Roeiers halen 22 mille op in strijd tegen alvleesklierkanker
Roeiers halen 22 mille op in strijd tegen alvleesklierkanker Foto: WeespFoto.nl

Roeiende artsen in actie tegen alvleesklierkanker

De roeiers van de Pancre8 hebben ruim 22 mille opgehaald voor onderzoek naar alvleesklierkanker door 100 km te roeien.

WEESP Een blaar hier, een stijve rug daar en spierpijn links en rechts. Met deze relatief lichte ongemakken heeft de zogeheten Pancre8 vrijdag de 100 kilometer roeien op de Vecht volbracht. 

De tien roeiers, allen arts of arts-onderzoeker onder wie de Weesper oncologisch chirurg Marc Besselink en onderzoeker Iris van ’t Erve, startten rond half 7 in de ochtend hun tocht met als eerste missie om de 100 kilometer te volbrengen en als tweede missie - een veel belangrijkere -  om geld en aandacht te genereren voor onderzoek naar alvleesklierkanker. 

Het Deltaplan Alvleesklierkanker is een landelijke samenwerking tussen onder andere alle ziekenhuizen waar patiënten met alvleesklierkanker, een van de meest dodelijke kankersoorten, worden behandeld met als doel om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker te versnellen, de beste behandeling zo snel mogelijk voor iedereen beschikbaar te maken en een betere kwaliteit van leven te bieden voor patiënten.  

De tocht kreeg de naam ‘Van Vriendschap naar Hoop en terug’, want molen De Vriendschap in Weesp was het begin- en eindpunt en molen De Hoop in Loenen aan de Vecht twee keer het keerpunt. Om 6 uur in de vroege ochtend zou worden gestart met de tocht waarvan was berekend dat deze rond 5 uur in de middag klaar zou zijn. Elk uur werd 12 kilometer geroeid met 21 slagen per minuut, vervolgens elke keer een pauze van vijf à tien minuten om daarna de roeispieren weer aan te spannen. Dat was het plan en daar hebben de roeiers zich strikt aan gehouden.

Valse start

De start was vals, want een enorme hoosbui zorgde ervoor dat de boot vol water liep en moest worden leeg gekieperd. Maar daarna werkte werkelijk alles mee om de tocht te volbrengen. Marc Besselink kwam rond half zes met een stijve rug de boot uit, maar hij was net als de andere roeiers zeer tevreden over het verloop. “Alleen tussen 80 en 90 kilometer hadden we even een dip, maar de man met de hamer zijn we niet tegengekomen.”

'De man met de hamer zijn we niet tegengekomen'

De belangrijkste conclusie na een dag stug doorroeien: dankzij de gulle giften is ruim 22.000 euro binnengehaald voor onderzoek naar alvleesklierkanker. En dit is niet het einde van de inzameling, want de teller loopt door en dat is hard nodig. Deltaplan Alvleesklierkanker heeft elk jaar en minimaal 10 jaar lang rond 250.000 euro nodig om noodzakelijk onderzoek te kunnen doen. De fakkel moet daarom brandend worden gehouden en om die reden is Besselink niet alleen blij met het geld, maar ook met het feit dat hij het gevoel heeft dat de boodschap is overgekomen. "Tijdens de tocht werden we regelmatig toegezwaaid en dat heeft ons erg goed gedaan.”

Meer foto's op Weespfoto.nl.