Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk. Foto:

Uittocht

We zien bij ons stadsbestuur een ware uittocht. Kennelijk is er voor Weesper wethouders met een 'functie elders' meer eer te behalen. Natuurlijk is het eervol als wethouders van Weesp aftreden, omdat ze staan voor een groener Weesp of omdat ze burgemeester kunnen worden in een andere plaats. Onze gelukwensen vergezellen deze burgemeesters van Weesper komaf. Wij zijn daar natuurlijk trots op. Jammer dat de Weesper gemeenteraad als kweekvijver voor plaatselijke politici ophoudt te bestaan. Zou de geplande bestuurscommissie deze functie over kunnen nemen? Wat wij van de naderende overname door Amsterdam op dit moment ervaren? Behalve de uittocht van bestuurders, is er vooral de doolhof van de gemeente Amsterdam. Weespers leren nu wat het spreekwoord 'Van het kastje naar de muur gestuurd worden' inhoudt.  Was voorheen een oplossing met een gang naar het stadhuis snel geregeld. Nu zijn stroperige reacties van Amsterdamse gemeenteambtenaren, die nooit van Weesp gehoord hebben, ons deel. Onze wethouders zouden natuurlijk pas moeten vertrekken, als de klus (de fusie) geklaard is. Juist nu zijn ingewerkte Weesper wethouders, ondersteund door ervaren Amsterdamse ambtenaren, nodig om Weesper burgers te helpen wegwijs te worden in de krochten van de Stopera. Of is onze burgemeester straks de enige overgebleven ervaren Weesper bestuurder, die als oliemannetje kan fungeren bij de fusie? Veel Weespers herinneren zich nog de gouden bergen, die de Amsterdamse locoburgemeester ons beloofde. Onvermeld bleef, dat wij die gouden bergen natuurlijk zelf bijeen zouden moeten brengen! Met een ontzettend grote regelmaat zien Weespers een intocht van handhavings- en scanauto’s. Waar Amsterdammers zo’n autootje één of twee keer per dag zien langskomen, wordt Weesp dagelijks meermalen getrakteerd op een kwartet autootjes. Maar in een lege vijver helpt vaker vissen niet. Op de rol staan nog liggelden van bootjes en toeristenbelasting. Liggen Weesper scheepjes voor een habbekrats in Weesper wateren? In Amsterdam worden dat jaarlijkse bedragen van rond de drie nullen...! Fijn, voor de bootjes in de Oude Gracht en voor nieuwe inwoners van Weespersluis. En toeristen aanslaan voor een tientje per nacht? Ons, door uittocht gehavende, stadsbestuur zal zich vast tegen deze zaken ferm verzetten. Toch?