een nieuwe lading leden. De afgelopen jaren, voor corona, hield de harmonie in de zomer een instrumentenmarkt om nieuwe leden te werven. Die open dag was vooral gericht op jeugdleden. Maar de laatste jaren spreekt De Adelaar in de wervingscampagnes ook steeds meer volwassenen aan, met de vraag of zij een nieuwe hobby zoeken of hun oude hobby weer willen oppakken. Daar sluit het muziekproject van Guus Pieksma mooi op aan en daar komt nu een bijzondere samenwerking uit voort. 

Nieuw Talent Orkest Weesp
De Adelaar over het project: ‘Koninklijke Harmonie De Adelaar organiseert na de zomer Nieuw Talent Orkest Weesp, een superleuk muziekproject voor volwassenen. In tien repetities laten we je ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Op zondag 3 oktober is de eerste repetitie. Dit belooft een bijzonder gebeuren te worden onder de enthousiaste muzikale leiding van Guus Pieksma, initiatiefnemer van dit succesvolle concept, uit Sneek, Friesland. Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. De repetities duren twee uur en die vliegen voorbij! Natuurlijk is er een pauze en belangrijk: het plezier staat voorop. We sluiten de repetitieperiode af met een daverend concert’ 

Oké, even kijken of we het goed hebben begrepen: ook mensen die nooit verder zijn gekomen dan de triangel en de blokjes op de kleuterschool, kunnen zich opgeven voor dit orkest? “Absoluut”, verzekert Guus Pieksma: “Zelfs als je niet eens weet hoe een saxofoon eruitziet - dat maakt helemaal niks uit. Ik heb een speciale lesmethode ontwikkeld die écht werkt. De deelnemers kiezen een instrument uit. Ze hebben daarin de vrije keuze, hoewel een hobo vanwege de ingewikkelde mechaniek niet aan te raden is en er ook wel een maximum aantal voor de relatief eenvoudige trompet geldt. Vervolgens repeteren we tien keer twee uur, waarbij leden/ambassadeurs van De Adelaar meehelpen, meespelen en hun tips en tricks delen. De deelnemers krijgen het instrument, een lessenaar en een lesmap mee naar huis en kunnen mijn filmpjes opzoeken op YouTube en zo thuis ook oefenen. En dan beloof ik dat we nog voor de kerst een concert geven waarvan iedereen versteld zal staan.” 

Niet raar maar mooi: ‘het bewijst dat je nooit te oud bent om iets te leren’

Dance Monkey

De Fries beseft dat het raar klinkt: “Maar ik heb dit al vele malen gedaan en het is tot nu toe altijd gelukt, dus het gaat Weesp ook lukken. Misschien zou je het ook eerder bijzonder dan raar moeten noemen, want hoe mooi is het dat hiermee wordt bewezen dat je nooit te oud bent om iets te leren.” Hij hoopt dat tegen de datum van de uitvoering alle coronamaatregelen losgelaten zijn, zodat de zaal vol zit met familie en vrienden van al die nieuwe Weesper muzikanten. Wat die gaan horen? “Waarschijnlijk vooral herkenbare, populaire muziek, zoals Dance Monkey van Tones and I en Als het avond is van Suzan & Freek”. Als Pieksma hoort dat Suzan & Freek ten tijde van hun succesvolle debuutsingle in Weesp woonden, zegt hij: “Oh echt? Wat leuk! Dan gaan we dat nummer zeker instuderen en uitvoeren”. 

137 jaar

Het orkest is een project en houdt in principe na het concert op met bestaan, maar uiteraard is het de bedoeling dat de deelnemers ook na de uitvoering muziek blijven maken. Bij voorkeur bij de faciliterende muziekvereniging, in dit geval Koninklijke Harmonie de Adelaar. De harmonie is met 137 jaar de oudste vereniging van Weesp. En bovendien - voor zover bekend - de op één na oudste muziekvereniging van Noord-Holland. De vereniging werd in 1884 opgericht vanuit de personeelsvereniging van Van Houten. De leden repeteerden in de kantine van de chocoladefabriek en brachten hun muziek ten gehore op bedrijfsfeesten en verjaardagen van de familie. Later groeide dit uit tot het geven van concerten voor de Weesper bevolking. Toen de vereniging in 1959 75 jaar bestond werd het predicaat Koninklijk toegekend. Tegenwoordig zit de vereniging aan de Papelaan. Toen de sportvelden in 2007 opnieuw werden ingericht, kreeg de harmonie een nieuw onderkomen met een eigen concertzaal. In 2019 werd het 135-jarig bestaan gevierd met een jubileumjaar gevierd vol festiviteiten, waaronder een Oudegrachtconcert. 


Koninklijke Harmonie De Adelaar tijdens het Oudegrachtconcert. Foto: Femke Quatfass.

Aanmelden

Meedoen aan het Nieuw Talent Orkest Weesp? De startdatum is zondag 3 oktober 2021, van 15.30 tot 17.30 uur in de concertzaal van De Adelaar. De repetities zijn ook steeds op zondagmiddag op deze locatie. De deelnemers betalen voor het hele project een eigen bijdrage van € 75,-. Voor aanmelden, vragen en informatie kan contact worden opgenomen met Guido Former via nieuwtalentorkest@adelaar-weesp.nl. 

Tot slot nog een laatste tip van de Friese dirigent: “Na een lange tijd waarin we familie en vrienden minder vaak gezien hebben, is dit ook iets heel leuks om samen te ondernemen. Dus loop je naar je buurvrouw of bel je broer en zeg: ‘Kom, we gaan bij een orkest’. En dat moet je dan waarschijnlijk eerst nog een keer herhalen, haha’.