De nieuwe rwzi neemt minder ruimte in dan de oude, die hier op de foto te zien is.
De nieuwe rwzi neemt minder ruimte in dan de oude, die hier op de foto te zien is.

Nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie Weesp opgeleverd

Algemeen

WEESP Het duurde uiteindelijk wat langer dan verwacht, maar de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Weesp is op 3 augustus overgedragen door de aannemer aan het Waterschap.

Met de overdracht kon de rwzi in gebruik worden genomen. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de nieuwe rwzi op het terrein van de vorige zuiveringsinstallatie laten bouwen, die nu gesloopt zal worden. Op 14 oktober vindt de officiële opening van de installatie plaats met een minisymposium. 

De rwzi in Weesp is de eerste in Nederland met een volledige ‘ICEAS-zuivering’. In deze methode voor zuivering vindt het zuiveringsproces niet plaats in meerdere tanks, maar in één tank. Daardoor neemt de nieuwe zuivering veel minder plek in dan de oude en is er ruimte voor eventuele toekomstige ontwikkelingen.

De installatie was al in januari 2020 klaar, maar het duurde uiteindelijke toch nog anderhalf jaar voordat de rwzi ook in gebruik kon worden genomen. Een relatief bijzondere bacterie zorgde voor problemen. Dat is inmiddels opgelost, waardoor de nieuwe zuivering het afvalwater van Weesp, Muiden en Nigtevecht kan gaan zuiveren.