Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Kleur

Het kan de meeste lezers niet zijn ontgaan: Weesp staat er de laatste tijd gekleurd op.

Een tijdje terug zagen wij de City of Wesopa en enkele andere gebouwen ’s avonds in een felrode gloed staan. ‘Het gaat niet goed met theaters en evenementen!’, was daarvan de boodschap. Weesper bruggen werden blauw aangelicht, ter viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. Een kleurig symbool voor een organisatie die probeert tegenstellingen op het wereldtoneel te overbruggen. Molen de Vriendschap stond langdurig ’s avonds in rode schijnwerpers om aandacht te vragen voor molens als monumenten in het landschap. Terwijl steeds meer Weespers kleurarmoedige, getegelde tuinen aanleggen, heeft het stadsbestuur gezorgd voor een beetje kleur. Bloemenrijke perken met fraai bloeiende bloemen zijn aangelegd rond de Nieuwstad, de Herensingel en het Stationsplein. Veel vakantievierders in Villa Balkonia en Achtertuinië vinden dat vast een compliment waard.

Inmiddels hebben we in Weesp het vervloekte betaald parkeren uitgebreid. Op de diverse betaalpalen staan gelukkig kleurrijke schilderingen van Hollandse meesters, zoals Rembrandt, Van Gogh en Vermeer. Schilders die we in Weesp ook kennen van de straten in de Schildersbuurt. Mijn voorkeur voor afbeeldingen op Weesper betaalpalen zou uitgaan naar werken van bijvoorbeeld Jakop Slegt en Wout van Vliet, om een paar onbekende, beroemde Weesper kunstenaars te noemen.

De afgelopen weken konden we wapperende banieren op onze bruggen zien. De regenboogkleur was daarin aanwezig. Nee, er was helaas geen regenboogvlag in de mast voor het stadskantoor. Dat had het geheel natuurlijk fraai kunnen completeren! Op de regenboogbanieren stonden ook teksten: Vrijheid, liefde, jezelf zijn. Het heeft iets van de wapenspreuk van Amsterdam: Heldhaftig, vastberaden, barmhartig. Een spreuk die na de Tweede Wereldoorlog aan het wapen van Amsterdam werd toegevoegd door koningin Wilhelmina vanwege het verzet in Amsterdam tegen de Jodenvervolging. Nu zijn regenboogvlaggen natuurlijk mooi. Daar zal ik, als 'vlaggendokter', niets tegenin brengen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regenboogkleuren in ons stadsbestuur zelf…? “Er zit geen kleurtje bij”, zeggen onze buren uit Zuidoost daarover terecht. Betekenen deze regenboogvlaggen dat er nog aandacht komt voor deze Weesper bestuurlijke kleurarmoede?